גנטיקה

לעולם לא מאוחר מדי להפסיק – יתרונות הפסקת עישון לאחר גיל שישים (BMJ)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת BMJ, עולות בשורות טובות למבוגרים המחליטים להפסיק לעשן גם לאחר גיל שישים, הפסקת עישון במשך חמש שנים מובילה לירידה משמעותית בשיעורי תמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו הממשיכים לעשן.

מטה האנליזה מבוססת על נתונים אודות 503,905 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה, ומהנתונים עולה כי חמש שנים לאחר הפסקת עישון, בקרב משתתפים מבוגרים תועד סיכון נמוך ב-10% לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שהמשיכו לעשן. בדומה, באלו שהפסיקו לעשן במשך 5-9 שנים ובמשך 10-19 שנים תועדה ירידה של 16% ו-22% בסיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, בהתאמה.

החוקרים כותבים כי  למרות שהסיכון הנמנע עם הפסקת עישון היה גדול יותר עם הפסקת עישון מוקדמת, מהנתונים עולה כי הפסקת עישון עדיין לוותה בירידה משמעותית בסיכון הקרדיווסקולארי גם בקבוצות הגיל המבוגרות ביותר.

עוד עולה מהנתונים כי עישון לווה בעליה של פי שתיים בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית בהשוואה לאלו שלא עישנו. בקרב אלו שעישנו בעבר, אך לא עישנו בהווה, הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית היה גובה יותר ב-37% בלבד, בהשוואה ללא-מעשנים. באשר לסיכון לתסמונת כלילית חדה, בקרב מעשנים בהווה ומעשנים בעבר תועדה עליה של 98% ו-18% בסיכון לאירועים אלו, בהשוואה ללא-מעשנים.

המחקר הינו חלק ממדגמים הנכללים ב-CHANCES Consortium, פרויקט משולב הנערך באירופה וצפון אמריקה. בסיכומו של דבר, מטה האנליזה כללה 25 מדגמים. תקופת המעקב הממוצעת נעה בין 8-13 שנים, במהלכן תועדו 37,952 מקרי תמותה קרדיווסקולארית.

כחלק מהסקירה החוקרים בחנו גם את היקף “קידום הסיכון” לתמותה קרדיווסקולארית עקב עישון. בקרב מעשנים פעילים, תקופה זו עמדה על 5.5 שנים, כלומרף מעשנים הלכו לעולמם מסיבות קרדיווסקולאריות 5.5 שנים מוקדם יותר, בממוצע, בהשוואה לאלו שלא עישנו. באשר למעשנים בעבר, היקף קידום הסיכון עמד על 2.16 שנים. באלו שעישנו 20 סיגריות ומעלה בכל יום תועד הסיכון הגבוה ביותר לתמותה קרדיווסקולארית (יחס סיכון של 2.63) בהשוואה לאלו שלא עישנו כלל והסיכון הגבוה ביותר לקידום סיכון לתמותה קרדיווסקולארית (6.90 שנים).

מהמחקרים עולה כי היקף הייעוץ בנוגע להפסקת עישון נמוך יותר בקרב מעשנים מבוגרים, בהשוואה למעשנים צעירים ומכאן החשיבות הרבה של ממצאי המחקר הנוכחי אודות היתרונות של הפסקת עישון גם בגיל המבוגר.

BMJ 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    מינון מופחת של Edoxaban מפחית סיכון לדימום בקשישים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiology)

    הפחתת מינון Edoxaban ל-30 מ”ג בחולים בגילאי 80 שנים ומעלה עם פרפור פרוזדורים עשוי להפחית את הסיכון לאירועי דמם מג’ורי, ללא עליה בסיכון לאירועים איסכמיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו מחקר כפל-סמיות שכלל 21,105 חולים עם פרפור פרוזדורים. בניתוח המשני נכללו קרוב ל-3,000 מבוגרים בגילאי 80 שנים ומעלה, […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    האם איזון מוצלח של גורמי סיכון מונע את הסיכון המוגבר לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Eur J Intern Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine עולה כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, איזון אופטימאלי של גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם ביטל לחלוטין את הסיכון המוגבר לתמותה מכל-סיבה באוכלוסייה זו, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. עם זאת, ההשפעה המגנה הנ”ל תוארה רק בקרב חולים ללא היסטוריה של מחלת עורקים כלילית. […]

  • האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע ST שעברו התערבות כלילית מילעורית ראשונית עם טיפול בהתאם להנחיות, שיעורי התמותה לאחר עשר שנים בקרב אלו ששרדו לאחר 90 ימים היו גבוהים ב-2% בלבד בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה הכללית. ברקע […]

  • הערכת היארעות כשלון ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בנשים (J Am Coll Cardiol)

    הערכת היארעות כשלון ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים בנשים (J Am Coll Cardiol)

    שיעורי כישלון שתל לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים גבוהים יותר בנשים ומלווים בסיכון מוגבר לסיבוכים לבביים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בנשים תוצאות גרועות יותר לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, בהשוואה לגברים. מטרתם כעת הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה