השפעות תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש על הפרעות קצב (Circulation)

במאמר שפורסם בכתב העת Circulation כותבים מומחים כי מעדויות ממחקרים גדולים עולה כי למתן תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש השפעה מגנה תלוית-מינון מפני אירועים כליליים, אם כי דרושים מחקרים נוספים בנושא.

במשך עשרות שנים התעניינו רבים בחשיבות חומצות שומן אומגה-שלוש במניעת מחלות לב וכלי דם והאפשרות כי לתוספים אלו השפעות כנגד הפרעות קצב. צריכה רבה יותר של דגים, המכילים חומצות שומן אומגה-שלוש ארוכות-שרשרת, EPA (Eicosapentaenoic Acid) ו-DHA (Docosahexaenoic Acid) לוותה בסיכון מופחת לאירועים כליליים, ובפרט מקרי תמותה לבבית במחקרים תצפיתיים, אך מטה-אנליזה משנת 2018 של מחקרים אקראיים לא הדגימה תועלת משכנעת לתוספים אלו.

מחקר REDUCE-IT שפורסם לאחרונה ובחן מינון יומי של 4 גרם של Icosapent Ethyl (צורה טהורה של EPA) במשתתפים עם רמות טריגליצרידים גבוהות הצביע על ירידה יחסית מובהקת סטטיסטית של 25% במגוון תוצאים קרדיווסקולאריים. תוצאות מחקרים גדולים להערכת מינון נמוך ומינון גבוה הדגימו באופן עקבי ירידה בשיעור אירועים כליליים בהיקף של 7-8% לכל 1 גרם של EPA עם DHA.

עם זאת, במחקר REDUCE-IT, התוספים לוו גם בעליה מובהקת סטטיסטית של כ-50% באשפוזים בשל פרפור או רפרוף פרוזדורים. לא ברור אם עליה זו תועדה גם במחקרים להערכת מינון נמוך של התוספים. במחקר ASCEND דווח בעבר על השפעות חומצות שומן אומגה-שלוש על הפרעות קצב, אך כעת מדווחים החוקרים בצורה מקיפה יותר על פרפור פרוזדורים והפרעות קצב אחרות, באמצעות נתונים נוספים מרשומות רפואיות ממוחשבות.

מבין 15,480 משתתפים שלקחו חלק במחקר ASCEND, פחות מ-1% אושפזו בעבר באבחנה של פרפור פרוזדורים. בקרב הנותרים, פרפור פרוזדורים תועדה ב-1,177 משתתפים, כולל 7.7% מהמטופלים בתוספי חומצות שומן אומגה-שלוש וב-7.6% מאלו בקבוצת הפלסבו וההבדל לא היה מובהק סטטיסטית. בדומה, לא תועדו הבדלים משמעותיים בשיעורי הפרעת קצב חדרית לא-פטאלית בין הקבוצות. שיעורי תמותה לבבית היו נמוכים יותר בקרב מטופלים בחומצות שומן אומגה-שלוש, בהשוואה לאלו בקבוצת הפלסבו (1.7% לעומת 2.2%, p=0.04).

במחקר REDUCE-IT נרשמה עליה של 47% בשיעור האשפוזים בשל פרפור פרוזדורים עם תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש במינון 4 גרם ביום, שיעור המקביל לעליה של 10% לכל 1 גרם ושני מחקרים אחרים שבחנו את השפעות מינון נמוך של חומצות שומן אלו דיווחו על קשר חיובי לא-מובהק עם עליה בשיעור האשפוזים בשל פרפור פרוזדורים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של תוספי חומצות שומן אומגה-שלוש על הסיכון להפרעות קצב, בפרט הפרעות קצב לא-פטאליות.

Circulation. 2020;141

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה