גנטיקה

תזונה נכונה עשויה למנוע פגיעה בתפקוד האנדותל (J Clin Nutr)

דיאטה עתירה בדגים, פירות וירקות עשויה להפחית את הפגיעה בתפקוד האנדותל ודלקת בדרגה נמוכה ולכן להביא להפחתת שיעורי תחלואה קרדיווסקולארית, כך מדווחים חוקרים מהולנד במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Nutrition.

החוקרים כותבים כי מהנתונים עולה לראשונה כי תזונה נכונה משפיעה לטובה על תהליכים חשובים המובילים למחלות לב. השפעות אלו עשויות להיות בולטות יותר בחולי סוכרת ו/או בחולים עם מחלות לב וכלי דם קודמות.

מדגם המחקר כלל 557 משתתפים, בגיל ממוצע של קרוב ל-60 שנים בתחילת המחקר, עם סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. החוקרים התבססו על שאלונים תזונתיים לקביעת צריכת דגים, פירות, ירקות, משקאות אלכוהול, מוצרי חלב ובשר. הם גם מדדו מגוון סמנים להערכת הפרעה בתפקוד האנדותל (דוגמת מדד von Willebrand Factor) ודלקת בדרגה נמוכה (כולל CRP ו-Serum Amyloid A).

הם חזרו על הבדיקות שבע שנים לאחר מכן ומצאו כי צריכה רבה יותר של דגים, אך לא צריכה כוללת של חמישה מוצרי חלב אחרים, לוותה במדדים נמוכים יותר של פגיעה בתפקוד האנדותל. הם לא זיהו קשר עם מדד לדלקת בדרגה נמוכה.

מניתוח נוסף של הנתונים עלה כי צריכת דגים רזים וירקות והפחתת צריכת מוצרי חלב עתירי שומן לוותה בהפחתת הפגיעה בתפקוד האנדותל. הם גם מצאו כי צריכת כמות רבה יותר של דגים טריים, יין ועופות, והפחתת צריכת מוצרי חלב עתירי שומן לוותה בפחות דלקת בדרגה נמוכה.

לאור ממצאים אלו, החוקרים מאמינים כי גורמים תזונתיים עשויים להשפיע על תהליכים חשובים להתפתחות טרשת עורקים וכך להשפיע לטובה על התפתחות מחלות לב וכלי דם.

J Clin Nutr 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה