הקשר בין חדות ראייה ודיכאון (JAMA Network Open)

מחקר חדש מראה כי חדות ראייה ירודה, המוגדרת כקושי להבחין באותיות או מספרים במרחק נתון, קשורה לדיכאון אצל אנשים בגיל העמידה ומעלה

מחקר חדש שפורסם ב- JAMA Network Openמראה כי חדות ראייה ירודה, המוגדרת כקושי להבחין באותיות או מספרים במרחק נתון, קשורה לדיכאון אצל אנשים בגיל העמידה ומעלה. לאחר התאמות מרובות, ניתוח נתונים של יותר מ-114,000 משתתפים במחקר הביובנק הבריטי הראה כי ליקוי ראייה קשור לסיכון גבוה ב-19% לדיכאון. לא זו אף זו, תוצאות ההדמיה הראו קשר מובהק בין הידרדרות מבני המוח ודיכאון אצל אלו עם חדות ראייה ירודה.

המחקר כלל 114,583 משתתפים (54.5% נשים; גיל ממוצע, 56.8 שנים) מהביובנק של בריטניה. על מנת לבדוק את חדות הראייה למרחק, הם התבקשו לקרוא אותיות על קווים מלמעלה לתחתית הטבלה תוך כדי תיקון אופטי שנקבע. ליקוי ראייה הוגדר כחדות ראייה גרועה מ-0.3 לוגריתם של יחידות זווית הרזולוציה המינימלית (LogMAR). יחד עם זאת, תסמיני דיכאון דווחו באמצעות שאלון בריאות המטופל בן שני הפריטים (PHQ-2), שבו ציון של 3 או יותר מצביע על דיכאון. כמו כן, רופא ערך הערכה של דיכאון בתחילת המחקר. מבין המשתתפים, 87.2% לא סבלו מלקות ראייה או דיכאון ופעלו כקבוצת הביקורת הבריאה. בנוסף, 3.2% סבלו מליקוי ראייה, 10% דיווחו על אבחנה של דיכאון, ו-0.4% סבלו משניהם.

לאחר התאמה לערפלנים פוטנציאליים, ליקוי ראייה היה קשור לסיכון גבוה ב-19% לדיכאון ( OR, 1.19; 95% CI, 1.05 – 1.34; P = .003). בנוסף, חדות ראייה גרועה בשורה אחת הייתה קשורה לסיכויים גבוהים ב-5% לדיכאון (OR, 1.05; 95% CI, 1.04 – 1.07; P <.001). יתרה מכך, הקשר בין חדות ראייה ודיכאון נמצא בקבוצות צעירות יותר (39-58 שנים) ומבוגרות יותר (59-72 שנים), וכן בגברים ונשים כאחד. בנוסף, החוקרים בחנו את הקשר בין תסמיני דיכאון ומבנה המוח באמצעות סריקות MRI מתת-קבוצה של 7844 אנשים (51% נשים; 2% עם לקות ראייה). התוצאות הראו קשרים ליניאריים בין ציוני PHQ-2 לנפח השמאלי של החומר האפור בקליפת המוח העל-קלקרינית. החוקרים מציינים ל-Medscape כי הקורטקס העל-קלקרינית מחובר מרחבית לקורטקס הראייה הראשוני, מה שמרמז על כך שקורטקס הראייה עשוי להיות מעורב בפתוגנזה של דיכאון.

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב-JAMA Network Open

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה