גנטיקה

רופאי משפחה מנהלים את הטיפול במטופלים ששרדו ממאירות (Ann Intern Med)

מסקר שתוצאותיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Annals of Internal Medicine עלה כי מרבית רופאי המשפחה דיווחו כי לא הכירו את ההנחיות ולא חשו בנוח בטיפול במבוגרים ששרדו מחלות ממאירות בילדותם; עם זאת, מספר המטופלים הללו צפוי לגדול עוד ועוד, לאור השיפור בסיכויי ההצלחה של הטיפול בגידולים בילדות.

מספר אמצעים עשויים לסייע לפנימאים לנהל את הטיפול במטופלים אלו. המטופלים חוששים מפני הישנות של הממאירות ולעיתים הישנות עשויה להתבטא בתסמינים נפוצים מאוד, דוגמת כאבי גב. רופאים פנימאים עלולים להיות מוטרדים מפספוס אבחנה ולערוך בדיקות מיותרות, או לפספס סימני אזהרה לאור התסמינים הנפוצים. למרות זאת, לא כל כאבי הגב מהווים סימן אזהרה.

לדוגמא, Acute Lymphocytic Leukemia, הצורה הנפוצה ביותר של לויקמיה בילדות, אינה חוזרת לאחר 15 שנים. כל הישנות של ממאירות זו היא נדירה מאוד, בעיקר בצורת כאבי גב. הבנת הנקודה בה חולה החלים מגידול היא נקודת התחלת טובה, לאחר מכן ניתן להרגיע את המטופל.

במטופלים לאחר טיפול הקרנות לגב או לחזה ייתכן סיכון מוגבר להישנות שתתבטא ככאבי גב, אם כי מזה שנים רבות לא נעשה שימוש בהקרנות לטיפול בלויקמיה. במקרים אלו, על רופאים לבחון את טיב כאבי הגב של המטופלים ובהתאם להחליט על צורך בבדיקות נוספות.

הצעד הראשון בטיפול במטופלים ששרדו מחלה ממארת הוא השלמת סיכום של הטיפול. כיום, לעיתים קרובות למטופלים סיכום של הטיפולים שקיבלו במהלך מחלתם. חשוב מאוד להכיר את הטיפולים אליהם נחשפו המטופלים.

שנית, רופאים פנימאים יכולים להיעזר בהנחיות מטעם ה-Children’s Oncology Group לניטור אחר שורדים של ממאירויות בילדות. ההנחיות המבוססות כוללות מספר טיפולים נפוצים לגידולים ממאירים. חשוב לקחת בחשבון את סוג הטיפולים שניתנו לחולים כילדים.

בילדים שנחשפו לקרינה לחזה קיים סיכון לפיברוזיס ריאתי, מחלות של מסתם הלב ומחלת עורקים כלילית מוקדמת, ויש להשלים בדיקות ממוגרפיה בשלב מוקדם, כולל בדיקת MRI של השד. קרינה למוח מלווה בקשיי למידה, פגיעה בכישורי ארגון וייתכנו גם הפרעות נוירו-אנדוקריניות. בנוסף, קרינה לצוואר מעלה את הסיכון לפגיעה בתפקוד בלוטת התריס, עם צורך בבדיקות סקירה לתת פעילות של בלוטת התריס. קרינה לאגן מעלה את הסיכויים לכשל שחלתי וסיבוכי הריון. בנוכחות היסטוריה של קרינה לבטן יש להשלים בדיקות סקירה מוקדמות לממאירות של המעי הגס.

כמו כן, לכל טיפול כימותרפי השפעות מאוחרות אפשריות. לדוגמא, בחולים שטופלו בילדותם ב-Doxorubicin יש להשלים בדיקות סקירה להערכת הלב ולהתחיל טיפול בחסמי ביתא ו/או מעכבי ACE בנוכחות סימנים מוקדמים לפגיעה א-תסמינית בתפקוד חדר שמאל. טיפול בתרופות ממשפחת Alkylating Agents מלווה בספירה נמוכה של תאי זרע בגברים ומנופאוזה מוקדמת בנשים. על רופאים לעודד גברים המעוניינם להביא ילדים לעולם להשלים בדיקות זרע. בשחלות של נשים שטופלו בתרופות אלו מאגר ביציות מוגבל יותר, ולכן לאחר שישה חודשי ניסיון הפריה ללא הצלחה, במקום 12 חודשים כמקובל, יש להפנות נשים אלו למומחה פוריות.

חשוב לעודד אורח חיים בריא בחולים אלו, כאשר ממחקרים בנושא עולה כי במידה ומטופלים ששרדו ממאירות בעברם אינם מקפידים על אורח חיים בריא, הסיכון לתסמונת מטבולית עולה כפליים. יתרה מזאת, עישון מעלה משמעותית את הסיכון לממאירויות בכל אדם שנחשף לקרינה לחזה בילדותו. חולים אלו מצויים גם בסיכון מוגבר למחלת עורקים כלילית. עודף-משקל מהווה נטל נוסף ללב שנחלש עקב הטיפולים לממאירויות.

Ann Intern Med

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

זאת בדיוק הסיבה מדוע בתי הספר האינטרנטיים שהקמנו העוסקים בכך יועדו בראש ובראשונה לרופאים ראשונים ורופאי משפחה.  אתם מוזמנים להצטרך לקורס לניהול סרטו המעי הגס, ולקורס ההמטולוגיה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גישה עוקבת הכוללת בדיקת קפסולה ואנדוסקופיה כפולת בלון של המעי מסייעת בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק (Digestive and Liver Disease)

    גישה עוקבת הכוללת בדיקת קפסולה ואנדוסקופיה כפולת בלון של המעי מסייעת בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק (Digestive and Liver Disease)

    בדיקת קפסולה והשלמת אנדוסקופיה כפולת בלון של המעי (Double Balloon Enteroscopy) מסייעות בזיהוי סיבוכים משנית למחלת צליאק מעבר לאלו הניתנים לאבחון באמצעות גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Digestive and Liver Disease. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקווים המנחים ממליצים על השלמת בדיקת קפסולה ולאחריה אנטרוסקופיה לאבחנה ומעקב אחר מחלת צליאק […]

  • ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    ההשפעה של נוירופיברומטוזיס על איכות החיים של החולים (JAMA Dermatol)

    תמונות במכשירי הטלפון הנייד עשויות לשמש ככלי מהימן להערכת מאפיינים של נוירופיברומות עוריות בחולים עם אבחנה של נוירופיברומטוזיס מסוג 1 (NF1), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שזיהה גם קורלציה בין היקף נוירופיברומות עוריות ובין איכות החיים, עם השפעה בולטת במיוחד של חומרת המעורבות של הפנים על הבריאות הנפשית. במסגרת המחקר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA […]

  • כריתת אונה של בלוטת התריס אינה מעלה את הסיכון לניתוח חוזר בחולים עם סרטן בלוטת תריס (Thyroid)

    כריתת אונה של בלוטת התריס אינה מעלה את הסיכון לניתוח חוזר בחולים עם סרטן בלוטת תריס (Thyroid)

    למרות שהנחיות ה-American Thyroid Association משנת 2015 הובילו לעליה בשיעור ניתוחי כריתת אונה של בלוטת התריס, אלו לא הובילו לשיעורים גבוהים של ניתוח חוזר בשלב מוקדם או מאוחר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Thyroid. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנחיות ה-ATA משנת 2015 תומכות בכריתת אונה של בלוטת התריס או כריתה מלאה של בלוטת […]

  • טיפול ב-Olanzapine מקל על בחילות והקאות במהלך טיפול כימותרפי (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Olanzapine מקל על בחילות והקאות במהלך טיפול כימותרפי (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול ב- Olanzapine(זיפרקסה)  הפחית משמעותית בחילות והקאות לעומת מעקב בלבד אחר חולים עם גידולים סולידיים תחת טיפול בתכשירים כימותרפיים מעוררי-בחילה בדרגה מתונה. החוקרים מסבירים כי Olanzapine הינו תכשיר אנטי-פסיכוטי המשמש לטיפול בסכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית, אשר הוכח כיעיל בטיפול בבחילות והקאות משנית לטיפול בתכשירים כימותרפיים מעוררי […]

  • טיפול ב-Tafasitamab משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם לימפומה פוליקולארית מתקדמת (מתוך הודעת Incyte)

    טיפול ב-Tafasitamab משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים עם לימפומה פוליקולארית מתקדמת (מתוך הודעת Incyte)

    הוספת Tafasitamab (מינג’ובי) לטיפול ב-Lenalidomide ו-Rituximab שיפר את התוצאות בחולים עם לימפומה פוליקולארית חוזרת או עמידה לטיפול, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר inMIND כפי שדווח על-ידי היצרן. המומחים מסבירים כי Tafasitamab הינו נוגדן חד-שבטי הומאני כנגד CD19. התכשיר מאושר לשימוש בארצות הברית בשילוב עם Lenalidomide לטיפול במבוגרים עם לימפומה חוזרת או עמידה מסוג DLBCL (או […]

  • סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    בני ובנות זוג של חולים עם מחלה ממארת מצויים בסיכון מוגבר לאובדנות, בפרט במהלך השנה הראשונה לאחר אבחנת המחלה הממארת אצל בן/בת זוגם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על מצוקה פסיכולוגית גבוהה יותר והפרעות פסיכיאטריות משמעותיות בקרב בני ובנות זוג […]

  • בדיקת PSMA PET/CT עדיפה על בדיקת MRI בקביעת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncology)

    בדיקת PSMA PET/CT עדיפה על בדיקת MRI בקביעת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncology)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT טובה יותר מבדיקת MRI בהערכת שלב המחלה בחולים המופנים להתערבות ניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגת סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבדיקת PSMA PET/CT אפיניות גבוהה של PSMA, רזולוציה גבוהה עם זמן מחצית חיים ארוך יותר בהשוואה לרדיוליגנדים מסורתיים, לצד […]

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה