גריאטריה

ההשפעה של הקפדה על דיאטה דלת-פחמימות על התפקוד הקוגניטיבי בקשישים (BMC Geriatr)

בקרב קשישים מהקהילה תועד קשר בין הקפדה על דיאטה דלת-פחמימות ובין סיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש המבוסס על נתוני סקר NHANES (או National Health and Nutrition Examination Survey) שפורסמו בכתב העת BMC Geriatrics.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מדד דיאטה דלת-פחמימות (מדד Low Carbohydrate Diet, או LCD) ובין התפקוד הקוגניטיבי על-בסיס מדגם ארצי מייצג של מבוגרים בגילאי 60 שנים ומעלה שלקחו חלק בסקר NHANES.

מחקר החתך כלל 2,537 קשישים שלקחו חלק בסקרי NHANES בשנים 2011-2014. מבחני לימוד מילים כחלק ממבחן CERAD (או Consortium to Establish a Registry for Alzheimer’s Disease),  מבחן AFT (או Animal Fluency Test) ומבחן DSST (או Digit Symbol Substitution Test) שימשו להערכת היכולות הקוגניטיביות. כל המשתתפים סווגו לקטגוריית תפקוד קוגניטיבי נמוך ותקין.

לאחר תקנון לגיל, רמת השכלה, מצב משפחתי, רמת הכנסה, היסטוריה של סוכרת, היסטוריה של יתר לחץ דם, היסטוריה של אי-ספיקת לב, היסטוריה של מחלת לב כלילית, היסטוריה של מחלת לב, היסטוריה של אירוע מוחי, מגנזיום וטיפול בתרופות פסיכוטרופיות, החוקרים מצאו קורלציה בין מדד LCD נמוך ובין תוצאות מבחן לימוד מילים כחלק ממבחן CERAD. הקשרים בין מדד LCD ובין AFT ו-DSST לא היו מובהקים סטטיסטית.

יתרה מזאת, החוקרים זיהו קשר בין מדד LCD ובין היכולות הקוגניטיביות בקרב מבוגרים מתחת לגיל 65 שנים או אלו עם מדד מסת גוף בטווח 25-30 ק”ג/מ2, או בקרב נשואים/פרודים ובאלו עם רמת השכלה תיכונית ומעלה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הקפדה על דיאטה דלת-פחמימות עשויה להיות מלווה בסיכון מוגבר לירידה ביכולות קוגניטיביות בקשישים. הם קוראים להשלים מחקרי עוקבה בקנה מידה גדול על-מנת לקבוע אם קיים קשר סיבתי בין דפוסי תזונה אלו ובין היכולות הקוגניטיביות.

 

BMC Geriatr. 2022 Dec 20

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה