נייר עמדה בריטי חדש תומך בטיפול הורמונלי במרבית הנשים הסובלות ממנופאוזה (Post Reproductive Health)

בעקבות שיתוף פעולה של מספר איגודים, כולל British Menopause Society, Royal College of Obstetricians and Gynecologists וה-Society for Endocrinology, פורסם נייר עמדה במטרה להנחות את אנשי הצוות הרפואי בטיפול בנשים החוות תסמיני מנופאוזה.

מטרת נייר העמדה היא לספק המלצות מבוססות-ראיות אודות הגישה הטובה ביותר לטיפול בנשים אלו, בהתאם להנחיות וההמלצות הארציות והבינלאומיות.

להלן עיקרי ההמלצות המופיעות בנייר העמדה:

  • יש לייעץ לכלל הנשים אודות הדרכים הטובות ביותר להתנהל במהלך המעבר למנופאוזה והשנים לאחר מכן. מומלץ גישה פרטנית בהערכת נשים החוות תסמיני מנופאוזה, עם דגש על ייעוץ בנושאי אורחות חיים, שינויים תזונתיים וכן דיון אודות חשיבות התערבויות, כולל טיפול הורמונאלי חליפי.
  • יש לייעץ לנשים להקפיד על אורח חיים בריא לשיפור תסמיני מנופאוזה. תזונה בריאה, הפסקת עישון, הפחתת צריכת אלכוהול ופעילות גופנית סדירה עשויות להקל על נשים אלו. הפחתת צריכת קפאין גם עשויה להביא לשיפור בתסמינים.
  • טיפולי רפואה אלטרנטיבית, כולל טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, עשויים לשפר גלי חום, הזעות לילה ותסמיני מנופאוזה אחרים וניתן לשקול זאת בנשים שאינן מעוניינות לקבל טיפול הורמונאלי חליפי ובנשים עם התוויות-נגד לטיפול זה.
  • ההחלטה על טיפול הורמונאלי חליפי, מינון ומשך הטיפול תתקבל בכל מקרה לגופו לאחר דיון אודות הסיכון והתועלת בכל חולה. בדיונים יש לכלול גם התייחסות לשיקולי הפסקת הטיפול ההורמונאלי החליפי וכיצד לעשות זאת (הפחתה הדרגתית של טיפול הורמונאלי חליפי). אין לקבוע גיל סף או משך טיפול מסוים לטיפול הורמונאלי חליפי.
  • טיפול הורמונאלי חליפי הוביל לשיפור תסמיני מנופאוזה ועדיין מהווה את הטיפול היעיל ביותר המלווה גם בשיפור משמעותי באיכות החיים של הנשים.
  • טיפול הורמונאלי חליפי הוכח כטיפול חשוב למניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס. ניתן לשקול טיפול הורמונאלי חליפי כאפשרות טיפול חליפי לביספוספנטים, בפרט בנשים צעירות יותר לאחר-מנופאוזה ועם תסמיני מנופאוזה, המצויות בסיכון מוגבר לשברים.
  • טיפול הורמונאלי חליפי הינו קו-טיפול ראשון למניעה וטיפול באוסטיאופורוזיס בנשים עם אי-ספיקה שחלתית מוקדמת ומנופאוזה מוקדמת (גילאי 40-45 שנים).
  • מסקירת Cochrane עולה כי התחלת טיפול הורמונאלי חליפי לפני גיל 60 שנים או בתוך 10 שנים ממנופאוזה עשויה להוביל להפחתת התקדמות טרשת עורקים, מחלת לב כלילית ועשויה להפחית את הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית ותמותה מכל-סיבה.
  • העדויות הזמינות כיום מציעות כי אסטרוגן לבדו מלווה בסיכון מופחת לסרטן שד, בהשוואה לטיפול הורמונאלי חליפי משולב. הסיכון לסרטן שד תלוי במשך הטיפול ומשתנה עם סוג הפרוגסטרון בשימוש. יש לשקול את הסיכון לסרטן שד כחלק ממאזן סיכון-תועלת של טיפול הורמונאלי חליפי.
  • יש להסביר לנשים עם אי-ספיקה שחלתית מוקדמת ומנופאוזה מוקדמת כי טיפול הורמונאלי חליפי אינו צפוי להביא לעליה בסיכון לסרטן שד בנשים לאחר-מנופאוזה מתחת לגיל 50.
  • היסטוריה של סרטן שד הינה התווית-נגד לטיפול הורמונאלי חליפי סיסטמי. הסיכון להישנות סרטן שד עם טיפול הורמונאלי חליפי גבוה יותר בנשים עם ממאירות חיובית לקולטנים לאסטרוגן, אך גם בנשים עם סרטן שד שלילי לקולטנים לאסטרוגן קיים סיכון מוגבר להישנות עם טיפול הורמונאלי חליפי. במקרים חריגים, ניתן להציע טיפול הורמונאלי חליפי לנשים עם סרטן שד עם תסמיני מנופאוזה חמורים במידה ויתר ההתערבויות היו לא-יעילות. יש לעשות זאת לאחר דיון עם המטופלת ועם הרופאים המטפלים בה.
  • יש להרגיע נשים כי התחלת טיפול הורמונאלי חליפי לפני גיל 65 אינה צפויה להביא לעליה בסיכון לדמנציה או להשפיע לרעה על התפקוד הקוגניטיבי שלהן. אין מקטן להתחיל טיפול הורמונאלי חליפי במטרה להפחית את הסיכון לדמנציה בנשים עם תסמיני מנופאוזה. המלצות מקומיות ובינלאומיות אינן תומכות במתן טיפול הורמונאלי חליפי למניעה ראשונית או שניונית של דמנציה.
  • מתן מדבקות אסטרדיול אינו צפוי להשפיע על הסיכון לתרומבוזיס ורידי או אירוע מוחי ומלווה בסיכון נמוך יותר לעומת תכשירים פומיים של אסטרדיול. לאור זאת, יש לשקול טיפול טרנסדרמאלי באסטרדיול בנשים עם גורמי סיכון לסיבוכים אלו.
  • במרבית הנשים, התחלת טיפול הורמונאלי חליפי צפויה להביא לתועלת גדולה מהסיכון הכרוך בטיפול. עם זאת, אין להתחיל בטיפול ללא התוויה ברורה ואין לתת טיפול זה במטרה יחידה למנוע תחלואה.
  • בנשים עם רחם יש מקום לשילוב פרוגסטרון להפחתת הסיכון להיפרפלזיה של רירית הרחם וסרטן רירית הרחם על-רקע חשיפה לאסטרוגן ללא פרוגסטרון.
  • המינון של פרוגסטרון צריך להיות פרופורציונאלי למינון האסטרוגן. בנשים הנדרשות למינונים גבוהים יותר של אסטרוגן יש לשקול העלאת מינון פרוגסטרון להבטחת הגנה מספקת על רירית הרחם.
  • תכשירי אסטרוגן נרתיקי במינון נמוך ונמוך מאוד עשויים לשמש בנשים סביב מנופאוזה ובמנופאוזה עם תסמינים בדרכי המין והשתן. כל תכשירי אסטרוגן נרתיקי הוכחו כיעילים בהקשר זה ואין צורך לשלב אסטרוגן נרתיקי עם פרוגסטרון סיסטמי להגנה על רירית הרחם, מאחר והמינון הנמוך של אסטרוגן נרתיקי אינו מוביל לספיגה סיסטמית או היפרפלזיה של רירית הרחם.

  • ניתן לשקול תוספי טסטוסטרון בנשים עם חשק מיני ירוד במידה וטיפול הורמונאלי חליפי שהוביל לרמות מספקות של אסטרוגן עם או ללא פרוגסטרון, לא היה יעיל.
  • אין עדויות התומכות במתן תוספי טסטוסטרון למניעה או שיפור תפקוד קוגניטיבי, בריאות שריר-שלד, צפיפות עצם או מניעת שברים. לאור זאת, אין להציע תוספי טסטוסטרון למטרה זו.
  • יש להציע לנשים עם אי-ספיקה שחלתית מוקדמת ומנופאוזה מוקדמת ליטול טיפול הורמונאלי חליפי לפחות עד הגיל הממוצע למנופאוזה.

 

נשים חוות את תקופת המנופאוזה בצורה שונה, בעוד שחלק לא סובלות כלל מתסמינים או מדווחות על תסמינים מינימאליים בלבד, בנשים רבות תסמיני המנופאוזה עלולים להוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים. מומלצת גישה פרטנית לטיפול בנשים החוות מנופאוזה, כולל המלצות לשינוי אורחות חיים, שינויים תזונתיים ודיון אודות חשיבות התערבויות דוגמת טיפול הורמונאלי חליפי. על הנשים להיות מודעות לזמינות עזרה ותמיכה ועליהן להתייעץ עם הרופא המטפל שלהן.

 

Post Reproductive Health 2022

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בנשים הרות (Gastroenterol Hepatol Bed Bench)

    בנשים הרות עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, או NAFLD) ייתכן סיכון מוגבר לסיבוכים שונים במהלך ההיריון, כולל שכיחות גבוהה יותר של סוכרת הריון, עליה באנזימי כבד ולחץ דם גבוה יותר, בהשוואה לנשים עם הריון תקין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology and  Hepatology from Bed […]

  • צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה של סידן ואבץ לפני היריון עשויה למנוע הפרעות יתר לחץ דם של היריון (מתוך כנס NUTRIENTS)

    צריכה רבה יותר של אבץ וסידן לפני הפריה מלווה בסיכויים נמוכים יותר לאבחנה של הפרעות יתר לחץ דם של היריון, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות יתר לחץ דם של היריון הן הגורם השני בשכיחותו לתמותה אימהית, לאחר דימום אימהי. מחקר קודם מצא כי הפרעות יתר לחץ […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • האם טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר מנופאוזה מעלה את הסיכון לסרקואידוזיס? (Eur J Epidemiol)

    האם טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר מנופאוזה מעלה את הסיכון לסרקואידוזיס? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפול הורמונאלי חליפי בנשים לאחר-מנופאוזה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של סרקואידוזיס, כאשר הסיכון הגדול ביותר תועד בנשים שקיבלו טיפול סיסטמי באסטרוגן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיא היארעות סרקואידוזיס הינה בנשים בגילאי 50-60 שנים, במקביל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה