גנטיקה

מה בין חשיפה לפני לידה ל-Perfluoroalkyls ובין השמנה בילדות? (Obesity)

מנתונים שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Obesity עולה כי מדדי השמנה היו גבוהים יותר בילדים  לאימהות שנחשפו לריכוזים גבוהים של PFOA (Perfluoroalkyls) במהלך ההיריון, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Obesity.

Perfluoroalkyls משמשים בטקסטיל, אפיה, מיכלי מזון, חומרי ניקוי לרצפה, קצף לכיבוי אש, כאשר מספר מחקרים בבעלי חיים מצאו כי חשיפה ל-PFAS (Perfluoroalkyls Substances) עשויה להוביל להפרעה במשק הסוכר, עליה במשקל הגוף ושינוי התמיינות תאי שומן.

במחקר הנוכחי נכללו משתתפים ממחקר HOME, מחקר עוקבה פרוספקטיבי להערכת ההשפעה של חשיפה מוקדמת במהלך החיים לכימיקאלים נפוצים בסביבה. החוקרים בחנו את נוכחות PFOA, PFOS (Perfluorooctane Sulfonic), PFNA (Perfluorononanoic) ו-PFHxS (Perfluorohexane Sulfonic) בדגימות דם לפני לידה מ-468 נשים הרות, שהיו בשבועות 16-26 להריון, בתשעה מרכזי טיפול בנשים הרות, בין מרץ 2003 ועד ינואר 2006. מרבית הדגימות נאספו בגיל הריון של 16 שבועות.

לאחר שהחוקרים הוציאו מהמחקר הריונות מרובים, לידות מת ונשירות מהמחקר, הם כללו במחקר 309 הריונות יחידים. הם השוו את ריכוזי PFAS ומדדי סטיות תקן של מדד מסת הגוף, היקף מותניים ושומן הגוף ב-285 מהילדים בגילאי 2-8 שנים ו-204 מהילדים בגילאי 8 שנים.

הנתונים מבוססים על 1,021 ביקורי מחקר, שכללו 243 ילדים בגילאי שנתיים, 219 ילדים בגילאי 3 שנים, 167 ילדים בגילאי 4 שנים, 188 ילדים בגילאי 5 שנים ו-204 ילדים בגילאי 8 שנים.

החוקרים תקננו למשתנים סוציו-דמוגרפיים ומשתנים פרינטאליים וכן לקחו בחשבון נטילת ויטמינים לפני הלידה ותדירות צריכת פירות, ירקות ודגים במהלך ההיריון. בדגימות הדם להערכת ריכוזי PFAS, החוקרים תקננו גם את הנתונים לריכוז BPA (Bisphenol A).

חציון ריכוזי PFOA במדגם היה גבוה כמעט כפליים בהשוואה לנתונים מנשים הרות מסקרי NHANES בשנים 2003-2004 ו-2005-2006. הריכוז הגבוה של PFOA בקרב נשים במדגם עשוי לנבוע מצריכת מים נגועים ב-PFOA ששוחררו מצמח הממוקם במעלה נההר אוהיו.

הקשר בין ריכוזי PFOA ובין כל שלושת מדדי ההשמנה היה חיובי עד אחוזון 50 של ריכוזי PFOA ולאחר מכן ירד בריכוזים מעל אחוזון 50. החוקרים זיהו קשר מנה-תגובה דומה כאשר בחנו את שלישוני PFOA והשמנה בילדים.

בהשוואה לילדים לאימהות עם ריכוזי PFOA בשליש הראשון, שומן הגוף היה גבוה יותר בילדים שנולדו לאימהות בשליש השני (3.6%) והשלישי (1.5%). בילדים שנולדו לאימהות בשליש השני תועד סיכוי גבוה ב-84% לעודף-משקל או השמנה בגיל שמונה שנים, בהשוואה לילדים לאימהות בשליש הראשון. בילדים בשליש השלישי תועד סיכוי גבוה ב-54% לעודף-משקל או השמנה בהשוואה לאלו בשליש הראשון .

בדומה, חציון היקף המותניים בילדים בשליש השני היה גבוה ב-4.3 ס”מ, בהשוואה לחציון בילדים בשליש השלישי. בילדים בשליש השלישי תועד חציון גבוה ב-2.2 ס”מ בהשוואה לאלו בשליש הראשון.

התוצאות נותרו דומות לאחר תקנון לריכוזי BPA בשתן, משך הנקה ועליה במשקל בהיריון.

עם זאת, החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Obesity. Published online November 11, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה