אומגה 3, הדגים והקשישים/מאת ד”ר ארתור ליבוביץ, עורך מדור הגריאטריה

השנה האחרונה היתה קשה לדגים ולצרכני הדגים. הן דגי הים והן דגי הבריכה עלו לחדשות אם כקורבנות של זהום הים, אם כנפגעים מכימיקלים ואם בהקשר לחיידקים קטלניים. והשם הרע הזה שנקשר במוניטין של דגי המאכל פגע גם בצרכנים שנמנעו מלגעת בהם ולכלול אותם במזונם. דבר זה מצער משום שדגים הם מאכל בריא ולכך יש בסיס במחקרים רפואיים רציניים.

נתרכז היום באחד המרכיבים שהקנו לדגים את הסגולה של מאכל בריא. המדובר דווקא בשומן או כפי שהוא מכונה: חומצת שומן מקבוצת “אומגה 3”.

כבר לפני שנים רבות שמו לב שלאסקימוסים תושבי הצפון הרחוק הניזונים בעיקר מדגים יש תמותה מאוד נמוכה ממחלות לב. חוקרים מדנמרק הציעו בשנות השבעים המוקדמות כי תכונה זו קשורה בתכולת חומצות השומן מסוג “אומגה 3” הנמצאות בשפע בדגי הים.

לחומצות השומן הלא רוויות יש יתרון לעומת חומצות השומן הרוויות. בדיאטה המערבית חומצות שומן לא רוויות מצויות באוכל צמחי. בתפריט של האסקימוסים חומצות השומן הלא רוויות מקורן בדגים ולאלו יש אפילו יתרון על פני השומן מן הצומח.

מחקרים רפואיים רבים הצביעו על היתרון שבאכילת דגי ים ובאמצעותם שומני אומגה 3 ועל הקשר עם הקטנת הסיכון למחלות לב. דבר זה ידוע היטב לכל העוסקים במניעת מחלות וההמלצה לצרוך דגים מספר פעמים בשבוע כלולה בהנחיות לקדום הבריאות.

עכשיו שכולנו מכירים ומוקירים את סגולות אכילת דגי ים וצריכת אומגה שלוש, מן הראוי להביא לידיעת הקוראים כמה עבודות מאוד מעניינות שפורסמו לאחרונה אשר קושרות את אומגה 3 ביתרונות חשובים לגבי הקשישים.

ראשית כל נמצא כי אכילת דגים יכולה להקטין את הסיכון לאירוע מוחי איסכמי (1). תוצאות מחקר זה שדווחו ב- JAMA מדגישות כי האפקט מושג אפילו ע”י אכילת דגים פעם בחודש. בסקירה אחרת הודגשה חשיבות היחס בין חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 לבין אומגה 6 (Omega 6 polyunsaturated fatty acids) בתוך הממברנה של התאים לגבי התפקוד התקין של תאיי המוח (2).

תוצאות דומות דווחו גם ע”י מחקר שפורסם השנה ב- Am J Clin Nutr. (3) אשר במקביל להרכב השומנים בדפנות הכדוריות האדומות בדק את הישגי המשתתפים במבחן קוגניטיבי (MMSE) .

המסקנה היתה כי יש להמשיך המחקר בכוון הזה משום שמדובר בגורמי סיכון שניתן להשפיע עליהם (בקרת צריכת השומנים). מכאן המרחק קטן לשאלה האם יש קשר בין צריכת חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 לבין הסיכון למחלת אלצהיימר.

בעבודה מקיפה שפורסמה לפני מספר חודשים ב- Archives of Neurology נמצא כי צריכה של חומצות שומן אומגה 3 ואכילה שבועית של דגים יכולים להקטין את הסיכון למחלת אלצהיימר (4). וכדי להוסיף לתקווה הגדולה הקשורה בצריכת אומגה 3 לגבי קשישים אזכיר פרסום חדש שמדווח שבקרב האסקימוסים יש גם שכיחות נמוכה מאוד של סרטן הערמונית (5).

הנה כי כן, צריכה של אומגה 3 יכולה לתרום למניעת מחלות לב, למניעת ירידה קוגניטיבית ואולי גם למניעת מצבים כמו אירוע מוחי וסרטן ערמונית.

חשוב אם כן לדאוג לצריכה מתאימה של אומגה 3 ובלי ספק שהדרך הנעימה והטעימה להשיג מטרה זו היא ע”י אכילת דגי ים. בשורה טובה לנו ואולי ( שוב ! ) בשורה לא טובה לדגים….

References


  • He K, Rimm EB, Merchant A, Rosner BA, Stampfer MJ, Willett WC, Ascherio A. Fish consumption and risk of stroke in men. JAMA, 2002; 288(24):3130-3136.

  • Haag M. Essential fatty acids and the brain. Can J Psychiatry, 2003; 48(3):195-203.

  • Heude B, Ducimetiere P, Berr C, EVA study. Cognitive decline and fatty acid composition of erythrocyte membranes The EVA Study. Am J Clin Nutr, 2003; 77(4):803-808.

  • Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Tangney CC, Bennett DA, Wilson RS, Aggarwal N, Schneider J. Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease. Arch Neurol, 2003; 60(7):940-946.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

    • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

      בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

    • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

      בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

    • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

      מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

    • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

      אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

    • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

      צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

      צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

    • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

      שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

      שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

    • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה