תזונה לקויה מהווה גורם סיכון לסרטן במידה שוות ערך לצריכת אלכוהול (JNCI Cancer Spectrum)

באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

חוקרים ממספר אוניברסיטאות מובילות בארה”ב, בהן הרווארד, וכן מאוניברסיטת קיימברידג’ באנגליה, בחנו את ההשפעה של צריכה יומית של שבעה סוגי מזון – פירות, ירקות, דגנים מלאים, בשר מעובד, בשר אדום, חלב ומוצריו ומשקאות ממותקים (SSBs) – על הסיכון לחלות בסרטן מסוגים שונים. לשם כך השתמשו החוקרים בנתוני תזונה מתוך מדגם מייצג של 5,000 מבוגרים אמריקאים בני 20 ומעלה, ובמודל סטטיסטי המתבסס על מטא-אנליזות (ניתוחים סטטיסטיים של מחקרים פרוספקטיביים) לגבי הסיכון להיארעות סרטן.

מהממצאים שעלו במחקר:

        כ-80,000 מקרי סרטן בארה”ב היו מיוחסים לתזונה לקויה (5.2% מהמקרים החדשים של מבוגרים בני 20 ומעלה, נכון ל-2015), מתוכם למעלה מ-68,000 מקרים היו מיוחסים לכך באופן ישיר, וכ-4.4% להשמנת יתר.

        שיעור התחלואה בסרטן המיוחס לתזונה לקויה היה גבוה יותר בגברים בגיל העמידה (64-45) וכן במיעוטים אתניים (שחורים, היספנים).

        סרטן המעי הגס דורג ראשון מבין סוגי סרטן אחרים בהקשר של תזונה לקויה (38.3% מהמקרים), סרטן חלל הפה והלוע דורג שני (25.9% מהמקרים), וסרטן הקיבה דורג שלישי (6.8% מהמקרים).

        צריכה נמוכה של דגנים מלאים (פחות מ-125 גרם ביום) הייתה קשורה במספר ובשיעור הגבוה ביותר של מקרי סרטן חדשים,(1.8%) ולאחר מכן, בסדר יורד, צריכה נמוכה של חלב ומוצריו (פחות מ-3 מנות [כוסות] ליום – 1.2%), צריכת בשר מעובד (1%), צריכה נמוכה של פירות וירקות וצריכה גבוהה של בשר אדום ושל משקאות ממותקים.

        כ-16% מבין מקרי הסרטן שיוחסו לתזונה לקויה היו קשורים להשמנת יתר.

מסקנת החוקרים היא שתזונה לקויה מהווה גורם סיכון שווה ערך לצריכת אלכוהול, נמוך במעט מעודף משקל וגבוה במעט מהיעדר פעילות גופנית. לטענתם, צריכה נמוכה של דגנים מלאים בקרב הציבור נעוצה בהיעדר המודעות הציבורית לגבי התועלת הבריאותית של מוצרים אלה, ובהיעדר הידע הציבורי לזהות אילו מוצרים מכילים אותם. החוקרים קוראים לקובעי המדיניות לשפר את צריכת הדגנים המלאים בקרב הציבור באמצעות הסברה וסימון סטנדרטי של מוצרי מזון אלה.

המחקר פורסם במהדורת מאי 2019 בכתב העת JNCI Cancer Spectrum

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה