גנטיקה

פעילויות הכוללות גירוי מנטאלי בגיל מבוגר מפחיתות סיכון להפרעה קוגניטיבית (JAMA Neurol)

עיסוק בפעילויות נפוצות, הכוללות גירוי מנטאלי, עשוי להפחית את הסיכון לליקוי קוגניטיבי קל במבוגרים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA Neurology.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין גירוי מנטאלי בגיל מבוגר ובין הסיכון להיארעות ליקוי קוגניטיבי קל ולבחון את ההשפעה של גנוטיפ APOE ε4. לשם כך הם ערכו מחקר פרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסיה, שכלל משתתפים ממיניסוטיה בגילאי 70 שנים ומעלה, בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין בתחילת המחקר. המשתתפים היו במעקב עד הופעת ליקוי קוגניטיבי קל.

בתחילת המחקר, המשתתפים סיפקו מידע אודות פעילויות מנטאליות במהלך השנה שקדמה לגיוס למחקר. הערכה נוירו-קוגניטיבית הושלמה בתחילת המחקר, עם הערכות חוזרות במרווחים של 15 חודשים. אבחנה קוגנטיבית נקבעה ע”י פאנל מומחים בהתאם לקריטריונים המקובלים.

מדגם המחקר כלל 1,929 משתתפים בעלי תפקוד קוגניטיבי תקין (גיל חציוני בתחילת המחקר של 77 שנים), שהיו במעקב עד להיארעות ליקוי קוגניטיבי קל. במהלך חציון מעקב של 4 שנים, החוקרים מצאו כי באלו ששיחקו משחקים (יחס סיכון של 0.78), עסקו באומנות (יחס סיכון של 0.72), השתמשו במחשב (יחס סיכון של 0.70) ועסקו בפעילויות חברתיות (יחס סיכון של 0.77), תועד סיכון מופחת להיארעות ליקוי קוגניטיבי קל.

מניתוח הנתונים לפי גנוטיפ APOE ε4 עלה כי הסיכון הנמוך ביותר להיארעות ליקוי קוגניטיבי קל תועד באלו שאינם נשאים של האלל, שעסקו בפעילויות הכוללות גירוי מנטאלי (למשל, חושב יחס סיכון של 0.73 באלו שהשתמשו במחשב), עם הסיכון הגבוה ביותר לליקוי קוגניטיבי קל בנשאי APOE ε4, שלא עסקו בפעילויות אלו.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקשישים שמורים קוגניטיבית, העוסקים גם בגיל מבוגר בפעילות הכוללת גירוי מנטאלי, תועד סיכון מופחת להתפתחות ליקוי קוגניטיבי קל. מהנתונים עולה כי הקשר עשוי להשתנות בהתאם לגנוטיפ APOE ε4.

JAMA Neurol. Published online January 30, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה