גנטיקה

עליה במקרי תמותה עקב נטילת אופיואידים הנמכרים עם מרשם רופא (מתוך הכנס השנתי ה-141 מטעם ה-American Public Health Association)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי ה-141 מטעם ה-American Public Health Association, עלה כי הרעלה תרופתית, בעיקר בעקבות מינון-יתר, עברה את תאונות דרכים כגורם המוביל לתמותה בארצות הברית. השינוי הנ”ל הופיע במהירות מרשימה.

החוקרים מסבירים כי גורמים מובילים רבים אחרים לתמותה מצויים במגמת ירידה או שנותרים די יציבים, אך בתקופת זמן קצרה יחסית, מקרי תמותה עקב מינון יתר של טיפול תרופתי עלו באופן דרמטי. בשנת 2005, תועדו יותר מקרי תמותה עקב מינוני-יתר ממקרי תמותה עקב תאונות דרכים בעשר מדינות; בשנת 2010, מדובר היה ב-31 מדינות.

הגורם העיקרי לעליה הוא מכירות ושימוש במשככי כאבים אופיואידים. בשנת 2010, אופיואידים היו אחראיים לכ-16,000 מקרי תמותה ומשפחת תרופות זו הייתה אחראית לחלק משמעותי מ-25% ממקרי התמותה עקב טיפול תרופתי בהן לא צוינה קטגורית הטיפול התרופתי.

לכל מקרה תמותה עקב מנת יתר של אופיואידים בארצות הברית, תועדו כ-15 אשפוזים בשל שימוש לרעה בתרופות אלו, 26 פניות לחדרי מיון, 115 חולים שענו על הקריטריונים לשימוש לרעה בתרופות אלו ו-733 חולים שנטלו אופיואידים עם מרשם רופא מסיבות לא-רפואיות.

העליה בשיעור מקרי התמותה עקב מינון-יתר של אופיואידים מקבילה לעליה במכירות אופיואידים, עם עליה מקבילה בשיעור האשפוזים עקב שימוש לרעה באופיואידים, בין השנים 1999-2010.

מנתוני תכנית Oregon Prescription Drug Monitoring Program עולה כי 8.1% מהספקים המובילים אחראיים למתן 79.0% מהמרשמים ברחבי ארצות הברית. נתונים דומים הגיעו מאונטריו, קנדה. בשנת 2006, 20% מרופאי המשפחה היו אחראיים ל-72.0% מהמרשמים לאופיואידים ו-63.0% ממקרי התמותה עקב מינון-יתר של אופיואידים.

בגברים קיים סיכון גבוה יותר לתמותה עקב מינון-יתר של אופיואידים, בהשוואה לנשים, אך הפער הולך ומצטמצם במהירות. לפי דיווחי ה-CDC, משנת 1999, שיעור מינוני-יתר של משככי כאבים הנמכרים עם מרשם רופא עלה בכ-265% בגברים אך בלמעלה מ-400% בנשים.

גורמי סיכון אחרים למקרי תמותה עקב מינון-יתר של אופיואידים כוללים את טווח הגילאים 35-54 שנים, לבנים, מבוטחי מדיקייד ומגורים באזור כפרי. חלק מהמאפיינים הקליניים למינוני-יתר כללים כאב כרוני, שימוש בחומרים אסורים, הפרעות פסיכיאטריות, מרשמים מרובים או רופאים המחלקים מרשמים רבים לטיפול זה ומינון יומי גבוה של אופיואידים.

מתוך הכנס השנתי ה-141 מטעם ה-American Public Health Association

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה