המחיר הרגשי שגובה מחלת הסרטן מבני הזוג (JAMA Network Open)

מחקר חדש מצא כי אבחנה של מחלת הסרטן עלולה להיות בעלת השפעה רגשית משמעותית על בן/בת הזוג של החולה

מחקר חדש שכלל יותר מ-3 מיליון דנים ושוודים מצא כי בני זוג של חולי סרטן היו בסיכון גבוה יותר לפיתוח הפרעות פסיכיאטריות מאשר בני גילם שבני זוגם לא סבלו מהמחלה. הפרעות אלו כללו שימוש בסמים, דיכאון, חרדה ומחלות נוספות הקשורות ללחץ. הסיכון היה גבוה בעיקר בקרב גברים, בקרב אנשים עם בעיות פסיכולוגיות קיימות ובעיקר בשנה הראשונה לאחר אבחון המחלה של בן הזוג. המחקר פורסם ב-JAMA Network Open ב-5 בינואר 2023.

המחקר כלל כ-2.7 מיליון בני זוג של אנשים ללא סרטן ו-546,321 בני זוג של חולי סרטן בדנמרק ובשוודיה. החוקרים דיווחו על 37,830 מקרים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב בני הזוג של חולי הסרטן, לעומת 153,607 מקרים (6.9%) בקרב בני הזוג של אנשים ללא סרטן (5.6%). ד”ר הולי ג’י פריגרסון, מנהלת מרכז קורנל למחקר על טיפול בסוף החיים, וייל קורנל, אוניברסיטת מדיקל, ניו יורק אומרת כי “למרות שההבדל בין הקבוצות עשוי להיראות זניח הממצאים ‘מדהימים מאוד’ משום שהם מתארים מקרים חדשים של הפרעות פסיכיאטריות אשר עלולות להביא לאשפוז פסיכיאטרי או לטיפול אמבולטורי למעט אלו עם מחלות נפשיות קודמות”.

תוצאות המחקר הראו כי בשנה הראשונה לאחר אבחון הסרטן, הסיכון להופעת הפרעות פסיכיאטריות בקרב בני זוג עלה ב-30% (aHR=1.30), במיוחד דיכאון (aHR=1.38) והפרעות הקשורות ללחץ (aHR=2.04), ובמהלך כל תקופת המעקב, הסיכון עלה ב-14% בסך הכל, כאשר שיעורים דומים נצפו עבור אבחנות של שימוש בסמים, דיכאון והפרעות הקשורות ללחץ.

הסיכון בלט בעיקר (aHR=1.41) בקרב בני זוג של חולים שאובחנו עם סרטן הריאה, הוושט, הלבלב, הכבד או דרכי המרה, שכן מחלות אלו בעלות פרוגנוזה גרועה. כמו כן, הסיכון היה גדול יותר גם עבור בני זוג של חולים עם גידול מתקדם (aHR=1.31) ולאחר מותו של החולה (aHR=1.29). בנוסף, גברים ואנשים בני 40-79 היה בעלי סיכון מעט גבוה יותר להפרעות פסיכיאטריות בהשוואה לנשים ולאנשים בקבוצות גיל אחרות. ד”ר אשר אלדג’ם, מנהל רפואי לשירותים פסיכו-סוציאליים, מרכז הסרטן פרלמוטר, ניו יורק, אמר כי “אילו המחקר היה נעשה בארצות הברית, שאין בה שירותי בריאות אוניברסליים, המספרים הללו היו כנראה גבוהים בהרבה”.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה