גנטיקה

שכיחות קונספט אובדנות רציונאלית עולה בקרב קשישים בריאים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAGP)

ההיארעות של קשישים בריאים המעלים את נושא “אובדנות רציוננאלית” מצויה במגמת עליה, ועל רופאים להיות מוכנים להתמודד עם סוגיה זו. בכנס השנתי מטעם ה-American Association for Geriatric Psychiatry הוקדש מפגש לנושא זה שנועד להנחות רופאים העשויים לבוא במגע עם קשישים המביעים את רצונם למות באמצעות מעשה אובדני, למרות שמצבם הרפואי סביר יחסית והתפקוד הקוגניטיבי שלהם שמור.

העיקרון של אובדנות המובססת על החלטה מנומקת זכה לתהודה רבה, בעיקר בקרב חולים סופניים. אך מה לגבי קשישים החוששים מפני גופם הכושל וחשים כי חייהם כבר הגיעו לסופם? האפשרות של אובדנות רציונאלית לא נידון רבות בפסיכיאטריה, זאת למרות שלחולים יש מידע בנושא וחלקם גיבשו את דעתם, אך מנגד, הרופאים אינם מיומנים להתמודד עם טענות אלו.

המפגש נפתח בהצגת מקרים של קשישים שביצעו מעשה אובדני. במהלך ההצגה הוקרן סרטון וידאו של אישה בת 83 שטענה כי אינה סובלת מדיכאון, אך עברה ניתוחים רבים במהלך עשר השנים האחרונות ולדעתה די בכך. היא הוסיפה היא הוסיפה כי תכננה ליטול ברביטורטים ותכננה מספר תוכניות ספציפיות, כולל החלטות בנוגע למי יטפל בכלבה לאחר מותה.  המקרה השני כלל גבר בן 87 שנים לאחר שני אירועים מוחיים עם הידרדרות הראיה שקפץ מהחלון לאחר שהותיר מאחור מכתב מפורט ולאחר שהשלים את כל הסידורים הנוגעים לחלוקת הונו. מקרה שלישי כלל אישה תשושה שפנתה לארגון ללא כוונות רווח המסייע במעשים אובדניים בשוויץ.

כל שלושת המקרים הללו מציגים קבלת החלטות רציונאלית, לא אימפולסיבית, כאשר בחלק מהמקרים המטופלים ערכו דיונים רבים עם בני משפחה וחברים בנושא.

המונח “אובדנות רציונאלית” הוטבע לראשונה במאמר שפורסם ב-Journal of Philosophy בשנת 1986 ומאז נכתבו מאמרים נוספים בנושא. המונח משמש לעיתים קרובות בהקשר של האפשרות לבחירה חופשית של הפרט, יכולת קבלת החלטות ומה שנתפש כמצב רפואי חסר-תקווה.

מומחים בתחום הציגו את המסקנות שעלו ממחקרים פסיכו-אונקולוגים וממחקרי פסיכולוגיה של טיפול פליאטיבי, עם העקרונות המנחים הבאים:

·         יש להשלים הערכה מקיפה

·         יש לקבוע אילו מחשבות אובדניות אינן תלויות באבחנה פסיכיאטרית.

·         יש להבין כי החלטה רציונאלית אינה מעידה על גורם בלתי ניתן לטיפול.

·         יש לבחון את המוטיבציה לאופן החשיבה של המטופלים.

·         יש לזהות תחומים להתערבות אינטר-דיציפלינרית.

בשלב זה אין הנחיות רבות בתחום ורופאים רבים קוראים לפתח סדרת הנחיות והמלצות שיסייעו להנחות את הרופאים כיצד להתמודד עם מצבים אלו.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAGP

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מתן Buprenorphine בזריקה בטוח לשימוש בחולים בגמילה בשל הפרעת שימוש באופיואידים (JAMA Network)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network עולה כי מתן Buprenorphine בזריקה מהווה גישה בטוחה לטיפול בחולים עם הפרעה קלה משנית לשימוש באופיואידים ותסמינים מינימאליים עד קלים של גמילה מאופיואידים (Opioid Use Disorder). המחקר נערך בארבע מחלקות לרפואה דחופה לטיפול במבוגרים עם הפרעת שימוש באופיואידים בדרגה בינונית-עד-חמורה ומדדי COWS (או Clinical Opiate Withdrawal Scale) של […]

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה