גינקולוגיה

משבר הסוכרת מתקרב: יותר מ-1.3 מיליארד מבוגרים יחיו עם סוכרת עד שנת 2050 (THE LANCET)

הערכות חדשות צופות שמספר הסוכרתיים יעלה כמעט פי שלושה מהמצב הנוכחי היום שעומד על 529 מיליון ברחבי העולם וחמור מכך, התחזית לא צופה ירידה באף מדינה בעולם

הממצאים פורסמו בכתבי העת The Lancet ו-The Lancet Diabetes & Endocrinology

האזהרות לגבי משבר סוכרת מתקרב במדינות מפותחות, נשמעו כבר שנים. למרבה הצער, כבר אין צורך באזהרות. שילוב מפחיד של חוסר מעש ממשלתי, אכילה של ג’אנק פוד, חוסר בביצוע פעילות גופנית הכניסו ויכניסו מדינות רבות למצב חירום בבריאות הציבור.

חלק קטן מהמקרים, כ-8%, הם סוכרת סוג 1: שבה מערכת החיסון של הגוף תוקפת והורסת את התאים המייצרים אינסולין. אין דרך להימנע מהסוג הזה – ואין שינויים באורח החיים שניתן לעשות כדי להפחית את הסיכון. אבל כתשעה מתוך 10 מקרים הם סוכרת סוג 2, אשר, בניגוד לסוכרת מסוג 1, לעתים  ניתנת למניעה ולריפוי.

מומחים תיארו את הנתונים כמדאיגים, ואמרו שהסוכרת גוברת על רוב המחלות בעולם, ומהווה איום משמעותי על אנשים ומערכות בריאות. בנפרד, האו”ם חזה שעד 2050 אוכלוסיית העולם תהיה כ-9.8 מיליארד. זה מצביע על כך שעד אז בין אחד מכל שבעה לאחד מכל שמונה אנשים,  יחלו בסוכרת.

מחברי המחקר כתבו: “סוכרת מסוג 2, המהווה הרוב המוחלט של מקרי הסוכרת, ניתנת למניעה במידה רבה ובמקרים מסוימים, עשויה להיות הפיכה אם היא מזוהה ומנוהלת בשלב מוקדם של המחלה. עם זאת, כל העדויות מצביעות על כך ששכיחות הסוכרת עולה ברחבי העולם, בעיקר עקב עלייה בהשמנה הנגרמת על ידי מספר גורמים”.

“חוסר שוויון גיאוגרפי” הגדיל את שיעורי הסוכרת, מחלות נוספות ומוות ברחבי העולם, אמרו המחברים. אנשים מקהילות בפריפריה מקבלים פחות גישה לשירותי בריאות, ויש להם שליטה גרועה יותר ברמת הסוכר בדם, איכות חיים נמוכה יותר ותוחלת חיים מופחתת. “חיוני שההשפעה של גורמים חברתיים וכלכליים על הסוכרת תוכר, תובן ותשולב במאמצים לרסן את המצב העולמי – משבר סוכרת”. גם בישראל “הקטנה” אנו עדים לפערים בלתי נסבלים בתוחלת החיים בין אוכלוסיות שונות, החיות לעיתים זו לצד זו. מצב זה מחייה שינוי, ומוטב שעה אחת קודם.

“בעקבות השינויים בעולם המודרני, עבודה משרדית מרובה, סטרס, חוסר בביצוע פעילות גופנית ותזונה לקויה של מזון מהיר המכיל שומנים וסוכרים רבים, נהפכה הסוכרת לאחד מאיומי הבריאות הגדולים ביותר של זמננו והצפי הוא שהיא תמשיך לגדול ולהתפשט. לא סתם היא מכונה ‘המגיפה של המאה ה-21’ שכן הקשר בין סוכרת להשמנה הוא מובהק. כתוצאה מהשמנה סובלים רבים מסוכרת, לחץ דם גבוה ומחלות לב”, אומר פרופ’ חוליו ויינשטיין מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בביה”ח וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת.

והוסיף: “כולם צריכים להיות מודעים לסימנים והתסמינים אשר כוללים: השתנה תכופה,  צמא, עייפות וירידה לא מוסברת במשקל. גם כאשר אין בכלל תסמיני סוכרת, כדאי לבצע בדיקת סוכר בדם, במיוחד באוכלוסייה בסיכון, קרי: אנשים עם עודף משקל, (בכול גיל), אנשים אשר ידועה סוכרת בקרב בני ביתם, נשים שלקו בסוכרת הריונית או שילדו תינוק מעל 4 ק”ג, אנשים הנמצאים או שחוו סטרס חריג, העובדים במשמרות והופכים את היום ללילה והלילה ליום. יש גם פעולות שאנשים יכולים לנקוט כדי להפחית את הסיכון שלהם לסוכרת מסוג 2, כמו אכילה בריאה, פעילות גופנית סדירה ושמירה על משקל גוף בריא. חשוב לטובת כך לנטר את רמות הסוכר, כיום יש שיטות חדשות מלבד דקירה באצבע, באמצעות מד סוכר רציף ללא דקירה אשר ישקף את השפעת המזונות השונים על רמות הסוכר. יש לאמץ אורח חיים בריא ומאוזן הכולל תזונה בריאה מופחתת פחמימות, ביצוע פעילות גופנית קבועה ולעת הצורך טיפול תרופתי נדרש, חשוב לשלב גם הפגת מתחים שכן הסטרס מגביר את רמות הסוכר”.

לכתבה בהגרדיאן הבריטי

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה