גנטיקה

ירידה מתונה במשקל הגוף מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים בגיל העמידה (J Am Heart Assoc)

בנשים בגיל העמידה עם עודף-משקל או השמנת-יתר, ירידה ממושכת במשקל הגוף לאחר שנתיים מובילה לשיפור פרופיל השומנים בדם (ערכי כולסטרול כולל וערכי Non-HDL), כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association בנשים ששמרו על ירידה של לפחות 10% ממשקל הגוף המקורי, נרשמה גם ירידה בערכי LDL, CRP, אינסולין וטריגליצרידים, שלעיתים קרובות הביאה לסיווגן מחדש מקטגוריה בסיכון בינוני או גבוה למחלות לב וכלי דם לקטגוריה בסיכון נמוך למחלות לב או סוכרת.

המחקר מבוסס על נתונים ממחקר בו חולקו באקראי 400 נשים לתכנית תחליפי ארוחה ללא-עלות עם ייעוץ אישי או ייעוץ טלפוני תכנית Jenny Craig או לטיפול סטנדרטי.

מהממצאים עולה כי ירידה קטנה במשקל הגוף עשויה להביא להבדל משמעותי. אין צורך להגיע בהכרח למשקל הגוף האידיאלי לירידה של 10% הייתה השפעה משמעותית על מרבית הסמנים הקליניים הקשורים במחלות לב וכלי דם וסוכרת.

החוקרים בחנו את השינויים בסמנים קרדיו-מטבוליים לאחר 12 ו-24 חודשים בנשים בתכנית לירידה במשקל בארבעה אתרים: אוניברסיטת קליפורניה, סן דייגו; אוניברסיטת אריזונה; אוניברסיטת מינסוטה ו-Kaiser Permanente Center Northwest המחקר כלל 442 נשים, בגיל ממוצע של 44 שנים, משקל גוף ממוצע של 92.1 ק”ג ומדד גוף ממוצע של 33.9.

הנשים שחולקו באקראי לקבוצת התערבות צרכו 42-68% מהמזון שלהן באריזות מוכנות מראש ולאחר 12 חודשים הפחיתו את צריכת המזון המוכן; כמו כן, עודדו אותן לצרוך יותר ירקות ופירות ולהקפיד על פעילות גופנית במשך 30 דקות, חמש פעמים בשבוע, או יותר. המשתתפות בקבוצת הטיפול הסטנדרטי קיבלו ייעוץ מוגבל מדיאטנית והמלצה לעסוק בפעילות גופנית.

החוקרים עקבו אחרי ערכי כולסטרול, LDL, HDL, Non-HDL Cholesterol, רמות טריגליצרידים, אינסולין, סוכר ו-CRP, בבדיקות דם שנערכו בתחילת המחקר ולאחר 12 ו-24 חודשים.

המחקר הנוכחי כלל 417 נשים עם נתונים מלאים. מרבית הנשים (85%) ירדו במשקל לאחר 12 חודשים. לאחר 24 חודשים, 74% מהנשים עדיין ירדו במשקלן בהשוואה לתחילת המחקר. בממוצע, בהשוואה לתחילת המחקר, נרשמה ירידה של 8.6% במשקל הגוף לאחר 12 חודשים וירידה של 6.6% לאחר 24 חודשים.

החוקרים זיהו קשר בולט ומשמעותי בין אחוז הירידה במשקל הגוף והשינוי בסמנים בדם, כך שעבור כל ירידה של עשר נקודות אחוז במשקל הגוף נרשמה ירידה של ארבע נקודות בערכי אינסולין וסוכר, ירידה של 5.4 מ”ג לד”ל בערכי כולסטרול וירידה של 18 מ”ג לד”ל ברמות טריגליצרידים בדם. נשים אלו היו היחידות בהן תועד שיפור ביכולת הגופנית.

לאחר 12 חודשים, 48.4% מהנשים בקבוצות ההתערבות ו-13.9% מהנשים בקבוצת הטיפול הסטנדרטי ירדו לפחות 10% ממשקל גופן המקורי. לאחר 24 חודשים, 28.8% ו-17.5% מהנשים בקבוצות אלו שמרו על הירידה במשקלן.

נשים בשלוש הקבוצות ירדו במשקל, אם כי ירידה במשקל הייתה נפוצה יותר בנשים שלקחו חלק בתכניות להחלפת ארוחות. האם על הנשים להקפיד על תכנית Jenny Craig לשארית חייהן? החוקרים סבורים שלא ומציעים כי מדובר בתכנית המסייעת להן בהתחלת הדרך ובפיתוח כישורים לבצע בחירות תזונתיות טובות יותר.

J Am Heart Assoc 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    האם Buprenorphine-Naloxone בטוח יותר מ-Buprenorphine לבדו בהיריון? (JAMA)

    מתן Buprenorphine בשילוב עם Naloxone בזמן היריון מלווה בסיכון מופחת לתסמונת גמילה ביילוד ואשפוז יילודים ביחידת טיפול נמרץ, בהשוואה למתן Buprenorphine לבדו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA. מהנתונים עולה כי אין הבדל משמעותי בשיעור המומים המולדים המג’וריים בין שתי אפשרויות הטיפול. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה שהתבסס על נתונים אודות מבוטחי מדיקייד […]

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    האם טיפול בהידראה משפיע על הרזרבה השחלתית בנשים עם אנמיה חרמשית? (Blood Advances)

    טיפול ב-Hydroxyurea (הידראה) אינו מפחית משמעותית רזרבה שחלתית בבנות ונשים עם מחלת אנמיה חרמשית ולכן ייתכן ואין צורך בטיפולים לשימור פוריות בטרם התחלת הטיפול התרופתי באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Blood Advances. המחקר כלל מספר מרכזים בצרפת והחוקרים בחנו את רקמת השחלות של 76 בנות ונשים צעירות עם אנמיה חרמשית, שעברו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה