גריאטריה

תזונה מאוזנת עשויה להשפיע לטובה על התפקוד הקוגניטיבי (Life Metabolism)

במאמר שפורסם בכתב העת Life Metabolism מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הקפדה על צריכת אנרגיה מאוזנת בתזונה מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר משמעותית, בהשוואה לדפוסי תזונה שאינם מאוזנים היטב.

החוקרים השלימו מחקר עוקבה מבוסס-קהילה במטרה לקבוע אם למועד הארוחות השפעה על התפקוד הקוגניטיבי במבוגרים. הם אספו נתונים מסקר China Health and Nutrition Survey לשנים 1997 עד 2006, אשר כלל משתתפים בגילאי 55 שנים ומעלה שהשלימו לפחות הערכה תזונתית וקוגניטיבית אחת.

מדגם המחקר כלל 3,342 משתתפים (גיל ממוצע של 62.2 שנים) מהם 61.2% התגוררו באזורי כפר, 13.6% היו בעלי השכלה תיכונית ומעלה.

הערכת הרגלי התזונה התבססה על משלב מדדים והחוקרים זיהו שישה דפוסי תזונה – דפוס ארוחת-בוקר דומיננטית, בה קרוב למחצית (49.5%) מסך הצריכה האנרגטית ביום היה מארוחת הבוקר; דפוס ארוחת-צהריים דומיננטית, בו 64.3% מסך הצריכה האנרגטית ביום היה מארוחת הצהריים. בקרב משתתפים עם דפוס ארוחת-ערב דומיננטית, 64.5% מהצריכה האנרגטית הייתה מארוחת הערב. דפוס תזונה עתיר-נשנושים דווח במקרים בהם אלו היו אחראיים ל-36.8% מסך הצריכה האנרגטית ובמקרים של דפוס דילוג על ארוחת בוקר, זו הייתה אחראית ל-5.9% מסך הצריכה היומית. לבסוף, באלו עם דפוס תזונה מאוזן היטב, הצריכה האנרגטית הייתה מפוזרת באופן שווה על-פי שלוש הארוחות הגדולות (28.5%, 36.3% ו-33.8%).

מהנתונים עולה כי פרט לדפוס תזונה מאוזן היטב, כל חמשת הדפוסים האחרים לוו בתפקוד קוגניטיבי גרוע יותר, כולל דפוס ארוחת-בוקר דומיננטית (0.94-, רווח בר-סמך 95% של 1.37- עד 0.51-); דפוס ארוחת צהריים דומיננטית (1.18-, רווח בר-סמך 95% של 1.67- עד 0.69-), דפוס ארוחת-ערב דומיננטית (0.97-, רווח בר-סמך 95% של 1.43- עד 0.51-), דפוס תזונה עתיר-נשנושים (1.05-, רווח בר-סמך 95% של 1.70- עד 0.40-) ודפוס דילוג על ארוחת בוקר (1.32-, רווח בר-סמך 95% של 1.66- עד 0.99-).

בנוסף, בהשוואה לדפוס תזונה מאוזן היטב לאורך היום, דפוס דילוג על ארוחת בוקר לווה בהידרדרות קוגניטיבית מהירה יותר משמעותית בקצב של 0.14 נקודות בשנה (רווח בר-סמך 95% של 0.24- עד 0.04-). ממצא זה היה משמעותי רק בקרב אלו מתחת לגיל 65 שנים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי הקפדה על תזונה מאוזנת לאורך שלוש הארוחות העיקריות של היום מלווה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר, בהשוואה לדפוסי תזונה שאינם מאוזנים בצורה שווה לאורך היום.

 

Life Metabolism, 2022

 

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה