גנטיקה

כריתת שד כפולה מבוצעת לעיתים קרובות ללא סיבה מוצדקת (JAMA Surg)

סרטן שד

נשים רבות שאובחנו עם ממאירות של שד אחד בוחרות בסופו של דבר להסיר את השד הנגדי, הבריא, מתוך אמונה שגויה לפיה צעד זה יביא להפחתת הסיכון להישנות המחלה הממארת, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש, שפורסם בכתב העת JAMA Surgery.

לדברי החוקרים, למרות החשש מפני הישנות המוביל להחלטה לעבור ניתוח נוסף, העובדה היא כי בחלק קטן יחסית מהנשים קיים סיכון משמעותי להתפתחות ממאירות בשני השדיים. יתרה מזאת, אין הוכחות כי כריתה מניעתית של השד הנגדי מביאה להפחתת הסיכון להישנות בשד החולה.

כאשר השחקנית אנג’לינה ג’ולי בחרה לעבור כריתת שד כפולה כצעד למניעת התפתחות סרטן שד, ייתכן כי תשומת הלב התקשורתית ברחבי העולם תרמה לעליה בשיעור הנשים עם אבחנה של סרטן שד חד-צדדי שבחרו לעבור ניתוח להסרת השד הנגדי.

באמצעות נתוני SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results) בדטרויט, מישיגן ולוס אנג’לס, החוקרים סקרו 2,290 נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שד בין יוני 2005 ועד פברואר 2007 ושוב ארבע שנים מאוחר יותר, בין יוני 2009 ועד פברואר 2010. הם שאלו את הנשים אם עברו את אחד הניתוחים הבאים: כריתת שד חד-צדדית, ניתוח משמר שד או כריתת שד מניעתית.

גיל הנשים הממוצע עמד על 59.1 שנים, כאשר 57% היו נשואות או עם בני זוג ול-59% הייתה לפחות השכלה על-תיכונית.

החוקרים בחנו את התשובות של 1,447 נשים שטופלו כנגד סרטן שד, ללא הישנות של המחלה.

מהנתונים עולה כי 18.9% שקלו ברצינות כריתה מונעת של השד, כאשר 7.6% עברו את הניתוח. במרבית הנשים שעברו ניתוח לכריתה מונעת של השד (68.8%) לא זוהו גורמי סיכון גנטיים או משפחתיים לממאירות של השד הנגדי.

80% מהנשים שעברו כריתה מונעת של השד עשו זאת במטרה למנוע סרטן שד בצד הנגדי. מרבית הנשים הללו (85.9%( עברו גם ניתוח לשחזור שד.

החוקרים מצאו עוד כי מבין 136 הנשים עם התוויה קלינית לכריתה מונעת של השד, מרביתן בחרו שלא לעבור את הפרוצדורה (75.7%).

בנשים עם רמת השכלה גבוהה יותר שיעורי ההסכמה לניתוח לכריתה מונעת של השד היו גבוהים יותר. כמו כן, השלמת בדיקת MRI בעת האבחנה לוותה בסבירות גבוהה יותר לניתוח נוסף בהמשך. שיעורי ההסכמה לניתוח לכריתה מונעת של השד היו גבוהים יותר בנשים צעירות.

JAMA Surg. Published online May 21, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה