גריאטריה

לחץ דם סיסטולי גבוה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות ליקוי קוגניטיבי ודמנציה (Am J Kid Dis)

לחץ דם סיסטולי גבוה עשוי להיות מלווה בעליה משמעותית בסיכון להתפתחות ליקוי קוגניטיבי ודמנציה בחולים עם מחלת כליות כרונית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Kidney Diseases.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לחץ דם גבוה וליקוי קוגניטיבי הן מחלות נפוצות במבוגרים עם מחלת כליות כרונית. מטרתם כעת הייתה לזהות ולאפיין את הקשר בין לחץ דם, ליקוי קוגניטיבי וחומרת הפרעה בתפקוד הכלייתי.

מחקר העוקבה כלל 3,048 חולים עם מחלת כליות כרונית שלקחו חלק במחקר Chronic Renal Insufficiency Cohort Study. קצב הפינוי הגלומרולארי הממוצע עמד על 44 מ”ל/דקה והחולים השלימו מדידת לחץ דם בתחילת הדרך ובדיקות קוגניטיביות עוקבות לאורך 11 שנים. החוקרים בחנו את הקשר בין לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי ובין היארעות ליקוי קוגניטיבי, שהוגדר כירידה במדד modified MMSE (או modified Mini-Mental State Examination) של יותר מסטיית תקן אחת מתחת לממוצע במדגם.

מהנתונים עולה כי 14% מהחולים פיתחו ליקוי קוגניטיבי וזוהה קשר בין לחץ דם סיסטולי גבוה יותר ובין היארעות מוגברת של ליקוי קוגניטיבי בתת-קבוצה של חולים עם קצב פינוי גלומרולארי מעל 45 מ”ל/דקה ללא ליקוי קוגניטיבי קודם. כל עליה של 10 מ”מ כספית בלחץ דם סיסטולי לוותה בעליה של 13% בסיכון לליקוי קוגניטיבי (יחס סיכון מתוקן של 1.13).

הקשר בין לחץ דם סיסטולי ובין היארעות ליקוי קוגניטיבי היה בצורת J, עדות לקשר לא-ליניארי. בחולים עם קצב פינוי גלומרולארי של עד 45 מ”ל/דקה לא תועד קשר דומה. מניתוח סטטיסטי לא עלה קשר בין לחץ דם דיאסטולי ובין הסיכון לליקוי קוגניטיבי.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות מנגנונים הקושרים בין מדדי לחץ דם בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת ובין הסיכון להידרדרות קוגניטיבית.

Am J Kid Dis, Oct 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה