גנטיקה

ירידה בשיעור מקרי דמנציה על-רקע גיל מבוגר (N Eng J Med)

אעפ”י שהזדקנות האוכלוסייה הובילה למגפה של דמנציה, מסקירה חדשה של הספרות הרפואית עולה כי ההיארעות הספציפית לגיל של דמנציה למעשה מצויה במגמת ירידה. נראה כי המגמה נובעת משיפור ברמת ההדרכה, הטיפול הרפואי ואורח החיים.

במאמר שפורסם במהדורת 27 בנובמבר של כתב העת New England Journal of Medicine מצטטים החוקרים חמישה מחקרים, שפורסמו לאחרונה והדגימו ירידה בשיעורי דמנציה מתוקנים לגיל במהלך שלושים השנים האחרונות.

מהמחקרים עלה כי חלה ירידה בשיעורי דמנציה לצד שיפור ההדרכה, הטיפול הרפואי ואורח החיים. גורמים שהיו קשורים עם סיכון מופחת לדמנציה כללו פעילות גופנית, הפחתת גורמי סיכון למחלות כלי דם, פרישה בגיל מבוגר יותר, הורים משכילים (בעיקר אם משכילה), שמירת פעילויות חברתיות וקבלת טיפול לדיכאון.

החוקרים מדגישים שני גורמים מרכזיים העשויים להסביר את הירידה בסיכון לדמנציה במהלך שני העשורים האחרונים: אנשים משלימים יותר שנות השכלה, עם ודעות רבה יותר בנוגע למניעת מחלות לב. מדובר במגמה חיובית המציעה כי שיפור הבריאות הגופנית והנפשית הולך יד ביד עם מניעת דמנציה.

חמשת המחקרים התבססו בעיקר על נתונים ברמת האוכלוסייה או נתונים מסקרים, אך החוקרים טוענים כי הם מעודדים מעקביות התוצאות.

בסופו של דבר יהיו נתונים ממחקרים על-פני תקופה ארוכה יותר, עם ממצאים דפיניטיביים יותר. עם זאת, בשלב זה, העדויות תומכות בתיאוריה כי רמת השכלה גבוהה יותר מביאה לעליה בתוחלת החיים והפחתת הסיכון לדמנציה בגיל מבוגר באנשים השורדים לגיל מבוגר.

החוקרים קוראים לנקוט מאמצים נוספים בכדי לעודד התערבויות לשינוי אורחות חיים, דוגמת שיפור ההזדמנויות להדרכה הן בשלב מוקדם והן בשלב מתקדם במהלך החיים הפחתת גורמי סיכון למחלות כלי דם ועידוד פעילות גופנית רבה.

הם גם מציינים כי המחקרים מזכירים גם כי דמנציה היא תסמונת הנוטה לערב תערובת מחלת אלצהיימר, מחלת כלי דם וגורמים ניווניים אחרים, עובדה המחזקת את הרעיון כי מחקר בנושא מניעת דמנציה צריך לבחון דרכים להפחתת גורמי סיכון, הן ברמת החברה והן ברמת הפרט.

שיפור תוחלת החיים יביא ללא ספק לעליה בסך מספר האנשים עם דמנציה בגיל מבוגר.

N Eng J Med. Published online November 27, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה