ההשפעה של עירוי שלייתי על מדדים המודינמיים בפגים (Eur J Pediatr) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות התועלת האפשרית של עירוי שלייתי, גישה זו עשויה לשנות את המדדים ההמודינמיים ולהשפיע לרעה על תפקוד שריר הלב של פגים.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות הצטברות עדויות באשר להשפעות החיוביות של טכניקות עירוי שלייתי, אין די נתונים אודות ההשפעות של גישת טיפול זו על מדדים המודינמיים ותפקוד שריר הלב בפגים. במחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את התפקוד החדרי והמדדים ההמודינמיים לאחר טכניקות שונות של עירוי שלייתי, ניתוק מאוחר של חבל הטבור, חליבת חבל הטבור המנותק או חליבת חבל הטבור השלם.

 

מדגם המחקר כלל 64 תינוקות שיולדו בניתוח קיסרי או לידה נרתיקית וחולקו באקראי לחליבת חבל טבור מנותק (20-30 ס”מ), חליבת חבל טבור שלם, או ניתוק מאוחר של חבל הטבור (30-60 שניות).

 

אקו-לב פונקציונאלי הושלם ביום 1 ו-3 לחייהם של 57 פגים.

 

התוצא העיקרי היה מדדי זרימה בווריד נבוב עליון בתינוקות שקיבלו עירוי שלייתי במהלך 24 השעות הראשונות לחיים ובין 64-72 שעות. תוצאים משניים כללו מדדים המודינמיים קליניים ואקו-קרדיוגרפיים אחרים ותפקוד שני החדרים בתינוקות אלו.

 

מבין 196 פגים שנולדו עד שבוע 32 להיריון בתקופת המחקר בין ינואר 2021 ועד אוגוסט 2021, 57 תינוקות התאימו למחקר ושרדו עד לבדיקה השנייה. המשתתפים חולקו באקראי לאחת משלוש הקבוצות, כאשר באלו בזרוע ניתוק מאוחר של חבל הטבור תועדה זרימה גבוהה יותר משמעותית בווריד הנבוב העליון ותפקוד סיסטולי נמוך יותר של חדר ימין במהלך 24 השעות הראשונות לחיים. ממצאים אלו נעלמו ביום 3 לחיים.

 

בקרב התינוקות שעברו גישות שונות של עירוי שלייתי תועדו ריכוזי המוגלובין דומים, חום גוף זהה באשפוז ולחץ דם ממוצע דומה במהלך 24 השעות הראשונות לחייהם.

 

ממצאי המחקר מעידים כי למרות היתרונות של עירוי שלייתי, יש לקחת בחשבון את ההשפעה של גישת טיפול זו על מדדים המודינמיים והשפעה שלילית על תפקוד שריר הלב בפגים.

 

Eur J Pediatr, Sep 21, 2022

 

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי

למרות ההמלצה של האמריקאים כפי שנכתבה ב-NRP מהדורה 8 של ניתוק מושהה של חבל הטבור בפגים והתנגדות לחליבת חבל הטבור בפגים אלה, עדיין לא כל בכל העולם תמימי דעים לגבי המלצה זו. למשל, ביפן ישנה המלצה כן לחלוב את חבל הטבור בפגים קטנים. מחקר זה מעלה שאלות לגבי השפעות המודינמיות שעלולות להיות לשלושה סוגים של עירוי שלייתי לפגים קטנים. הראשון, ניתוק מושהה של חבל הטבור ל-30-60 שניות (הפרקטיקה הנהוגה גם בארץ). השני חליבת חבל הטבור בעודו מחובר לשלייה והשלישי חליבת חבל הטבור כאשר הוא מנותק מהשלייה. מבחינה המודינמית, נמצא כי הניתוק המושהה של חבל הטבור גרם לעליה בזרימת הדם ב-SVC וחמור מכך לירידה בתפקוד של חדר ימין לעומת הקבוצות האחרות. הדבר לא היה מלווה בעלייה בשכיחות הדימומים המוחיים וכן ההשפעה חלפה כעבור 3 ימים. ביקורת על העבודה הזו יכולה להיות כי היא לא כללה קבוצה של פגים ללא עירוי שילייתי. בכל מקרה עלינו לשים לב למדדים ההמודינמיים של פגים שטופלו בניתוק מושהה של חבל הטבור ובעיקר לתפקוד חדר ימין.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    מתן Buprenorphine בשילוב עם Naloxone בזמן היריון מלווה בסיכון מופחת לתסמונת גמילה ביילוד ואשפוז יילודים ביחידת טיפול נמרץ, בהשוואה למתן Buprenorphine לבדו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA. מהנתונים עולה כי אין הבדל משמעותי בשיעור המומים המולדים המג’וריים בין שתי אפשרויות הטיפול. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות מבוטחי מדיקייד […]

  • מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מהו מדד חומציות סף בדם טבורי בו מומלץ ניטור אינטנסיבי? (JAMA Netw Open)

    מדד חומציות בדם טבורי נמוך מ-7.2 עשוי להעיד על סיכון מוגבר לסיבוכים ביילוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מאחר ועד כה הסברה הרווחת כי חמצת חמורה עלולה להתפתחות בנוכחות מדד חומציות נמוך מ-7.0, ממצאים המחקר תומכים בבחינה מחדש של ערך הסף בו נדרש ניטור אינטנסיבי אחר החולים. החוקרים […]

  • NHFOV כתמיכה נשימתית לאחר אקסטובציה בילודים (PLoS One)

    NHFOV כתמיכה נשימתית לאחר אקסטובציה בילודים (PLoS One)

    הנשמה לא פולשנית בתדר גבוה (NHFOV) מפחיתה את הצורך באינטובציה חוזרת ומפחיתה כישלון אקסטובציה בהשוואה לשיטות תמיכה אחרות, כך עולה מסקירה שיטתית ומטא-אנליזה שפורסמו ב-PLoS One. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    גורמים המנבאים תוצאות באם וביילוד לאחר לידה עם פרע כתפיים (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי מספר מאפיינים עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסיבוכים באם וביילוד במקרים של לידה עם פרע כתפיים, כולל קומה אימהית נמוכה, סוכרת טרם היריון, לידת ואקום ומאקרוזומיה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת גורמי סיכון הקשורים עם תוצאות שליליות באם וביילוד […]

  • החשיבות של נוגדנים כנגד TPO בנשים הרות עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (Arch Gynecol Obstet)

    החשיבות של נוגדנים כנגד TPO בנשים הרות עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס (Arch Gynecol Obstet)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Gynecology and Obstetrics עולה כי אין הבדל בתוצאות היריון בין נשים עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס ונשים עם תפקודי תריס תקינים במהלך ההיריון, למעט שיעורים גבוהים יותר של אשפוז ביחידת טיפול נמרץ ביילודים באלו עם ההפרעה בתפקודי התריס. באלו עם תת-פעילות תת-קלינית של בלוטת התריס ונוגדנים […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    קווים מנחים חדשים מציעים כי סגירה טרנסקטטרית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) עשויה להיות עדיפה על פני סגירה כירורגית בפגים עם פגות קיצונית הזקוקים להנשמה מלאכותית, כך פורסם ב-Journal of Perinatology. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה