גנטיקה

ההבדל המגדרי באוטם לבבי אינו נובע רק מהבדלים בגורמי סיכון (JAMA Intern Med)

בגברים סיכון גבוה כפליים להתפתחות אוטם שריר הלב במהלך החיים בהשוואה לנשים, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine.

החוקרים בחנו את הנתונים אודות 33,997 משתתפים (51% נשים) מנורבגיה, שלקחו חלק במחקר Tromso Study. הם זיהו 1,907 נשים ו-886 גברים בגילאי 35-102 נשים עם אוטם שריר הלב בין 1979-2012. משך המעקב הממוצע עמד על 17.6 שנים.

הסיכון היחסי הכולל לאוטם לבבי עלה עם הגיל עד גיל 95 שנים. מאחר ולא היו נתונים רבים אודות החולים המבוגרים ביותר, הניתוח הוגבל לאלו בגילאי 35-94 שנים.

בגברים תועד סיכון יחסי גבוה פי 2.72 לאוטם שריר הלב לאחר תקנון לגיל ומדגם לידה. לאחר תקנון לגורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם, אחד כל פעם, ריכוז HDL היה בעל ההשפעה המשמעותית ביותר על הסיכון לאוטם לבבי בגברים לעומת נשים, לאחריו לחץ דם דיאסטולי ועישון יומי. תקנון ללחץ דם סיסטולי, סוכרת, מדד מסת גוף ופעילות גופנית לא השפיע על הסיכון הנ”ל.

ההבדל בסיכון לאוטם לבבי בין גברים ונשים נותרו משמעותי (סיכון יחסי של 2.07) לאחר תקנון למדגם לידה, יחס HDL/Total Cholesterol, לחץ דם דיאסטולי ועישון יומי.

הבדל בין המינים בסיכון לאוטם שריר הלב פחת עם הגיל אך נותר לאורך החיים.

הסיכון לאוטם שריר הלב בנשים צעירות ובגיל העמידה היה דומה לסיכון בגברים שהיו צעירים יותר ב-10-15 שנים, ממצאים העולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים.

עם זאת, מהמחקר הנוכחי עולה כי העקומות לסיכון להיארעות אוטם שריר הלב החלו להיות שטוחות יותר כעשור מוקדם יותר בגברים (גילאי 45-50) בהשוואה לנשים (גילאי 55-60) ולא תועדו שינויים משמעותיים בסיכון בנשים בעת המעבר למנופאוזה.

JAMA Intern Med

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה