גריאטריה

מה בין חוסר יציבות ובין מחלת כלי דם קטנים וליקוי קוגניטיבי? (Stroke)

מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש דצמבר בכתב העת Stroke עולה קשר מובהק בין חוסר יכולת לעמוד על רגל אחת במשך 20 שניות ומעלה ובין מחלת כלי דם קטנים של המוח, בפרט אוטמים לקונארים ומיקרו-דימומים, בנבדקים בריאים. אי-יציבות תנוחתית זו מלווה גם בהידרדרות קוגניטיבית במטופלים בגיל העמידה עד קשישים.

מהממצאים עולה כי אי-יציבות תנוחתית הינה מרכיב חשוב בהערכה גריאטרית מקיפה, תהליך אבחנתי נרחב המתמקד בהערכת התשישות של מטופלים על-בסיס נתונים רפואיים, פסיכולוגיים ויכולות תפקודיות.

מדגם המחקר כלל 1,387 משתתפים בגיל העמידה עד קשישים, ללא מוגבלות גופנית, שהתגוררו בקהילה. כל המשתתפים לקחו חלק בתכנית מעקב רפואית בתקופה שבין פברואר 2006 ועד יוני 2013. החוקרים בחנו אי-יציבות תנוחתית באמצעות מבחני OLST (One-Leg Standing Time). עם עיניים פקוחות, הנבדקים הרימו רגל אחת לפרק זמן ארוך ככל שיכלו, עד 60 שניות.

החוקרים בחנו גם את היציבה של המשתתפים, באמצעות פלטה עם שלושה מתמרים מובנים לקביעת שינויים רגעיים במרכז הלחץ. הנבדקים שמרו על עמידה יציבה על הפלטה עם רגליים צמודות בזמן שצפו במטרה במרחק 200 סנטימטרים.

במהלך המחקר בוצעו בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית לזיהוי מחלת כלי דם קטנים של המוח, כולל אוטמים לקונארים, מיקרו-דימומים וסיגנל מוגבר סביב חדרים בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית.

להערכת ליקוי קוגניטיבי קל, החוקרים ערכו סדרת בדיקות שכללה ארבע משימות: מבחן זיכרון בן שלוש מילים להערכת זיכרון מיידי, מבחן אוריינטציה, הערכת תפיסה מרחבית ובדיקה להערכת זיכרון קצר טווח. הם גם בחנו את עובי שכבת אינטימה-מדיה, לחץ דם, יתר לחץ דם וסוכרת.

שכיחות OLST קצר, בפרט מתחת ל-20 שניות, עלתה עם מספר האוטמים הלקונארים, מספר המיקרו-דימומים ודרגת סיגנל מוגבר סביב החדרים. עם זאת, בעוד שהקשר בין OLST קצר ובין אוטם לקונארים ומיקרו-דימומים נותר מובהק לאחר תקנון למשתנים שונים, הקשר עם סיגנל מוגבר סביב החדרים לא נותר מובהק סטטיסטית.

החוקרים זיהו קורלציה לינארית משמעותית בין תוצאות OLST ומדדים להערכת יציבה. למרות שמדדים אלו היו שונים משמעותית על-בסיס נוכחות מחלת כלי דם קטנים של המוח בניתוח גס, הקשרים נעלמו בניתוח מתוקנן.

עוד זוהה קשר בין OLST קצר ובין הפרעה בתפקוד הקוגניטיבי, כאשר קשר זה נותר בלתי-תלוי בנוכחות מחלת כלי דם קטנים של המוח. מחקרים מצאו כי דמנציה מעלה את הסיכון לנפילות בקשישים, ככל הנראה עקב הפרעה בשיפוט, תפקוד מוטורי ויכולת לזהות ולהימנע מסכנות.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים מסכמים וכותבים כי אי-יציבות הינה גורם נוסף המקחרת תפקיד בהיארעות המוגברת של נפילות בחולי דמנציה.

Stroke. Published online December 18, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה