נא להכיר : המרכז לדיווח תופעות לוואי בישראל/מאת פרופ’ ברקוביץ , מג’ מכלביץ

פרופ’ מתי ברקוביץ, מנהל היחידה לפרמקולוגיה קלינית, המרכז הרפואי, אסף הרופא, צריפין

ורוניקה מכלביץ, רוקחת, היחידה לפרמקולוגיה קלינית, המרכז הרפואי, אסף הרופא, צריפין


בעשורים האחרונים חלה התקדמות עצומה בתחום הרפואי כולל בתחום הטיפול התרופתי. מדי שנה נוספות תרופות חדשות והשימוש בהן נרחב.

כל תרופה חדשה צריכה להירשם במשרד הבריאות בטרם כניסתה לשימוש. הבקשה לרישומה כוללת מידע על בטיחותה, המבוסס על ניסיון השימוש בתרופה במאות עד אלפי חולים בלבד. אי לכך, אין באפשרותם של המחקרים הקליניים, הנערכים במטרה לקבל אישור לשיווק התרופה, לגלות כל בעיה שעלולה להתעורר כאשר יוכנס התכשיר לשימוש נרחב.



הניסיון מראה כי גם תופעות לוואי חמורות, שאינן נדירות מאוד, כמו למשל תופעה בהסתברות של 1 מתוך 5,000, אינן מתגלות בהכרח בניסויים הקליניים הנערכים לשם קבלת האישור, הכוללים מאות עד אלפים בודדים של נבדקים. נוסף על כך, בקבוצות הניסוי של ניסויים קליניים משתדלים לשמור על אוכלוסיית חולים בטווח גילאים מוגדר עם רקע אחיד ללא תחלואה נוספת ככל שניתן. כתוצאה מכך, המידע המתקבל מהניסויים הקליניים אינו בהכרח עבור קבוצות אחרות, כגון: קשישים, נשים הרות, ילדים וחולים הלוקים ביותר ממחלה אחת, ונזקקים לטיפול במספר תכשירים רפואיים. זמן הטיפול והחשיפה לתרופה במחקרים הקליניים הינו קצר יחסית, מספר חודשים עד שנתיים.

 

תופעות לוואי הנובעות מטיפול תרופתי גורמות לעלייה בתחלואה, במספר האשפוזים ובתמותה. במאמרים שסקרו את שכיחותן של תופעות לוואי נמצא כי11%-3% מהאשפוזים בבתי החולים נובעים מתופעות לוואי לטיפול תרופתי ובילדים דווח כי 2% מהאשפוזים נובעים מתופעות לוואי בטיפול תרופתי. כמו כן, יש דיווחים בספרות על כך ש-20%-10% מהחולים המאושפזים סובלים מתופעות לוואי הנובעות מטיפול תרופתי במהלך אשפוזם. תופעות לוואי הנגרמות מטיפול תרופתי הן הגורם הרביעי לתמותה בחולים מאושפזים בארה”ב. כ-100,000 אמריקאים בשנה מתים בגלל תופעות לוואי של הטיפול התרופתי.

חשוב להבהיר מהי תופעת לוואי. לפי הגדרת ארגון הבריאות העולמי (WHO ) תגובת לוואי של תרופה (Adverse Drug Reaction ) היא: “תגובה לתרופה שהיא מזיקה ובלתי מכוונת ומתרחשת כשהתרופה ניתנת במינונים המקובלים באדם למניעה, לאבחון, לטיפול במחלה או לשינוי תפקוד פיזיולוגי כלשהו”. חלק מתופעות הלוואי הן צפויות ונובעות מההשפעה הפרמקולוגית של התרופה וחלק בלתי צפויות והמנגנון שלהן אינו ידוע. חשוב להדגיש כי תופעות הלוואי הן לא סימן לטעות הרופא בבחירת התרופה.

לרשויות המפקחות על אישור תרופות ותכשירים רפואיים יש אחריות לוודא ולהבטיח את בטיחות התכשירים המשווקים. יצרני התרופות נדרשים ע”י הרשויות כגון משרד הבריאות הישראלי או ה-FDA האמריקאי  ליידע אותן על כל אירוע המובא לידיעתן. אין חובת דיווח על הצוות הרפואי וכנראה בגלל העומס הרב על הרופאים יש תת דיווח של תופעות לוואי.

האתר www.adr.org.il  הינו אתר לדיווח תופעות לוואי מתרופות, תוספי תזונה וצמחי מרפא הפועל בשיתוף עם משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית ופתוח לקבלת דיווחים הן מהצוות הרפואי והן מהקהל הרחב. הדיווחים המתקבלים עוברים סקירה על ידי צוות רב תחומי של רופאים ורוקחים. דיווחים אלה יאפשרו לאתר תופעות לוואי נדירות וישפוך אור על השכיחות האמיתית של תופעות לוואי ידועות באוכלוסיה הישראלית.

חשוב לדווח על כל חשד לתופעת לוואי. אפילו על תופעות לוואי  ידועות  המופיעות בעלון לצרכן. למשל, כאבי שרירים בעקבות נטילת סטטינים.

דוגמא מהחודש האחרון להמחשת חשיבות הדיווח הינו דיווח על פגיעה בתפקוד כלייתי שפיתח נער בן 16 מספר שבועות לאחר שהחל להשתמש בתוסף תזונה לירידה במשקל. לאחר בדיקת המקרה התגלה שהתוסף מכיל sibutramine  (תרופת מרשם המיועדת לירידה במשקל אשר אינה מתאימה לכולם ובעלת תופעות לוואי משמעותיות אשר הורדה מהמדפים בשנה האחרונה). המקרה הועבר לטיפול היחידה למאבק בפשע הפרמצבטי. לאחר הפסקת השימוש בתוסף מצבו של הנער השתפר עד החלמה מלאה.

האתר לדיווח תופעות לוואי www.adr.org.il  פועל במתכונתו הנוכחית מזה כשנה. האתר עובר שיפורים ועדכונים על מנת לפשט את תהליך הדיווח ולהפכו לנגיש ומהיר. נשמח לקבל משוב על חווית הדיווח על מנת שנוכל להמשיך לשפר ולהשתפר.

בהזדמנות זו אנו רוצים להודות לצוות e-Med שלא חסך במאמצים בכדי להקים ולהפוך את האתר לכלי נוח ויעיל לדיווח וניהול  הדיווחים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה