גנטיקה

טיפול בתחליפי טסטוסטרון נמצא קשור לעלייה בסיכון לתמותה, MI ושבץ (JAMA)

מחקר חדש מ-JAMA מדווח כי באוכלוסית גימלאי צבא שעברה צינתור לב ואשר טופלה בתוספי טסטוסטרון בשל רמות נמוכות נמצאה עלייה בסיכון לתמותה ואירועים קרדיווסקולרים בהשוואה לאלה שלא קיבלו טיפול בטסטוסטרון. העליה בסיכון הייתה גם עבור אלה שהיו עם מחלת לב כלילית קיימת וגם עבור מטופלים ללא מחלת לב כלילית.

ברקע מציינים החוקרים כי שיעור הטיפול בטסטוסטרון נמצא בעלייה בתקופה האחרונה, אך האפקט של הטיפול על הסיכון הקרדיווסקולרי והתמותה אינו ידוע. מחקר אקראי שנערך לאחרונה על טיפול בטסטוסטרון בגברים עם שכיחות גבוהה של מחלה קרדיווסקולרית הופסק לפני השלמות בשל תופעות לוואי קרדיווסקולריות, דבר שהעלה חששות לגבי בטיחות הטיפול בטסטוסטרון.

מטרת החוקרים הייתה להעריך את הקשר בין טיפול בטסטוסטרון ותמותה מכל סיבה, אוטם שריר הלב (MI) ושבץ מבין גברים יוצאי צבא ולקבוע גם אם הקשר  תלוי בקיום מחלה קורונרית קיימת.

המחקר היה רטרוספקטיבי , תצפיתי לאומי שכלל גברים עם רמות נמוכות של טסטוסטרון (מתחת ל-300 נ”ג/ד”ל) .

נמצא כי מבין 8,790 המשתתפים במחקר עם רמות טסטוסטרון של מתחת ל-300 נ”ג/ד”ל , 1,223 מטופלים החלו בטיפול בטסטוסטרון לאחר חציון של 531 יום בעקבות אנגיוגרפיה קורונרית. מבין 1,710 האירועים שתועדו במעקב, 748 גברים נפטרו, 443 סבלו מ-MI ו-519 משבץ.

מבין , 7,486 המטופלים שלא קיבלו טיפול בטסטוסטרון , , 681  נפטרו, 420 סבלו מ-MI ו-486 חוו שבץ.  (19.9% בסה”כ)

מנגד, מבין 1,223 המטופלים שקיבלו טיפול בטסטוסטרון , 67 נפטרו, 23 חוו MI , ו-33 סבלו משבץ. (25.7%)

כלומר, שיעור האירועים האבסולוטי היה 19.9% בקבוצה שלא טופלה בטסטוסטרון, לעומת 25.7% בקבוצה שטופלה בטסטוסטרון, כלומר הפרש אבסולוטי של 5.8% (בטווח בר סמך של בין 1.4%-13.1% ) במהלך 3 השנים שלאחר האנגיוגרפיה הקורונרית.

במודל סיכון יחסי מסוג COX המותאם לנוכחות של מחלת לב כלילית, שימוש בטסטוסטרון בתלות לאורך זמן השימוש היה קשור עם סיכון מגובר לתוצאים חריגים, עם סיכון יחסי של 1.29 (בטווח בין 1.05-1.58 ) .

לא היו הבדלים מובהקים בגודל האפקט של טיפול בטסטוסטרון בין אלה שהיו כבר עם מחלת לב כלילית או לא (p=0.41 עבור האינטרקציה).

מסקנת החוקרים היא שמבין קבוצת גימלאים הנמצאים במערכת הבריאות הציבורית , אשר עברה אנגיוגרפיה קורונרית והייתה עם רמות נמוכות של טסטוסטרון, השימוש בטיפול תחליפי בטסטוסטרון היה קשור עם סיכון מוגבר לתמותה, MI או שבץ.

לדעת החוקרים מימצאים אלה צריכים לעלות לדיון מקצועי שיעסוק בסיכון פוטנציאלי הקשור לטיפול בטסטוסטרון.

JAMA. 2013;310(17):1829-1836

הערת המערכת: עד כה היינו עדים לכך שחסר בטסטוסטרון קשור לעלייה בסיכון הקרדיומטבולי, ושטיפול בחסר דווקא צפוי להפחית סיכון זה… ראו למשל הסקירה הזו שפורסמה בפברואר 2013 : מתן תחליפי טסטוסטרון לגברים עם חסר עשוי להפחית הסיכון למחלות קרדיווסקולריות ( Diabetes Metab Res Rev ) הגיעה למסקנות כי טיפול בחסר עשוי להפחית דווקא הסיכון למחלות קרדיווסקולריות, כך שיש כאן בהחלט הפתעה/סתירה  שמן הסתם תדרוש עוד בירור במחקרים נוספים.

בדיווח באתר מדפייג’ אומר פרופ’ סטיבן ניסן, אחד הקרדיולוגים האמריקאים הבולטים כיום, שמדובר במחקר מאוד משמעותי המדליק אור אדום לגבי השימוש בתחליפי טסטוסטרון. לדעתו, הירידה ברמות טסטוסטרון בגברים ונשים היא מהלך טבעי של הזדקנות ולא בהכרח מחלה שצריך לטפל בה..לדעתו יש אף לשקול את נושא הטיפול בטסטוסטרון לא רק ברמה הקלינית מול המטופל הספציפי אלא אולי גם ברמה הרגולטורית..

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בדיקת PSMA PET/CT עדיפה על בדיקת MRI בקביעת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncology)

    בדיקת PSMA PET/CT עדיפה על בדיקת MRI בקביעת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncology)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT טובה יותר מבדיקת MRI בהערכת שלב המחלה בחולים המופנים להתערבות ניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגת סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבדיקת PSMA PET/CT אפיניות גבוהה של PSMA, רזולוציה גבוהה עם זמן מחצית חיים ארוך יותר בהשוואה לרדיוליגנדים מסורתיים, לצד […]

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    ההשפעה של ערכי סף של פריטין על שיעורי אבחנת חסר ברזל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי ערכי סף של פריטין של 30 ננוגרם/מ”ל ו-45 ננוגרם/מ”ל מלווים בשיעורים גבוהים יותר של אבחנת חסר ברזל, בהשוואה לערכי סף של 15 ננוגרם/מ”ל במבוגרים עם אנמיה וללא אנמיה. החוקרים התבססו על נתונים מפרויקט FIRE (או Family Medicine Research Using Electronic Medical Records) בשווייץ וכללו 255,351 […]

  • טיפול ב-Belzutifan משפר תוצאות בחולים עם סרטן כליה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

    טיפול ב-Belzutifan משפר תוצאות בחולים עם סרטן כליה בשלב מתקדם (N Engl J Med)

    טיפול ב- Belzutifanהדגים תוצאות טובות יותר משמעותית מ-Everolimus בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה ושיעורי תגובה אובייקטיבית בחולים עם סרטן כליה מתקדם, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. לאחר שנה וחצי, כרבע מהחולים תחת Belzutifan שרדו וללא התקדמות מחלה, זאת בהשוואה לפחות מ-10% מאלו תחת Everolimus. מחקר LITESPARK-005 הינו מחקר רב-מרכזי, בשלב […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה