גנטיקה

מומחים קוראים לנקוט עמדה בנוגע לאורחות חיים הקשורים להתפתחות מחלות ממאירות (מתוך דו”ח מטעם ה- International Agency for Research on Cancer)

בהשקת דו”ח ה-World Cancer Report לשנת 2014 מוקדם יותר השבוע, העורכים הדגישו את הצורך במניעת מחלות ממאירות והתמקדו בהתנהגויות העשויות להוביל להתפתחות ממאירות, כולל עישון, אלכוהול, עודף-משקל/השמנת-יתר וחוסר פעילות גופנית.

הדו”ח, שפורסם מטעם ה-International Agency for Research on Cancer, התבסס על מידע שנאסף מלמעלה מ-250 מדענים ברחבי העולם, רבים מהם מומחים מובילים בתחומם.

הדו”ח כלל את הנתונים המעודכנים ביותר בנוגע לכל התחומים הנוגעים לממאירויות, ובין העדויות שהוצגו נכללים נתונים להערכת היקף התרומה של אורחות חיים להתפתחות מחלות ממאירות.

בתגובה לדו”ח קרא איגוד ה-ASCO (American Society of Clinical Oncology) לנקוט פעולה, תוך דגש על הצורך בהעמקת המחויבות העולמית למניעת מחלות ממאירות.

טבק הינו עדיין הגורם החשוב ביותר

טבק, הן בצורת עישון והן בצורות אחרות, עדיין הינו הגורם המוביל בעולם לתחלואה ותמותה עקב מחלות ממאירות. כ-20% מהמבוגרים ברחבי העולם מעשנים, וטבק אחראי לכ-6 מיליון מקרי תמותה בשנה ברחבי העולם, עקב מגוון מחלות על-רקע עישון.

מעבר לסרטן ריאות, עישון סיגריות עשוי להוביל לממאירויות רבות אחרות, כולל אתרים בהם העשן פוגע באופן ישיר ואתרים מרוחקים אליהם מגיעים מרכיבי הטבק חלל הפה והאף, היפופרינקס, לרינקס, קנה נשימה, וושט, ריאות, דרכי אוויר, מח עצם (לויקמיה), קיבה, כליות, לבלב, דרכי שתן, רחם, שלפוחית שתן וצוואר רחם. הרשימה גדלה וכוללות סינוסים, כבד, מעי גס, רקטום ושחלות, אך הקשר עם סרטן שד אינו מובן היטב.

הבשורות הטובות הן כי כעת מובן כי עישון פוגע במצב הבריאות וגישות להפסקת עישון זוכות לפופולארית רבה ברחבי העולם.

אלכוהול עדיין אינו זוכה להכרה מספקת

הקשר בין צריכת אלכוהול ומחלות ממאירות עדיין אינו זוכה להערכה הולמת. ה-IACR סיווג את המשקאות האלכוהוליים כמשקאות קרצינוגניים לבני אדם, סיווג שבוצע לראשונה בשנת 1988 ולאחר מכן אושר בשנת 2007 ו-2010.

המומחים מסבירים כי אתנול עובר מטבוליזם לאצטאלדהיד, וכי לו השפעות רעילות על הגנום, אם כי תתכן מעורבות של מנגנונים אחרים, כולל עקה חמצונית, ריכוזי אסטרוגן מוגברים ושינויים במטבוליזם של פולאט ותיקון דנ”א.

מהסוכנות נמסר כי צריכת משקאות אלכוהוליים עלולה להוביל להתפתחות ממאירויות דוגמת ממאירות של חלל הפה, פרינקס, לרינקס, וושט, כבד, סרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד.

לפי ההערכות, ממאירויות המיוחסות לאלכוהול אחראיות ל-337,400 מקרי תמותה ברחבי העולם, בעיקר בגברים וסרטן כבד. ניתן להפחית את הממאירויות המיוחסות לצריכת אלכוהול עם מדייניות להגבלת אלכוהול, דוגמת הפחתת זמינות, העלאת מחירים ואיסור שיווק.

עם זאת, יש עדויות רבות לפיהן צריכת אלכוהול עשויה להשפיע לטובה על בריאות הלב וכלי דם, כמו גם עדויות לפיהן שתייה מתונה מלווה בהארכת תוחלת החיים.

תזונה, השמנה ופעילות גופנית

המומחים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת היבטים שונים של דיאטה ופעילות גופנית בהקשר של מחלות ממאירות, כולל ההשפעות של התנהגויות אלו במהלך תקופת הילדות וגיל ההתבגרות.

למרות זאת, הם כותבים כי מהנתונים עולה כי עודף שומן גוף מביא לעליה בסיכון לממאירויות של הוושט, מעי גס, לבלב, רירית רחם וכליות, כמו גם ממאירות של השד בנשים לאחר מנופאוזה. העדויות לפיהן השמנה מעלה את הסיכון לממאירויות אלו הן משכנעות וישנו קשר מנה-תגובה, כך שעודף משקל פחות מסוכן מהשמנת-יתר.

עוד ידוע כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לממאירויות רבות, הודות להפחתת משקל, וכן מפחיתה את הסיכון לממאירויות של המעי הגס והרקטום והשד במנגנונים נוספים.  הקונצנזוס הוא כי מומלצת פעילות גופנית בעצימות בינונית, במשך ממוצע של לפחות שעה ביום.

המומחים מוסיפים כי צריכה רבה של בשר אדום, בעיקר בשר מעובד, מלווה בסיכון מוגבר לממאירויות של המעי הגס והרקטום.

דיאטה עתירה בפירות, ירקות ודגנים מלאים אינה מספקת הגנה משמעותית כנגד ממאירויות כפי שסברו בעבר. עם זאת, דפוס תזונה זה עדיין מומלץ לאור התועלת בכל הנגוע לסוכרת ומחלות לב וכלי דם, וירידה אפשרית בהיארעות מחלות ממאירות.

International Agency for Research on Cancer

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Olanzapine מקל על בחילות והקאות במהלך טיפול כימותרפי (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Olanzapine מקל על בחילות והקאות במהלך טיפול כימותרפי (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול ב- Olanzapine(זיפרקסה)  הפחית משמעותית בחילות והקאות לעומת מעקב בלבד אחר חולים עם גידולים סולידיים תחת טיפול בתכשירים כימותרפיים מעוררי-בחילה בדרגה מתונה. החוקרים מסבירים כי Olanzapine הינו תכשיר אנטי-פסיכוטי המשמש לטיפול בסכיזופרניה והפרעה דו-קוטבית, אשר הוכח כיעיל בטיפול בבחילות והקאות משנית לטיפול בתכשירים כימותרפיים מעוררי […]

  • סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    סיכון מוגבר לאובדנות בקרב בני זוג של חולים עם מחלות ממאירות (JAMA Oncology)

    בני ובנות זוג של חולים עם מחלה ממארת מצויים בסיכון מוגבר לאובדנות, בפרט במהלך השנה הראשונה לאחר אבחנת המחלה הממארת אצל בן/בת זוגם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מדנמרק שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על מצוקה פסיכולוגית גבוהה יותר והפרעות פסיכיאטריות משמעותיות בקרב בני ובנות זוג […]

  • בדיקת PSMA PET/CT עדיפה על בדיקת MRI בקביעת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncology)

    בדיקת PSMA PET/CT עדיפה על בדיקת MRI בקביעת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncology)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT טובה יותר מבדיקת MRI בהערכת שלב המחלה בחולים המופנים להתערבות ניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגת סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבדיקת PSMA PET/CT אפיניות גבוהה של PSMA, רזולוציה גבוהה עם זמן מחצית חיים ארוך יותר בהשוואה לרדיוליגנדים מסורתיים, לצד […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • משטר טיפול עם Abemaciclib משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד מתקדם (מתוך כנס ASCO)

    משטר טיפול עם Abemaciclib משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד מתקדם (מתוך כנס ASCO)

    הוספת Abemaciclib (ורזניו) ל-Fulvestrant (פולבניר) משפר הישרדות ללא-התקדמות מחלה בנשים עם סרטן שד בשלב מתקדם בהן תועדה התקדמות מחלה תחת טיפול קודם במעכב CDK4/6, כך עולה מנתונים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם American Society of Clinical Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי משלב הכולל מעכבי CDK4/6 עם טיפול הורמונאלי מהווה את קו הטיפול הראשון לנשים […]

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • בדיקות סקר לדם סמוי בצואה מפחיתות משמעותית את  הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר לדם סמוי בצואה מפחיתות משמעותית את  הסיכון לתמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום (JAMA Netw Open)

    בדיקות סקר אימונוכימיות של הצואה (Fecal Immunochemical Test, או FIT) מפחיתות את שיעורי התמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום בהיקף של 33%, עם ירידה מרשימה של 42% בשיעורי התמותה עקב ממאירות רקטאלית או ממאירות מעי גס שמאלי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בארצות הברית ישנה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה