גנטיקה

הערכת בטיחות הטיפול ב-Varenicline במעשנים עם היסטוריה של דיכאון (Ann Intern Med)

 

הטיפול ב- Varenicline, תרופה המיועדת לסייע בהפסקת עישון, עשוי לסייע לחולים עם דיכאון מאוזן תרופתית, בהווה או בעבר, להפסיק לעשן ללא החמרה של תסמיני הדיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי-מבוקר בשלב ארבע, במימון חברת פייזר.

המחקר הצביע על תוצאות מבטיחות מנקודת המבט של הבטיחות הנוירו-פסיכיאטרית של התרופה, מאחר והטיפול ב- Varenicline לא הביא להחמרה בסך מדדי דיכאון, חרדה, או מחשבות אובדניות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כמחצית מהמעשנים המבקשים סיוע בהפסקת עישון סבלו בעבר או בהווה מדיכאון, והם מתקשים יותר בהפסקת עישון בהשוואה לאלו שאינם סובלים מדיכאון. במסגרת המחקר האקראי, מבוקר-פלסבו, בחנו החוקרים את השינויים במצב הרוח, רמת החרדה ומחשבות אובדניות, בתקווה להבין טוב יותר את הנושא.

מדגם המחקר כלל 525 מבוגרים מ-38 מרכזים ב-8 מדינות, שעישנו לפחות עשר סיגריות ביום, והיו בעלי מוטיבציה להפסיק לעשן. כל המשתתפים אובחנו עם דיכאון מג’ורי מאוזן תרופתית, בהווה או בעבר, וללא אירועים קרדיווסקולאריים לאחרונה.

קרוב ל-75% מהמשתתפים נטלו טיפול בתרופות ממשפחת SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor), SNRI (Serotonon-Norepinephrine Reuptake Inhibitor), בנזודיאזפינים, או תרופות סדטיביות, היפנוטיות אחרות.

המשתתפים חולקו באקראי לטיפול ב- Varenicline במינון 1 מ”ג, פעמיים ביום, או פלסבו, למשך 12 שבועות, ולאחר מכן היו במעקב למשך ארבעים שבועות. בסה”כ, 68% מהמטופלים בקבוצת Varenicline ו-67% מהמטופלים בקבוצת הפלסבו השלימו את המחקר.

במהלך ארבעת השבועות האחרונים לטיפול (שבועות 9-12), בחולים שטופלו ב- Varenicline תועד סיכוי גבוה כפליים להפסקת עישון, בהשוואה למטופלי פלסבו (35.9% לעומת 15.6%, יחס סיכויים של 3.35).

בתום ארבעים שבועות המעקב, 20.3% מהמשתתפים בקבוצת ההתערבות המשיכו בהפסקת עישון, זאת בהשוואה ל-10.4% מהמטופלים בקבוצת הפלסבו (יחס סיכויים של 2.36).

חשוב מכך, החוקרים כותבים כי לא תועדו הבדלים בעלי חשיבות קלינית בין הקבוצות במצב הרוח, חרדה, או מחשבות אובדניות, ולא תועדה החמרה כללית בדיכאון או חרדה באחת הקבוצות.

הטיפול ב- Varenicline נסבל היטב, כאשר תופעות לוואי נפוצות שהיו דומות לאלו שתועדו במעשנים ללא הפרעות פסיכיאטריות. תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא בחילות, שתוארה ב-27.0% מהמטופלים ב- Varenicline ו-10.4% מהמטופלים בפלסבו. שני חולים בקבוצת ההתערבות הלכו לעולמם במהלך השלב ללא-טיפול; אף אחד ממקרי התמותה לא סוכם כקשור לטיפול שניתן במסגרת המחקר.

עם זאת, החוקרים מזהירים כי כשליש מהמשתתפים לא השלימו את המחקר, וכי הנתונים החסרים עשויים להשפיע על הממצאים. הם מוסיפים כי למחקר אין עוצמה מספקת לזיהוי הבדלים באירועים נדירים. ממצאי המחקר אינם תקפים בהכרח לחולים עם דיכאון לא-מטופל או דיכאון פעיל, או חולים עם הפרעות פסיכיאטרית נלווית או אלו הנוטלים מייצבי מצב רוח או תרופות אנטי-פסיכוטיות.

למרות המגבלות, החוקרים מאמינים כי Varenicline הינה אפשרות טובה להפסקת עישון בחולים מעשנים עם דיכאון מאוזן תרופתית בהווה או בעבר. עם זאת, על הרופאים להקפיד על תשומת לב בטיפול במעשנים הסובלים מדיכאון במטרה לסייע להם בהפסקת עישון.

Ann Intern Med. Published online September 17, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    טיפול ב-Ofatumumab טוב יותר מ-Teriflunomide לטיפול בטרשת נפוצה התקפית-הפוגתית באוכלוסיות שונות (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הנוגדן החד-שבטי Ofatumumab (קיסימפטה) יעיל יותר מהתכשיר האימונו-מודולטורי  Teriflunomide(אובג’יו) בהשגת הפוגה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית, באוכלוסיות מרקע אתני שונה. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר ASCLEPIOS I ו-ASCLEPIOS II להשוואת היעילות והבטיחות של Teriflunomide לעומת Ofatumumab בחולים עם טרשת נפוצה […]

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה