גנטיקה

צריכה יומית של מעל 2 משקאות אלכוהולים ביום בגיל הביניים קשורה לסיכון כפול לשבץ בהשוואה לשתייה של פחות מחצי משקה ביום, יותר מיתר לחץ דם וסוכרת (stroke)

שתיית יותר משתי משקאות אלכוהוליים ביום בגיל הביניים קשורה לעלייה גדולה יותר בסיכון לשבץ בגיל המבוגר-מוקדם מאשר גורמי הסיכון המסורתיים כמו יתר לחץ דם (יל”ד) וסוכרת, כך עולה ממחקר חדש מ-Stroke .

המחקר מצא שאנשים שצורים יותר מ-2 משקאות אלכוהוליים ביום במהלך אמצע החיים מכפילים את הסיכון שלהם לשבץ בגיל שבין 60-75 בהשוואה לאלה שצורכים בממוצע חצי משקה אלכוהולי ביום.

אנליזה דומה של סיכון לשבץ הקשור ליל”ד וסוכרת מצאה שרמת שתייה גבוהה במהלך אמצע החיים מהווה גורם  סיכון גדול יותר לשבץ המופיע עד גיל 75 . לאחר גיל 75, הסיכון לשבץ הושפע יותר מנוכחות סוכרת ויל”ד מאשר שתיית אלכוהול מופרזת בגיל צעיר יותר.  

החוקרים מציינים שאמנם מחקרים קודמים הראו שאלכוהול משפיע על סיכון לשבץ, אך שזהו המחקר הראשון המראה את ההבדלים בסיכון הקשורים גם לגיל המטופלים.  החוקרים מאמינים שעל רופאים לתת תשומת לב להרגלי השתייה של מטופליהם בגיל הביניים, לא פחות מאשר הערכת מצב של יל”ד או סוכרת הידועים כגורמי סיכון מובהקים לשבץ.

החוקרים ניתחו מידע מתוך רשם שוודי של תאומים שנולדו בין 1886-1925 . נכללו בסה”כ 11,644 משתתפים אשר נשאלו על הרגלי השתייה שלהם בגיל 45-55 . המשתתפים סווגו לקבוצות לפי רמות צריכה קלות, בינוניות או גבוהות, או לא שותים כלל.

ההיארעות של שבץ, אשר הופיע בכמעט 30% מהמשתתפים התבססה על נתוני שיחרור מבתי החולים/מוות במהלך 43 שנות מעקב.

לאחר התאמה למשתנים, לרבות גיל בתחילת המחקר, מין, תחלואה קרדיווסקולרית, סוכרת, תגובתיות ללחץ, דיכאון, BMI , עישון, פעילות גופנית – שיעורי השבץ היו הנמוכים ביותר באלו שצרכו מעט מאוד אלכוהול, מתחת לחצי משקה ביום בממוצע. 

בהשוואה לקבוצה זו, השתייינים הכבדים, אלו שצרכו בממוצע מעל 2 משקאות ביום, היו בסיכון מוגבר של 34% לשבץ לאורך כל תקופת המעקב (סיכון יחסי 1.34, p=.02) . בנוסף, בקבוצה נמצא סיכון כפול לשבץ בגילים 60-75 .  

אנשים שלא שתו כלל נטו להיות בסיכון מוגבר קטן לשבץ בהשוואה לאלו ששתו מעט, סיכון יחסי 1.11, p=.08 .

החוקרים מציינים שמחקר נוסף שבחן 167 זוגות תאומים מצא ששתייה כבדה של אלכוהול הייתה קשורה להופעת שבץ 5 שנים מוקדם יותר בממוצע בהשוואה לאלו ששתו מעט.

Stroke. Published online January 29, 2015

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של “שבירת מיתוסים ברפואה”. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אמנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי… עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בלדים, ונקשר לעליה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  […]

  • ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    ניתוח בריאטרי יעיל יותר מטיפול תרופתי להפחתת הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים ומג'וריים בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית-עד-חמורה והשמנת-יתר, ניתוח מטבולי לעומת טיפול לא-תרופתי מלווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להיארעות סיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין טיפול קודם שהוכח כמפחית סיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים ותמותה בחולים עם […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: השפעה של דיאטה ים תיכונית על תמותה ושיחה על דיאטות שונות

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, היום נדבר על חשיבותה של תזונה נכונה והשפעתה על הבריאות הכללית שלנו. פרופסור רז מציג את ההשפעות החיוביות של הדיאטה הים תיכונית, ונדון בדיאטות שונות, הדרך להתאים אותן לאורח החיים וההשפעה שלהן על הבריאות שלנו. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מה בין דפוסי פעילות גופנית ובין היפוגליקמיה לילית בצעירים עם סוכרת מסוג 1? (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי פעילות גופנית מאומצת יומית מלווה בירידה ברמות הסוכר בדם ועשויה להוביל לעליה בסיכון לאירועי היפוגליקמיה, בפרט עם מינוני אינסולין יומיים גבוהים. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להבין טוב יותר את האינטראקציות בין דפוסי פעילות גופנית שונים, ריכוזי סוכר ממוצע והיארעות אירועי היפוגליקמיה […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה