גנטיקה

ה-CDC מפרסם המלצות לאבחון וטיפול בזיהום מולד של וירוס זיקה (Morb Mortal Wkly Rep)

המרכז לבקרת ומניעת מחלות בארה”ב (ה-CDC) פירסם הנחיות ביניים להערכה, זיהוי וניהול של תינוקות עם חשש לזיהום מולד בוירוס ה-ZIKA . ההנחיות פותחו בשיתוף עם האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה ועוסקות בתינוקות עם קטנות בגולגולת או הסתיידות תוך גולגולתית שזוהו לפני הלידה או במהלך הלידה, כמו גם תינוקות ללא ממצאים אלה הנמצאים בסיכון לחשיפה אימהית לזיהום בוירוס ה-ZIKA .

ה-CDC ממליץ לרופאי ילדים לעבוד עם רופאים מיילדים בכדי לזהות תינוקות שאמהותיהן נמצאות בסיכון לזיהום בוירוס זיקה במהלך ההריון (בהתבסס על על שהייה או נסיעה לאזורים נגועים), ולבצע סקירות אולטרהסאונד של עוברים ובדיקות לזיהום בוירוס באם.

ההנחיות ממליצות על בדיקות לזיהוי זיקה בתינוקות עם קטנות בגולגולת או הסתיידות תוך גולגולתית אשר נולדו לאימהות שביקרו או שהו באיזורים שבהם יש נוכחות של זיקה בזמן שהיו בהיריון וכן גם בתינוקות שנולדו לאימהות עם בדיקה חיובית או לא ודאית לזיהום בוירוס זיקה. במצבים אלה ה-CDC ממליץ על :


  • בדיקת דם לתינוק לזיהוי RNA של וירוס זיקה, אימונוגלובולין M של וירוס זיקה ((IgM) ונוגדנים מנוטרלים, וכן וירוסי דנגה ונוגדנים מנוטרלים.  הדגימה הראשונית צריכה להיאסף או מחבל הטבור ישירות מהתינוק בתוך יומיים מהלידה, במידת האפשר.

  • במידה ונלקח נוזל מוחי-שדרתי לצורך בדיקות אחרות, הוא צריך גם להיבדק לנוכחות RNA של וירוס זיקה,  IgM של וירוס זיקה ונוגדנים מנוטרלים, ושל וירוס דונגה ונוגדנים מנוטרלים.

  • ניתן לשקול גם הערכה היסטופתולוגית של של השליה ושל חבל הטבור עם אימונו-היסטוכמיקלים של וירוס זיקה

  • במידה ולא בוצע במהלך ההריון, יש לבצע בדיקת דם לאם לזיהוי IgM של וירוס זיקה ונוגדנים מנוטרלים וכן ל-IgM של וירוס דנגה ונוגדנים מנוטרלים.

לתינוקות עם זיהום מולד של וירוס זיקה ה-CDC ממליץ על :


  • בדיקה גופנית נרחבת לרבות מדידה קפדנית של היקף האונה הקדמית, אורך, משקל והערכת גיל ההריון .  

  • הערכה להפרעות נוירולוגיות, תווי פנים דיסמפורפיים, טחול מוגדל,  הפטומגאליה, ופריחה או נגעים עוריים אחרים. יש לבצע צילום כל גופי ולזהות ולסמן כל נגע או פריחה ולהתייעץ עם מומחה מתאים.

  • יש לבצע אולטרסאונד גולגולת, אלא אם כן אולטרסאונד טרום הלידה מהטרימסטר השלישי הדגים שאין ליקויים במוח.

  • יש לבצע הערכה של השמיעה ע”י מבחן אקוסטי עצמי או תגובת גלי מוח לרעש, לפני שיחרור מבית החולים או תוך חודש אחד לאחר מכן. במידה ונמצאו ליקויים בשמיעה יש להפנות למומחה.

  • יש לבצע הערכה אופתלמולוגית , לרבות בדיקה של הרשתית , לפני השיחרור מבית החולים או בתוך חודש אחד אחריו. במקרה של ליקויים יש להפנות למומחה לרפואת עיניים פדיאטרי.

  • בדיקות נוספות בהתאם לפרזנטציה הקלינית של התינוק.

לתינוקות עם קטנות בגולגולת או הסתיידות תוך גולגולתית המלצות ה-CDC הן :


  • התייעצות עם גנטיקאי קליני

  • התייעמות עם נוירולוג ילדים לקביעת הדמיית מוח מתאימה והערכה נוספת

  • בדיקת זיהומים מולדים נוספים כמו סיפליס, רובלה , טוקסופלסמוזיס , זיהום ציטומגאלוירוס, זיהום כוריומנינגיטיס לימפוציטי ויראלי וזיהום בוירוס הרפס סימפלקס והתייעצות עם מומחה למחלות זיהומיות לילדים.

  • בדיקת ספירת דם מלאה, ספירת טסיות ותפקודי כבד ובדיקות אינזימים, לרבות alanine aminotransferase ,   aspartate aminotransferase ובילרובין .

  • מומלץ לשקול גורמים גנטיים וסיבות הטרוגניות בהתבסס על חריגויות מולדות אחרות המזוהות במהלך הבדיקה הקלינית וההדמיות.

ה-CDC ממליץ גם על מעקב ארוך טווח בתינוקות עם חשש לזיהום וירוס זיקה לרבות:


  • בדיקת שמיעה נוספת בגיל 6 וכן המשך מעקב על ליקויים בשמיעה שזוהו במהלך הבדיקות לאחר הלידה.

  • הערכה קפדנית של היקף המוח ומאפייני התפתחות במהלך השנה הראשונה לחיים, תוך התייעצות עם מומחים מתאימים (נוירולוג ילדים, מומחים להתפתחות הילד, מטפלים בדיבור ופעילות).

ה-CDC מעודד את ספקי הבריאות לדווח על מקרים של זיהום אפשרי מולד של זיקה במדינתם, לרשויות האזוריות או רשויות הבריאות, והמשך ניטור ע”פ ההנחיות.

ה-CDC מציין שלא קיים טיפול אנטיויראלי ספציפי לוירוס זיקה וגם אין חיסון נגד הוירוס. הטיפול בזיהומים מולדים של וירוס זיקה הינם טיפולים תומכים וצריכים להינתן במטרה לטפל בבעיות רפואיות ונוירו-התפתחותיות ספציפיות של התינוק. הם מציינים שמתקיים מחקר בכדי להבין טוב יותר אלה סוגי טיפולים יהיו אפקטיביים יותר למצב זה.

Morb Mortal Wkly Rep. Published online January 26, 2016.Full text

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    זיהומים נלווים מעלים את הסיכון להתלקחות לופוס (Lupus Science & Medicine)

    במאמר שפורסם בכתב העת Lupus Science & Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי זיהומים מלווים בסיכון מוגבר להתלקחויות לופוס בתוך שלושה חודשים, כאשר זיהומים מג’וריים מלווים בסיכון גבוה פי 7.4 להתלקחויות מג’וריות. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין זיהומים נלווים ובין התפתחות התלקחויות לופוס ב-203 חולים (גיל חציוני של 40 […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה