גנטיקה

צריכה גבוהה של ירקות/פירות ממתנת את העלייה בסיכון לתמותה מכל סיבה של אלה שצורכים רמות גבוהות של חלב (Am J Epidemiol )

ע”פ מחקר חדש מה- Am J Epidemiol העלייה בסיכון לתמותה בשל צריכה גבוהה של חלב מתונה יותר בקרב אלה (בעיקר נשים) שהתזונה שלהם כוללת מרכיבים אנטיאוקסידנטים.

ברקע מסבירים החוקרים כי צריכה גבוה של חלב קשורה לתוחלת חיים קצרה יותר בשל עקה חמצונית מוגברת. החוקרים ביקשו לקבוע אם שיעורי התמותה הגבוהים יותר בשל צריכה גבוהה של חלב מתמתנים ע”י צריכה גבוהה של ירקות ופירות או צריכה כוללת של אנטיאוקסידנטים (יכולת ספיגה גבוהה של רדיקלים חופשיים).

החוקרים עשו שימוש במידע מתוך שאלון תזונתי אשר מולא ע”י 61,420 נשים במחקר עוקבה שוודי (מהן היו 22,391 מקרי תמותה בין 1987-1990) , 36,714 נשים ממחקר שני (ב-1997) על אותה עוקבה, ו-45,280 גברים (מהם 15,478 נפטרו מ-1998) .

בהשוואה לצריכה נמוכה של חלב (פחות מכוס אחת ביום) וצריכה גבוהה של ירקות/פירות (מעל 5 מנות ביום), מידע מעודכן ע”פ זמן הראה שיחס הסיכון המתואם לתמותה היה 2.79 (ברווח בר סמך של 2.42-3.21) בנשים שצרכו מעל 3 כוסות חלב ביום ופחות ממנת ירקות/פירות ביום. בנשים שצרכו שצרכו מעל 3 כוסות חלב ביום אך בלווי צריכה גבוהה של ירקות/פירות הסיכון לתמותה היה “רק” פי 1.6 (בטווח 1.4-1.82) .

השוואה דומה עבור גברים בהתבסס על שאלון תזונתי בודד, הדגים יחס סיכון של 1.31 (בטווח 1.14-1.51) , ו-1.07 (בטווח 0.97-1.18) , בהתאמה.

צריכה כוללת של אנטיאוקסידנטים הראתה תבניות דומות כמו עבור צריכת ירקות/פירות.

החוקרים מסכמים כי נראה שצריכה גבוהה של אנטיאוקסידנטים, בעיקר בנשים, מתקנת (מפחיתה) את הסיכון המוגבר לתמותה הקשור לצריכה גבוהה של חלב.

Am J Epidemiol. 2017;185(5):345-361

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה