יתרונות הערכת המצב התפקודי ובדיקות סקר לתסמונות גריאטרית במרפאות ראשוניות (Age Ageing)

במאמר שפורסם בכתב העת Age and Ageing מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מטופלים ורופאים תומכים בהשלמת הערכת המצב התפקודי ובדיקות סקר להערכת תסמונת גריאטרית במטופלים מבוגרים במרפאות ראשוניות, אשר מספקת הזדמנות לדון בנושאים תלויי-גיל ולהעלות פתרונות אפשריים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מומחים תומכים הערכת המצב התפקודי ובדיקות סקר לתסמונת גריאטרית ע”י רופאי משפחה. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון כיצד מטופלים מבוגרים ורופאי משפחה מגדירים ומתייחסים לתפקוד עצמאי והידרדרות תפקודית, הנטייה של המטופלים לדון בסוגיות הנוגעות לגיל מבוגר ושילוב נושאים אלו בייעוץ הרפואי השגרתי.

המחקר האיכותי נערך במערב שוויץ וכלל משתתפים מבוגרים שהיו במעקב במרפאות ראשוניות ולקחו חלק במחקר להערכת התועלת של בדיקות סקר וכלים לניהול תסמונת גריאטרית במטרה למנוע הידרדרות תפקודית. החוקרים ראיינו 15 משתתפים בגילאי 75 שנים ומעלה וחמישה רופאי משפחה, כחלק מהערכת ניסיונם עם בדיקות סקר.

המשתתפים סיפקו מספר הגדרות שונות לתפקוד עצמאי, אשר היה תלוי באופן ישיר במצבם הבריאותי ומגבלות תפקודיות. המשתתפים גם הביעו רגשות מעורבים בנוגע להידרדרות תפקודית, דוגמת פחד, חוסר יכולת לקבל ועמידות. פעמים רבות הנשאלים ראו בהידרדרות תפקודית חלק מהזדקנות תקינה ולכן ההידרדרות לא הובילה לדיון בנושאים תלויי-גיל עם רופאי המשפחה. עם זאת, חלק גדול מהמטופלים ומרופאי המשפחה סברו כי לבדיקות סקר השפעה חיובית וכי הן מאפשרות התייחסות לנושאים רגישים ולזהות בעיות חדשות.

החוקרים כותבים כי התערבות הכוללת בדיקות סקר לתסמונת גריאטרי התקבלה היטב ע”י המטופלים והרופאים. סוג התערבות זו מספק הזדמנות להתייחס לסוגיות תלויות-גיל שונות ולהסביר למטופלים על פתרונות אפשריים.

Age Ageing. 2020;49(2):292-299

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה