גנטיקה

האם ניתן לרפא סוכרת באמצעות ניתוח בריאטרי? (Ann Surg.)

 

מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש עולה כי בשליש מהחולים השמנים עם סוכרת מסוג 2, העוברים ניתוח מעקף קיבה, תועדה החלמה של הסוכרת, עם הפוגה מלאה שנותרה למשך שש שנים לאחר הניתוח. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Annals of Surgery.

החוקרים מצאו עוד כי בחולים שעברו ניתוח זה תועדה ירידה משמעותית בגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, לפי מדד Framingham Risk Score וכי חל שיפור או החלמה מלאה בנפרופתיה סוכרתית.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של ניתוח בריאטרי על שיעורי ההפוגה של סוכרת מסוג 2 וגורמי סיכון מטבוליים.

לדברי החוקרים, למרות שהוכח כי לניתוח בריאטרי השפעות מרשימות כנגד סוכרת, במחקרים בטווח קצר ובינוני, משך ההשפעה הנ”ל אינו ידוע. באופן ספציפי, שיעורי ההפוגה ארוכי הטווח לאחר ניתוח בריאטרי אינם ידועים היטב.

כעת ערכו החוקרים מחקר להערכת התוצאות הקליניות ב-217 חולים עם סוכרת מסוג 2, שעברו ניתוח בריאטרי בין השנים 2004-2007, עם לפחות חמש שנות מעקב. הפוגה מלאה הוגדרה בנוכחות ערכי A1c נמוכים מ-6% וערכי סוכר בדם בצום של מתחת ל-100 מ”ג לד”ל, ללא טיפול בתרופות נגד סוכרת. עוד בחנו גם שינויים במחלות מטבוליות אחרות, כולל יתר לחץ דם, דיסליפידמיה ונפרופתיה סוכרתית.

לאחר חציון של שש שנות מעקב לאחר הניתוח (162 חולים לאחר Roux-en-Y Gastric Bypass; 32 חולים לאחר ניתוח טבעת ו-23 חולים לאחר ניתוח שרוול קיבה), זוהה קשר בין ירידה ממוצעת של 55% מהמשקל העודף ובין ירידה ממוצעת בערכי A1c מ-7.5% ל-6.5% (p<0.001) וירידה בערכי הסוכר בדם בצום מ-155.9 מ”ג לד”ל ל-114.8 מ”ג לד”ל (p<0.001).

שיעורי ההפוגה המלאה והחלקית בטווח הארוך עמדו על 24% ו-26%, בהתאמה, כאשר ב-34% מהחולים חל שיפור (ירידה של למעלה מ-1% בערכי A1c ללא הפוגה) מערכי הבסיס וב-16% לא חל שינוי.

משך סוכרת קצר יותר וירידה גדולה יותר במשקל העודף ניבאו הפוגה ארוכת-טווח. הישנות סוכרת מסוג 2 לאחר הפוגה ראשונית תועדה ב-19% מהחולים ונקשרה עם סוכרת מסוג 2 ממושכת יותר, ירידה קטנה יותר במשקל הגוף העודף ועליה חוזרת במשקל הגוף.

שיעור איזון ארוך טווח של ערכי HDL נמוכים עמד על 73%, עם שיעורי איזון ארוך-טווח של ערכי LDL גבוהים, טריגליצרידים גבוהים ויתר לחץ דם, שעמדו על 72%, 80% ו-62%, בהתאמה. נסיגה בנפרופתיה סוכרתית תועדה ב-53% מהחולים והתייצבות של הפגיעה הכלייתית תוארה ב-47% מהחולים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ניתוח בריאטרי עשוי להביא להפוגה משמעותית וממושכת של סוכרת מסוג 2 ולאיזון ארוך טווח של המחלה וגורמי סיכון מטבוליים אחרים, בחולים הסובלים מהשמנת-יתר חמורה. התערבות ניתוחית בתוך חמש שנים מהאבחנה מלווה בשיעורי הפוגה גבוהים יותר.

Ann Surg. 2013;258:628-637

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה