הבדלים בהגדרת הפרעות תזונה לפני ניתוח אונקולוגי מג’ורי (J Am Coll Surg)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Surgeons כותבים חוקרים כי ההגדרה של תת-תזונה להערכת הסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח היא ספציפית לסוג הממאירות המטופלת.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולי סרטן רבים סובלים מתת-תזונה לפני ניתוח אונקולוגי מג’ורי, דבר המעלה את הסיכון לסיבוכים בשלב מאוחר יותר. ההגדרות הנפוצות כיום לתת-תזונה מתבססות על ירידה לא-מכוונת במשקל הגוף ו/או מדד מסת הגוף, אך קיימת הגדרות שונות של תת-תזונה ואין עדויות המסייעות לקבוע מהי ההגדרה הטובה ביותר ולכן החוקרים בחנו את הנושא.

החוקרים התבססו על נתוני מאגר ה-NSQIP של ה-American College of Surgeons לזיהוי חולים שהופנו לניתוח אונקולוגי מג’ורי אלקטיבי בין 2005 עד 2017. המצב התזונתי נבחן על-פי הגדרות ה-European Society for Parenteral and Enteral Nutrition (ESPEN), הגדרת NSQIP המבוססת על ירידה במשקל של מעל 10% במהלך 6 החודשים האחרונים והגדרת מערכת ארגון הבריאות העולמי על-פי מדד מסת הגוף. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת ההשפעה של המצב התזונתי על תמותה ותחלואה מג’ורית.

החוקרים זיהו 205,840 ניתוחים (74% ניתוחי מעי גס ורקטום, 10% ניתוחי לבלב, 9% ניתוחי ריאה, 3% ניתוחי קיבה, 3% ניתוחי וושט ו-2% ניתוחי כבד). מבין המשתתפים במחקר, 31% היו שמנים ויתר 54% החולים היו במצב תזונתי תקין ורק חלק קטן מהחולים (16%) ענו על הגדרות תת-תזונה.

החוקרים הוסיפו הגדרות שלהם לתת-תזונה חמורה ותת-תזונה קלה: תת-תזונה חמורה הוגדרה בנוכחות משלב של מדד מסת גוף קטן מ-18.5 ק”ג למטר בריבוע וירידה במשקל של מעל 10%; תת-תזונה קלה הוגדרה בנוכחות מדד מסת גוף בטווח 18.5-20 בחולים מתחת לגיל 70 ומדד מסת גוף של מתחת ל-22 באלו בגילאי 70 שנים ומעלה.

החוקרים מדווחים כי מבין המשתתפים במחקר, 0.6% ענו על הגדרת תת-תזונה חמורה, 1% ענו על הגדרות תת-תזונה לפי ESPEN 1, 2% ענו על ההגדרה לפי ESPEN 2, 6% לפי הגדרת NSQIP ו-6% מהמשתתפים ענו על הגדרת החוקרים לתת-תזונה קלה.

מהנתונים עלה כי בחירה בגישה אחת להערכת חולים עם כלל סוגי הממאירויות צפויה להוביל להערכת-יתר או תת-הערכה של הסיכון של החולה לסיבוכים לאחר ניתוח מג’ורי. מניתוח הנתונים עלה כי חיזוי הסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח היה שונה עבור שש ממאירויות, כאשר הדרך הטובה ביותר לנבא את הסיכון לסיבוכים לאחר ניתוח מעי גס ורקטום היה על-בסיס ההגדרות שקבעו החוקרים לתת-תזונה חמורה; מנגד, קריטריוני ESPEN 1 היו הטובים ביותר להערכת חולים לפני ניתוח קיבה, ריאה או לבלב, קריטריוני ESPEN 2 היו הטובים ביותר בחיזוי הסיבוכים לאחר ניתוח וושט וקריטריוני NSQIP ניבאו בצורה הטובה ביותר את הסיבוכים לאחר ניתוח כבד.

הן שיעורי התמותה והן שיעורי התחלואה המג’ורית השתנו משמעותית בין הקבוצות השונות שסווגו לפי המצב התזונתי. החוקרים זיהו אינטראקציה מובהקת בין המצב התזונתי וסוג הממאירות במודלים להערכת התמותה והתחלואה המג’ורית, עדות לכך שההגדרה האופטימאלית של תת-תזונה השתנתה לפי סוג הממאירות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הגדרות תת-תזונה של חולים אונקולוגים לפני ניתוח מג’ורי להערכת הסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח הן ספציפיות לסוג הממאירות. ממצאים אלו עשויים לסייע בהכנה טובה יותר של החולים לקראת התערבויות ניתוחיות.

J Am Coll Surg. Published online February 26, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה