בדידות ממושכת באמצע החיים כגורם סיכון לדמנציה ואלצהיימר (Alzheimer’s and Dementia)

מאת יהונתן ניסן, פרמדיק וסטודנט לרפואה

מחקר שפורסם ב-Alzheimer’s and Dementia הראה כי בדידות ממושכת באמצע החיים קשורה לסיכון מוגבר לפתח דמנציה ואלצהיימר בגיל מאוחר וכי אירוע של בדידות חולפת באמצע החיים דווקא מפחית סיכון זה.

מתוך 2,880 המשתתפים במחקר, 7.6% חלו בדמנציה, מתוכם 81.2% חלו במחלת האלצהיימר. המחקר בדק נבדקים בגילאי 45 עד 64 והמעקב אחר המשתתפים היה עד סוף שנת 2018 וכלל 18 שנות מעקב לכל היותר. המחקר הראה כי הסובלים מבדידות באמצע החיים הם בעלי סיכון גבוה משמעותית לפתח דמנציה בהמשך החיים (יחס סיכון- 1.91, רווח בר סמך של 95%- 1.25-2.90,P <0.01). המחקר בדק קשר זה לאחר התאמה לדמוגרפיה, לשימוש ברשתות חברתיות, לבריאות גופנית ולסטטוס APOE4. עם זאת, המחקר הראה כי בדידות חולפת באמצע החיים קשורה דווקא לסיכון נמוך יותר לדמנציה ולאלצהיימר (יחס סיכון- 0.34, רווח בר סמך של 95%- 0.14-0.84, P <0.05).

אחת ממחברי המחקר, ד”ר וונדי קיו, מבית הספר לרפואה באוניברסיטת בוסטון אמרה בראיון ל- MedPage Today כי “מחקר זה הוא המחקר הראשון שמצא שבדידות ממושכת בהשוואה לבדידות חולפת משפיעה באופן שונה על הסיכון למחלת אלצהיימר”. “חוסן פסיכולוגי בעקבות חוויות חיים שליליות עשוי להסביר מדוע בדידות חולפת דווקא מגנה מדמנציה”, הוסיפה.

בהשוואה למשתתפים שלא דיווחו על בדידות, אנשים שסבלו מבדידות ממושכת היו בסיכון גבוה יותר לפתח דמנציה (13.4% לעומת 7.5%, P <0.01) ואלצהיימר (10.6% לעומת 6.0%, P<0.01). מנגד, אנשים עם בדידות חולפת היו בסיכון נמוך יותר לדמנציה (2.1% לעומת 7.5%, P<0.01) ולמחלת האלצהיימר (2.1% לעומת 6.0%, P<0.01).

מחברי המחקר ציינו מספר מגבלות. ביניהן צוין כי הבדידות נמדדה כמשתנה בודד שאינו רב מימדי ואולי אינו מסביר באופן מדויק את החוויה האמיתית. בנוסף המחקר ציין כי איסוף הנתונים היה יכול להיות תכוף יותר ועל כן ישנה מגבלה בהערכה של עד כמה תחושת הבדידות הייתה ממושכת או חולפת.

לכתבה ב- MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

    פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

  • הפרעות פסיכיאטריות נלוות מלוות בעליה משמעותית בסיכון לתמותה בחולי אנורקסיה (Int J Eating Disorders)

    הפרעות פסיכיאטריות נלוות מלוות בעליה משמעותית בסיכון לתמותה בחולי אנורקסיה (Int J Eating Disorders)

    אנורקסיה נרבוזה מלווה בסיכון גבוה פי 4.5 לתמותה, כאשר בחולים עם הפרעות פסיכיאטריות נלוות הסיכון לתמותה גבוה כפליים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת International Journal of Eating Disorders. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הנתונים אודות 14,774 חולים עם אבחנה של אנורקסיה נרבוזה בגילאי 6 שנים ומעלה בין 1977 עד 2018. החולים היו […]

  • הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

    אגודת האלצהיימר, גוף בינלאומי שמוקדש לטיפול, תמיכה ומחקר במחלה, פרסם הלילה קריטריונים חדשים לאבחון ואיפיון המחלה, ולקביעת דרגות חומרתה, והם כוללים לראשונה גם אבחון המבוסס על סמנים ביולוגיים. ראשי האיגוד הנוירולוגי בישראל: "מדובר במהפיכה באבחון המחלה. שונו הקריטריונים הבינלאומיים לאבחון אלצהיימר ולקביעת דרגות המחלה: מאבחון קליני בלבד, לאבחון המבוסס גם על סמנים ביולוגים, בדומה לאבחון מחלות אחרות, כמו: סרטן, מחלות לב וסוכרת"

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה