גנטיקה

האם צריכת אלכוהול, גם בכמות מתונה, מעלה הסיכון לתחלואה ותמותה ? (LANCET)

ע”פ מחקר גלובלי שהתפרסם אמש ב-LANCET צריכת אלכוהול, אפילו מתונה, קשורה לעלייה בסיכון לתמותה.

ברקע מסבירים החוקרים כי שימוש באלכוהול הוא גורם סיכון מוביל למוות ולמוגבלות, אך הקשר הכולל שלו עם בריאות נשאר מורכב בהתחשב בהשפעות המגינות האפשריות של צריכת אלכוהול מתונה בתנאים מסוימים. במחקר זה נבחן הקשר בין אלכוהול לתמותה תוך שימוש בגישה מקיפה להערכת נתונים רפואיים וזאת במסגרת ניתוח של הנטל הגלובלי של מחלות, פציעות וגורמי סיכון, תוך התבססות על מחקר שנערך בשנת 2016, שבו נוצרו אומדנים משופרים של צריכת אלכוהול ומקרי מוות הקשורים לאלכוהול, ותוחלת שנות חיים מותאמות לנכות (DALYs) עבור 195 איזורים בעולם, בין 1990 ל- 2016, הן עבור גברים ונשים, והן עבור 5 קבוצות גיל (מגיל 15 ועד מעל 95 ).

החוקרים השתמשוב ב- 694 מקורות מידע של צריכת אלכוהול ברמת הפרט והאוכלוסיה, יחד עם 592 מחקרים פרוספקטיביים ומחקרים רטרוספקטיביים שבחנו את הסיכון של שימוש באלכוהול, בכדי להעריך אומדנים לשכיחות היקף צריכת האלכוהול הנוכחי, הימנעות, התפלגות צריכת האלכוהול בקרב צרכני אלכוהול על בסיס יומי  (“שתיינים”) (המוגדר כ- 10 גרם של אלכוהול אתילי טהור), ומוות מיוחס לאלכוהול ו- DALYs. החוקרים ערכו מספר שיפורים מתודולוגיים בהשוואה לאומדנים קודמים: ראשית, בוצעה התאמה של אומדני המכירות של האלכוהול כדי להביא בחשבון את צריכת התיירים והצריכה הלא מדווחת; שנית, נעשתה מטה-אנליזה חדשה להערכת סיכונים יחסיים עבור 23 פרמטרים בריאותיים הקשורוים לשימוש באלכוהול; ושלישית, פותחה שיטה חדשה לכמת את רמת צריכת האלכוהול שממזער את הסיכון הכולל לבריאות הפרט.

החוקרים מדווחים כי באופן כללי, צריכת אלכוהול הייתה גורם הסיכון השביעי המוביל הן לתמותה והן ל – DALYs ב – 2016, והוא מהווה 2.2% (95% מרווח אי-ודאות [UI] 1 · 5-3 · 0) בנשים, ו- 6.8% (5 · 8-8 · 0) בגברים , של מקרי מוות מתוקנים לגיל.

בקרב האוכלוסייה בגילאי 15-49 שנים, שימוש באלכוהול היה גורם הסיכון המוביל בעולם ב -2016, עם 3.8% (95% UI 3 · 2-4 · 3) ממקרי מוות של נשים ו- 12.2% (10 · 8- 13 – 6) ממקרי המוות של גברים , אשר מיוחסים לשימוש באלכוהול.

עבור האוכלוסייה בגילאי 15-49 שנים, DALYs בקרב נשים המיוחס לאלכוהול היווו 2.3% (95% UI 2 · 0-2 · 6) ו- DALYs בקרב גברים – 8.9% (7 · 8-9 · 9).

שלושת הגורמים העיקריים לתמותה מיוחסת בקבוצת גיל זו היו שחפת (1.4% מכלל מקרי המוות), פציעות כביש (1.2% ) ופגיעה עצמית (1.1% ).

עבור אוכלוסיית בני 50 ומעלה, סרטן מהווה חלק גדול מסך מקרי המוות המיוחסים לאלכוהול ב -2016, המהווים 27.1% (95%, UI 21 · 2-33 · 3) מכלל מקרי המוות המיוחסים לאלכוהול ו- 18.9% של מקרי מוות של גברים.

לעומת זאת, רמת צריכת האלכוהול, אשר הייתה קשורה לירידה בתחלואה ותמותה , הייתה אפס (95% UI 0 · 0-0 · 8) משקאות סטנדרטיים בשבוע.

מסקנת החוקרים היא ששימוש באלכוהול הוא גורם סיכון מוביל לעלייה בנטל המחלה העולמי , ושהוא גורם לפגיעה בריאותית משמעותית. החוקרים מציינים כי הסיכון לתמותה מכל הסיבות, ולסרטן במיוחד, עולה עם עלייה ברמות הצריכה, ושרמת הצריכה שממזערת את הפגיעה בבריאות -היא אפס. החוקרים טוענים כי תוצאות אלו מצביעות על כך שיש צורך לשנות את מדיניות בקרת האלכוהול ברחבי העולם, תוך התמקדות מחדש במאמצים להקטנת הצריכה הכוללת של אלכוהול באוכלוסייה.

LANCET, Published:August 23, 2018

בכתבה ב”הארץ” מצוטטת ד”ר אמנואלה גקידו מאוניברסיטת וושינגטון, החוקרת המובילה במחקר האומרת ש: “הסיכונים הבריאותיים המתלווים לאלכוהול הם עצומים. הממצאים שלנו תואמים מחקר עדכני אחר, שגילה מתאם ברור ומשכנע בין שתייה למוות בטרם עת, לסרטן ולבעיות בלב ובכלי הדם. אפס צריכה של אלכוהול מקטינה למינימום את הסיכון הכללי לפגיעה בבריאות

גם העורך הראשי של Lancet, ריצ’רד הורטון, פירסם הודעה לתקשורת בה נאמר: “עכשיו אנו מבינים שהאלכוהול הוא אחד מגורמי המוות העיקריים בעולם היום. אנחנו צריכים לפעול כעת. אנחנו צריכים לפעול בדחיפות כדי למנוע מיליוני מקרי מוות. ואנחנו מסוגלים לכך”.

ב”הארץ” מצוטט גם פרופ’ יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, לבריאות הציבור ולטוקסיקולוגיה באוניברסיטת בר אילן ובקופת חולים מאוחדת האומר: “זו רעידת אדמה בתחום של בריאות הציבור, יש למאמר זה ככל הנראה משקל עצום. בסיסי המידע שלהם הם מאוד רחבים, כנראה הרחבים ביותר אי פעם בסקירה על אלכוהול. גם אם עדיין לא נאמרה המלה האחרונה”.

לדיווח ב”הארץ”

הערת המערכת: תרשו לנו לגלות קצת ספקנות למרות שמדובר בוודאי במחקר רציני ומרשים בהיקפו ובגישתו. עדיין מדובר על מחקר תצפיתי, אומדנים כאלה ואחרים וכד’. מול אלה יש אין ספור מחקרים, כולל מחקרים התערבותיים, שמצאו שצריכת אלכוהול מתונה קשורה לירידה בסיכון קרדיווסקולרי ואחר, מה שגם הוביל בזמנו את ה-AHA להמליץ על צריכה מתונה של אלכוהול. ולכן, לא נראה עדיין שבעקבות המחקר הזה צריך לחזור לשנות ה-20 של המאה הקודמת בארה”ב ולהכריז על “תקופת היובש” חדשה..

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה