תזונה עשירה במגנזיום בהריון עשויה להפחית הריונות בסיכון בכ- 25% (Nutrition Reviews)

היחס בין רמות מגנזיום לבין מדדי הסיכון ללידה בטרם-עת

ניתוח וסיכום מחקר סקירה סיסטמטי ומטה-אנאליזה של מחקרים אקולוגיים, תצפיתיים ומחקרי התערבות.

מקור:, 01 June 2020 Nutrition Reviews.

תמצית ומסקנות:

עדויות שנצברו ממחקרים אקולוגיים, מחקרי תצפית ומחקרי התערבות מצביעים בעקביות שצריכת מגנזים בכמות מספקת במהלך חודשי ההיריון, מסייעים להורדת השכיחות של לידות בטרם-עת.

חשוב לציין שבישראל, עקב התפלת מי השתייה, הערכת החוקרים (פרופ’ אמיתי, פרופ’ שכטר) המעבר למים מותפלים הביא לחסר במגנזיום בקרב האוכלוסייה ולעליה בשכיחות התמותה ממחלות קרדיו-ואסקולריות. גם על פי מחקר של הכנסת משנת 2004, -60% מהנבדקים הצעירים סבלו מחסר מגנזים.

מכאן, סביר להניח, שהתועלת במתן תוסף מגנזיום לנשים הרות בישראל משמעותית בהפחתת הלידות המוקדמות על כל המשתמע מכך.

כותבי המאמר:

Yijia Zhang, Pengcheng Xun, Cheng Chen, Liping Lu, Michael Shechter, Andrea Rosanoff, Ka He

מבוא: ניסוי MAGPEE שפורסם ב- LANCET בשנת 2002, הראה כי שימוש במגנזיום פרנטרלי מונע בכ 50% לידות מוקדמות על כל המשתמע. מאז מגנזיום סולפאט משמש פרוטוקול למקרים של פרהאקלמפסיה ואקלמפסיה. השכל הישר מוביל ליישום מתן תוסף מגנזיום אוראלי במשך ההיריון לצורך מניעת פרהאקלמפסיה ואקלמפסיה  אולם הרבה לא נעשה בעניין.

לאחרונה פורסמה מטה אנליזה המבוססת על מספר מחקרים המצביעים שהרמה נמוכה של מגנזיום עלולה להשפיע על משך ההיריון, מאחר שמגנזיום משפיע על פעילות השריר החלק ברחם. מעט ידוע על הקשר שבין רמות המגנזיום או תוספי תזונה והסיכון ללידה הלידה בטרם עת.

מטרת הניסוי: לסכם את המידע של הרמות הגאולוגיות של המגנזיום ביחס לדרגת הסיכון של לידות בטרם-עת ממחקרים אקולוגיים, מחקרי תצפית ומחקרי התערבות.

מקורות המידע:

הרמות בקרקע של מגנזיום נלקחו מהמידע הגיאולוגי האמריקאי, קצב הלידות בטרם-עת נדלו מקרן March of Dimes Foundation.

כמו כן נסרקו ב-,Pubmed, Google Scholar מחקרים אפידמיולוגיים וקליניים רלוונטיים עד לתאריך אפריל 2019 בעיתוני Peer-Review.

בחירת המחקרים:

מחקרי מקור שפורסמו בשפה האנגלית, בוצעו על בני אדם ושבהם הנבדקים נחשפו למגנזיום(בתזונה/צריכת תוספי תזונה/ביומרקרים) והסיכון ללידה בטרם-עת נבדק בהקשר.

מיצוי המידע:

11 מחקרים נכללו בסריקה הסיסטמתית. מטה-אנאליזה בוצעה על 6 מחקרים. הסיכון היחסי הכולל Overall Relative Risk(RR) ורווח בר-סמך של 95% לסיכון ללידה בטרם-עת בהקשר לשימוש בתוספי מזון של מגנזיום נבחנו במודל random effect.

תוצאות:

החוקרים ניתחו את מצב המגנזיום באדמה במדינות השונות בהשוואה לרמות המגנזיום אצל נשים בהריון וביחס למספר הלידות המוקדמות (לידת פגים על כל המשתמע מבחינת הסיכון).

המחקרים האקולוגיים גילו קשר הפוך מובהק סטטיסטי בין תכולת המגנזיום בקרקע וקצב הלידות בטרם-עת ברחבי ארצות הברית (r = −0.68; P < 0.001) כפי שמשתקף בתרשים המראה שבמקומות של רמות מגנזיום נמוכות אחוז הלידות המוקדמות 11.6% בעוד במקומות בהם יש יותר מגנזיום באדמה, במים והתזונה יותר עשירה במגנזיום, אחוז הלידות המוקדמות יורד ל 8.9% כלומר ירידה של כ- 25% בסיכון.

·         הממצאים של 11 מחקרי התערבות תומכים באופן כללי ביחס הפוך בין רמת המגנזיום בסרום לבין קצב הלידות בטרם עת.

·         מ-6 המחקרים האקראיים המבוקרים , שכללו 3,068 נשים בהריון בגילאים 20-35 שנים ו-352 פגים, ה-Pooled RR היה 0.58 ( 95%, 0.350.96, CI ) לנשים בקבוצת השימוש בתוסף מגנזיום בהשוואה לקבוצת הביקורת.

מסקנות:

עדויות שנצברו ממחקרים אקולוגיים, מחקרי תצפית ומחקרי התערבות מצביעים בעקביות שצריכת מגנזים בכמות מספקת במהלך חודשי ההיריון, מסייעים להורדת השכיחות של לידות בטרם-עת.

חשוב לציין שבישראל, עקב התפלת מי השתייה, הערכת החוקרים (פרופ’ אמיתי, פרופ’ שכטר) המעבר למים מותפלים הביא לחסר במגנזיום בקרב האוכלוסיה ולעליה בשכיחות מחלות קרדיו-ואסקולריות. על פי מחקר של הכנסת משנת 2004, -60% מהנבדקים הצעירים סבלו מחסר מגנזים. מכאן סביר להניח, שהתועלת בהוספת מגנזיום לתזונת נשים הרות בישראל משמעותית בהפחתת הלידות המוקדמות על כל המשתמע מכך.

Do Women With Pre-Eclampsia, and Their Babies, Benefit From Magnesium Sulphate? The Magpie Trial: A Randomised Placebo-Controlled Trial

Douglas AltmanGuillermo CarroliLelia DuleyBarbara FarrellJack MoodleyJames NeilsonDavid Lancet, 2002 Jun 1;359(9321):1877-90.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חיסון כנגד קורונה אינו מעלה את הסיכון למומים מולדים (J Int Med)

    חיסון כנגד קורונה אינו מעלה את הסיכון למומים מולדים (J Int Med)

    זיהום בקורונה במהלך היריון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים והפלות ולכן מומלץ מתן חיסון כנגד COVID-19 לנשים הרות ומנתונים חדשים שפורסמו ב-Journal International de Medecine עולה כי החיסון כנגד הנגיף אינו מעלה את הסיכון למומים מולדים. מטרת המחקר הייתה לבחון את הסיכון למומים מולדים לאחר חיסון בהלך היריון וזאת על-בסיס נתונים מדנמרק, שבדיה ונורבגיה, אשר כללו […]

  • האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    מתן Buprenorphine בשילוב עם Naloxone בזמן היריון מלווה בסיכון מופחת לתסמונת גמילה ביילוד ואשפוז יילודים ביחידת טיפול נמרץ, בהשוואה למתן Buprenorphine לבדו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA. מהנתונים עולה כי אין הבדל משמעותי בשיעור המומים המולדים המג’וריים בין שתי אפשרויות הטיפול. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות מבוטחי מדיקייד […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: הטיפול במגפת ההשמנה; תיקון אורח חיים או שימוש בתרופות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום אנחנו מתמודדים עם שאלה שמעסיקה רבים מאיתנו – האם ניתן לרפא מחלות באמצעות שינוי באורח החיים בלבד, או שהתרופות הן המפתח האמיתי לריפוי?  נבחן את היתרונות והחסרונות של כל גישה, נבדוק מתי חשוב להשתמש בטיפול תרופתי ומתי שינויים בתזונה, פעילות גופנית ואורח חיים יכולים לספק מענה […]

  • צום לסירוגין מסייע בהפחתת משקל בחולים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע בהפחתת משקל בחולים עם טרום-סוכרת וסוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף, לצד שיפור האיזון הגליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית, בהשוואה לדיאטה עם הגבלה קלורית, אך אין […]

  • האם צריכת חלבונים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם מחלת כליות כרונית? (JAMA Netw Open)

    האם צריכת חלבונים עשויה להפחית את הסיכון לתמותה בקשישים עם מחלת כליות כרונית? (JAMA Netw Open)

    צריכה רבה של חלבונים, בין אם חלבון מן הצומח או מן החי, מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים עם מחלת כליות כרונית בדרגה קלה או בינונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לקבוע את הקשר בין היקף צריכת חלבון ובין הסיכון לתמותה מכל-סיבה בחולים עם מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה