גנטיקה

עליה עולמית בשכיחות אירועים מוחיים במבוגרים צעירים (Lancet)

שכיחות האירועים המוחיים במבוגרים מצויה במגמת עליה ברחבי העולם, בעיקר בקרב מבוגרים צעירים ומבוגרים בגיל העמידה ובמדינות בעלות הכנסה נמוכה או בינונית, כך מדווחים חוקרים בשני מאמרים שפורסמו ב-The Lancet ו-The Lancet Global Health.

מהנתונים עולה כי ברמה העולמית, מספר האירועים המוחיים עלה בהיקף של 25% במבוגרים בגילאי 20-64 שנים במהלך שני העשורים האחרונים. אירועים מוחיים בקבוצת גיל זו מהווים עתה עד 31% מכלל המקרים של אירועים מוחיים, בהשוואה ל-25% לפני שנת 1990.

ברחבי העולם, למעלה מ-83,000 חולים בגילאי 20 שנים, או פחות, מפתחים אירוע מוחי בכל שנה (0.5% מכלל האירועים המוחיים מופיעים בקבוצת גיל זו).

החוקרים מזהירים כי המגמה של אירועים מוחיים המופיעים באוכלוסיות צעירות יותר צפויה להמשיך, וכי הנטל העולמי של אירועים מוחיים צפויים להכפיל עצמו עד 2030, אלא אם ייושמו גישות למניעה.

צוות החוקרים הבינלאומי העריך את ההיארעות, ההימצאות והתמותה המוקדמת והמוגבלות עקב אירועים מוחיים בכל 21 האזורים של העולם בשנים 1990, 2005 ו-2010 באמצעות 119 מחקרים רלבנטיים 58 ממדינות בעלות הכנסה גבוהה ו-61 ממדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

החוקרים מדווחים כי למרות שהגיל הממוצע של החולים עם אירועים מוחיים עלה במעט, מרבית האירועים המוחיים עברו מאוכלוסיית חולים מעל גיל 75 לאוכלוסיה בגילאי 74 ומטה. קבוצה זו אחראית ל-62% מהאירועים המוחיים החדשים, 45% ממקרי התמותה ו-72% ממקרי התחלואה והמוגבלויות. שיעורים אלו גבוהים יותר משמעותית במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

בעוד ששיעורי התמותה עקב אירועים מוחיים ירדו ברחבי העולם במהלך שני העשורים האחרונים, המספרים בפועל של מקרי תמותה עקב אירועים מוחיים עלו ל-5.9 מיליון (עליה של 26%).

בנוסף, מספר החולים עם אירוע מוחי ראשון עלה משמעותית ל-16.9 מיליון בשנת 2010 (עליה של 68%), מספר השורדים אירועים מוחיים עלה ל-33 מיליון חולים (עליה של 84%), ושיעורי מוגבלות ותחלואה על-רקע אירועים מוחיים עלו ל-102.2 מיליון (עליה של 12%).

במידה ומגמות אלו יימשכו, שיעורי התמותה עקב אירועים מוחיים, שיעורי ההישרדות והמוגבלות ותחלואה יעלו בלמעלה מפי שתיים עד שנת 2030.

במדינות בעלות הכנסה גבוהה הנתונים מצביעים על ירידה בשיעורי ההיארעות המתוקנים לגיל של אירועים מוחים (ירידה של 12%), כמו גם בשיעורי התמותה המוקדמת (ירידה של 37%) ובשיעורי תחלואה ומוגבלות (ירידה של 36%) במהלך שני העשורים האחרונים. ירידות אלו נובעות ככל הנראה משיפור ההדרכה, מניעה וטיפול בחולים, כולל הפסקת עישון, איזון לחץ דם, יחידות לטיפול באירועים מוחיים ואבחנה.

במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, המגמה הפוכה; שיעורי התמותה עלו ב-42%, עם עליה בשיעורי תחלואה ומוגבלות (עליה של 46%) בהשוואה למדינות בעלות הכנסה גבוהה. העליה נובעת בחלקה מעליה בשכיחות גורמי סיכון הכוללים תזונה לא-בריאה, לחץ דם גבוה, השמנת-יתר, חוסר פעילות גופנית ועישון במדינות אלו.

מהנתונים עולה עוד כי 61.5% ממקרי המוגבלות ו-51.7% ממקרי התמותה עקב אירועים מוחיים נבעו מאירועים מוחיים המורגיים, למרות שאלו פחות נפוצים מאירועים מוחיים איסכמיים. אירועים מוחיים המורגיים תוארו בעיקר בחולים מתחת לגיל 75 ואלו שהתגוררו במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, בהן ההיארעות של אירועים מוחיים המורגיים עלתה ב-19%.

Lancet. Published online October 23, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה ונוירופתיה עלולים לקצר את תוחלת החיים בקשישים (J Am Geriatrics Society)

    אובדן שמיעה תלוי-גיל ונוירופתיה היקפית בקשישים מקצרת את תוחלת החיים הן באופן ישיר והן באופן עקיף דרך השפעה על שיווי משקל ויציבות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Geriatrics Society. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 793 קשישים ממרפאות ראשוניות שלקחו חלק במחקרי OKLAHOMA Studies בשנת 1999. המשתתפים השלימו […]

  • האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    האם חיסון כנגד COVID מעלה את הסיכון להתלקחות טרשת נפוצה? (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי חיסון כנגד COVID-19 אינו מלווה בעליה בסיכון להתלקחות טרשת נפוצה. עם זאת, תוארה עליה קטנה בסיכון להתלקחות לאחר קבלת מנת דחף כנגד COVID-19 באלו עם טרשת נפוצה פעילה. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי שהתבסס על נתונים ממאגר French National Health Data System וזיהו 124,545 חולים עם טרשת נפוצה, […]

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מה בין מספר בני המשפחה ואחזקת כלב ובין הסיכון למחלת קרוהן? (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בקרב אלו המתגוררים עם לפחות שני בני משפחה אחרים במהלך השנה הראשונה לחייהם ומחזיקים בכלב במהלך תקופת הילדות ייתכן סיכון מופחת להתפתחות מחלת קרוהן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמים סביבתיים, דוגמת עישון, משפחה גדולה, סביבה עירונית וחשיפה לחיות מחמד, נקשרו עם הסיכון […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה