גריאטריה

תמרור אזהרה לשימוש בקנאביס כטיפול פליאטיבי בחולי סרטן מתקדם המתחילים טיפול באימונותרפיה (הודעת האגודה למלחמה בסרטן)

מריחואנה רפואית

אימונותרפיה היא שיטת טיפול נגד מחלת הסרטן, אשר מסייעת למערכת החיסון של הגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים. טיפול אימונותרפי הוא חלק מקבוצת טיפולים הנקראים ‘טיפול מכוונן לסרטן’ Targeted therapy) או ‘טיפול ממוקד מטרה’ או ‘ביולוגי’), אשר עושה שימוש במערכת החיסון של המטופל/ת לצורך תקיפת תאי הגידול בצורה יעילה וטובה יותר. בניגוד לתרופות כימיות (כימותרפיה), הפועלות על כל תאי הגוף אשר מתחלקים בקצב מהיר, בין שהם ממאירים ובין שלא, תרופות אימונותרפיות פועלות על חלבונים ספציפיים במעטפת תאי מערכת החיסון ותאי הגידול, דוגמת PD1 ו-CTLA4 אשר גורמות לחשיפת תאי הגידול הסרטני לפעילות הטבעית של מערכת החיסון בגוף. הטיפול האימונותרפי נחשב לפריצת הדרך המשמעותית ביותר בתחום הטיפול בסרטן בעשור האחרון.

הקנאביס נמצא בשימוש נרחב על ידי חולי סרטן, כדי לסייע בהתמודדות עם תסמיני המחלה ותופעות לוואי של הטיפולים השונים.

תוצאות מחקר חדש, שביצעו נתמך גם על ידי האגודה למלחמה בסרטן, בהובלת החוקרים הישראלים       ד”ר עידן כהן ופרופ’ גיל בר סלע מהמחלקה האונקולוגית בבית החולים העמק, והפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון, יחד עם פרופ’ דדי מאירי מהפקולטה לביולוגיה בטכניון מדליק נורה אדומה ומציע לשקול בקפידה את צריכתו של הקנאביס ולו בהקשר של הטיפולים האימונותרפיים.

המחקר כלל 102 חולים עם סרטן מתקדם שהתחילו טיפול באימונותרפיה, מתוכם 68 לא צרכו קנאביס ו-34 צרכו. תוצאות המחקר הראו כי צריכת קנאביס אמנם הפחיתה את תופעות הלוואי הקשורות לטיפול, אך נמצאה גם התאמה בין השימוש בקנאביס לקיצור הזמן עד להחמרת מצב  המחלה, לצד ירידה דרמטית בהישרדות הכללית של החולים (להלן שני גרפים).

חשוב לציין, שהמחקר הנוכחי אינו חסר מגבלות, למשל העובדה כי מדובר בהיקף נבדקים קטן יחסית, אך הוא מהווה חיזוק לתוצאות מחקר קודם שנערך ב-2014, גם הוא בהובלתו של
פרופ’ בר סלע.
המחקר הקודם, בניגוד למחקר הנוכחי, היה רטרוספקטיבי (החולים נשאלו בדיעבד אם השתמשו בקנאביס במהלך הטיפולים) והראה תוצאות דומות מאוד.

פרופ’ בר סלע: “קיים מחקר מעבדתי המצביע על כך שקנאביס מדכא את המרכיבים במערכת החיסון המופעלים על ידי אימונותרפיה. גם סטרואידים מדכאים את מערכת החיסון, ולכן קיימת ההמלצה לא להתחיל טיפול אימונותרפי אם נוטלים סטרואידים במינון בינוני ומעלה באופן קבוע. כנראה לא מדובר בהכרח באותו מנגנון, אבל ייתכן שכדאי לתת גם המלצה דומה לגבי הקנאביס. כלומר, אם בנקודת ההתחלה של הטיפול באימונותרפיה הגוף נמצא תחת השפעה של קנאביס, המערכת החיסונית כנראה מדוכאת באיזושהי רמה והצלחת הטיפול האימונותרפי עלולה להיפגע”

משה בר-חיים, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “האגודה למלחמה בסרטן מכירה בחשיבות  המחקרים בתחום הסרטן, ובכל שנה מעניקה תמיכה ומימון לעשרות מחקרים מובילים הנבחרים ע”י ועדת המחקר של האגודה המורכבת ממיטב הרופאים והחוקרים”.

שני הפרמטרים שנמדדו במחקר:


  • זמן עד התקדמות מחלה ( TTP –Time to Tumor Progression )  מוגדר כזמן מתחילת הטיפול באימונותרפיה מסוג מעכב נקודת בקרה חיסונית, ועד להתקדמות מחלה (או מוות).
      ה-
    TTP החציוני בקבוצת מטופלים שהשתמשה בקנאביס במקביל לטיפול האימונותרפי (34 מטופלים) עמד על 3.4 חודשים לעומת 13.1 חודשים בקבוצה שלא השתמשה בקנאביס (68 מטופלים).

  •   2.  הישרדות כללית ( Overall Survival OS ) מוגדר כזמן מתחילת הטיפול ועד למוות מכל סיבה.   לאחר זמן מעקב של שבעה חודשים לפחות, ה-OS החציוני למשתמשי קנאביס עמד ל 6.4 חודשים לעומת 28.5 חודשים בקרב חולים שלא השתמשו בקנאביס.

    להלן תקציר המחקר:


    צריכת קנאביס על ידי חולי סרטן מתקדם בעת התחלת טיפול אימונותרפי כנגד מחלת הסרטן עלולה להביא לכישלון הטיפול

    דר’ כהן עידן ופרופ’ גיל בר סלע

    המחלקה האונקולוגית, בית החולים העמק והפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון

                       

    כיום השימוש בקנאביס ומוצריו נפוץ מאוד בקרב חולי סרטן בעיקר בכדי לסייע בתסמיני הסרטן ולהקל על תופעות הלוואי כתוצאה מהטיפולים האנטי סרטניים. למרות שההשפעות נוגדות הדלקת של הקנביס ידועות מזה זמן רב , בעיקר ממחקרי מעבדה וחלקן יכולות להתבטא בדיכוי התגובה החיסונית של הגוף, ההשפעה הקלינית על מערכת החיסון של חולי הסרטן ובמיוחד בקרב אלו שמקבלים טיפולים מסוג האימונותרפיה כמעט שלא נחקרה עד כה.

                  

    במחקרנו הקליני הפרוספקטיבי האחרון, ואחד הראשונים מסוגו, אנו מספקים את האינדיקציה הראשונה להשפעה של צריכת הקנאביס בקרב חולי סרטן המתחילים טיפול אימונותרפי ומראים קשר הדוק בין שימוש וצריכת קנביס לפני ובמהלך הטיפול להחמרת התוצאות הקליניות של החולים. במחקר בוצעה השוואה על ידי איסוף חולים שהתחילו טיפולים בתרופות אימנותרפיות עקב מחלת סרטן מתקדמת, עם גרורות על ידי חלוקה לשתי קבוצות של משתמשי קנביס וכאלו שאינם לוקחים קנביס בעת התחלת הטיפול האימונותרפי. תוצאות המחקר מראות על קיצור משמעותי של תקופת הזמן להחמרת מצב המחלה (Time to Tumor Progression), לצד ירידה דרמטית בהישרדות הכללית של החולים (Overall Survival) שצרכו קנביס בהשוואה לאלו שלא לקחו קנביס לפני ובזמן הטיפול האימונותרפי. יחד עם זאת, המחקר מראה גם את העובדה כי השימוש בקנאביס מסוגל להפחית את תופעות הלוואי הקשורות לטיפול האנטי סרטני (Immune Adverse Events).

                  

                   לפיכך, המחקר שלנו, על כל מגבלותיו, מהווה את תמרור האזהרה הראשון לשימוש בקנאביס כטיפול פליאטיבי המקל ותומך בחולי סרטן מתקדם המתחילים אימונותרפיה ומציע לשקול את השימוש בו וצריכתו בתשומת לב ובזהירות רבה במקביל לטיפולים אנטי סרטניים שכאלה.

    בחלק נוסף של המחקר שבוצע ביחד עם המעבדה לחקר הקנבינואידים בפקולטה לביולוגיה של הטכניון, ברשות פרופ. דדי מאירי, הצלחנו להראות כי רמות האנדוקנבינואידים (קנבינואידים הנוצרים באופן טבעי בגוף האדם) בסרום של חולי הסרטן מושפעים אך ורק על ידי הטיפול האימונותרפי ולא כתוצאה מהשימוש וצריכת הקנביס. יתרה מזאת, נמצא קשר חזק סטטיסטי בין  מספר אנדוקנבינואידים להצלחת הטיפול באימונותרפיה. תוצאה זו עשויה להתוות את הדרך בעתיד ולבסס את רמות האנדוקנבינואידים  בדמם של החולים כסמנים טובים לניטור וניבוי הצלחת הטיפול האימונותרפי בסרטן.

    בימים אלו אנחנו מעמיקים את המחקר הבסיסי להבנת המנגנונים בהם משפיע הקנביס על המרכיבים השונים של מערכת החיסון מתוך ניסיון להבין באיזה מצבים הקנביס יכול לעזור ובאילו להזיק לטיפול המתמשך בחולה האונקולוגי. כיוון מחקר נוסף הוא לבסס את יכולת הניבוי והחיזוי של האנדוקנבינואידים להצלחת הטיפול האימונותרפי וכך להתאימו אישית למטופלים.

    Cancers2020,12(9), 2447;https://doi.org/10.3390/cancers12092447

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

      מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

      מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

    • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

      מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

      מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

    • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

      חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

      חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

    • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

      הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

    • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

      טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

      במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

    • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית רחם (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את מתן קיטרודה לטיפול בסרטן רירית רחם (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Pembrolizumab (קיטרודה) בשילוב עם כימותרפיה לטיפול במבוגרים עם קרצינומה ראשונית מתקדמת או חוזרת של רירית הרחם. המומחים כותבים כי קיטרודה, תרופה ממשפחת מעכבי PD-1, אושרה למספר התוויות כנגד ממאירויות גניקולוגיות, כולל שתי התוויות לטיפול בממאירות מתקדמת של רירית הרחם. הבקשה לאישור ההתוויה הנוכחית קיבלה […]

    • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

      החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

      בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

    • תוצאות מאכזבות לטיפול ב-Nivolumab כנגד סרטן ריאות מתקדם (מתוך הודעת BMS)

      תוצאות מאכזבות לטיפול ב-Nivolumab כנגד סרטן ריאות מתקדם (מתוך הודעת BMS)

      מחקר בשלב 3 להערכת Nivolumab (אופדיבו) בשילוב עם טיפול כימו-קרינתי בחולים מסוימים עם סרטן ריאות מתקדם לא ענה על התוצא העיקרי, כך על-פי הודעה של יצרנית התרופה. המומחים מסבירים כי Nivolumab מאושרת בארצות הברית למספר התוויות אונקולוגיות, כולל טיפול בחולים מסוימים עם ממאירות מסוג NSCLC (או Nonsmall Cell Lung Cancer), מלנומה, סרטן כליה או מחלת […]

    • גורמי סיכון לתפליט פריקרדיאלי בחולי סרטן תחת טיפול במעכבי PD-1 (מתוך Int J Cardiol)

      גורמי סיכון לתפליט פריקרדיאלי בחולי סרטן תחת טיפול במעכבי PD-1 (מתוך Int J Cardiol)

      במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולי סרטן תחת טיפול במעכבי PD-1 ישנם מספר גורמי סיכון להתפתחות תפליט פריקרדיאלי, כולל היסטוריה של סרטן ריאות, היפוקלצמיה וכן טיפול ב-Sintilimab. עוד עולה מהנתונים כי אבחנה של תפליט פריקרדיאלי מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לתמותה בתוך שנה אחת. […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה