גנטיקה

צריכה מרובה של פרי הדר, אשכוליות ומיץ תפוזים בעיקר, קשורה לסיכון מעט מוגבר למלנומה ממאירה (J Clin Oncol)

תזונה עשירה בפרי הדר, בעיקר אשכוליות קשורה לסיכון מעט מוגבר במלנומה ממאירה, כנראה בשל המרכיבים הפוטוסינטזיים הקיימים בפרי הדר – כך עולה ממחקר עוקבה ארוך טווח.  במהלך של יותר משני עשורים של מעקב של למעלה מ-100,000 אנשי מקצוע בתחום הבריאות, משתתפים שאכלו יותר מ-1.6 פירות הדר ליום בממוצע היו בסיכון גבוה יותר של 36% ללקות במלנומה בהשוואה לאלה שאכלו פחות מ-2 פירות הדר בשבוע. החוקרים מדגישים כי הנתונים אינם מוכיחים קיום סיבתיות אלא קשר בלבד ושכידוע לפירות הדר השפעה חיובית בתחומי בריאות רבים. 

במחקר הנוכחי החוקרים שיערו שמכיוון שפירות ומיצי הדר עשירים בכימיקלים פוטסינטזיים (פסורלנטים) , צריכה גבוהה של מוצרי הדר לאורך זמן עלולה לגרום לאנשים להיות רגישים יותר למלנומה מאשר אנשים שצורכים פירות הדר כמו תפוזים, אשכוליות, קלמנטינות לימונים וכד’  באופן נדיר.

הפסוראלנים נמצאים בשימוש לצורך גרימת רגישות העור לקרינת אולטרה סגולית (UVA) לצורך טיפול בהפרעות עוריות כמו פסוריאזיס חמורה. מאידך, מציינים החוקרים, פסוראלנטים נמצאו גם במחקרים ראשוניים כבעלי תכונות פוטוקרציגניות, וקיים גם מידע אפידמיולוגי המצביע על קשר ארוך טווח בין חשיפה לפרוטאלנים וטיפול ב-UVA לסיכון מוגבר למלנומה ממאירה.

בכדי לבחון הסוגייה החוקרים בחנו נתונים של שני מחקרי עוקבה פרוספקטיביים גדולים שכללו 63,810 נשים מתוך מחקר ה-NHI בין 1984 עד 2010 , ו-41,622 גברים ממחקר המעקב עחר אנשי מקצועות הבריאות , מ-1986 ועד 2010.

במחקר הנוכחי דווח על 1,840 מקרי מלנומה במהלך 24-26 שנות מעקב. באנליזה רבת משתנים עם התאמות לגובה ומשקל, עישון, פעילות גופנית , צריכת ויטמין C מתוספים , סטטוס מנופאוזלי ושימוש בתחליפי הורמוניים בנשים, היסטוריה של מלנומה וחשיפה לגורמי סיכון למלנומה, החוקרים מצאו כי קשר תלוי מינון בין אכילת פירות הדר וסיכון למלנומה, כפי שמוצג בטבלה הבאה:

























צריכת פירות הדר סיכון יחיס טווח ב-95% הסתברות
פחות מפעמיים בשבוע 1.00
2 – 4 לשבוע 1.10 0.94 – 1.30
5 – 6 לשבוע 1.26 1.08 – 1.47
1 – 1.5 ליום 1.27 1.09 – 1.49
≥1.6 ליום 1.36 1.14 – 1.63 (P< .001)

באנליזה נפרדת נמצא שהקשר החזק ביותר היה בין צריכת אשכוליות למלנונה עם סיכון יחסי מובהק של 1.41 , ושל 1.25 למיץ תפוזים. לא נמצא קשר מובהק למיץ אשכוליות או לאכילת תפוזים.

במאמר מערכת נלווה מציינים הכותבים שמדובר במחקר חשוב, בעיקר בשל השכיחות הגבוהה של צריכת פרי הדר (אשר נמצא כתורם לבריאות כולל למניעת סוגי סרטן שונים) , אך שהמחקר אינו מצליח להוכיח סיבתיות.

J Clin Oncol. Published online June 29, 2015.Abstract,Editorial

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה