גנטיקה

לחשוב חיובי ולהתעמל – המפתח לשיפור פרוגנוזה דרמטי במטופלים עם מחלת לב איסכמית (Circ Cardiovasc Qual Outcomes )

מחקר חדש מ-Circ Cardiovasc Qual Outcomes 

מדווח כי גישה חיובית של מטופלים עם מחלת לב איסכמית אשר באה לידי ביטוי בביצוע יותר פעילות גופנית הייתה קשורה לירידה מובהקת ומשמעותית קלינית לסיכון לתמותה.

המחברים מציינים ברקע כי אפקט פוזיטיבי או חשיבה חיובית נקשרה כבר עם פרוגנוזה טובה יותר במטופלים עם מחלת לב איסכמית, אך המכניזם לא היה ברור. במחקר זה בחנו החוקרים אם גישה חיובית מהוה גורם חיזוי לאירוע קרדיאלי הדורש אישפוז ולתמותה מכל סיבה, וכן אם ביצוע פעילות גופנית מהווה גורם מתווך בין הגישה החיובית של המטופל לתוצאה הקלינית במטופלים עם מחלת לב איסכמית.

מידגם המטופלים כלל 607 חולים במחלת לב איסכמית מביה”ל הולבאק בדמרק. בשנת 2005, המטופלים השלימו הערכה של מדד מצב רוח גלובלי (GMS) להערכת מידת הגישה החיובית שלהם ושאלון הנוגע לפעילות הגופנית שלהם. המידע על תמותה ואישפוזים נאסף מתוך הרג’יסטרי הדני לתקופה של 2006-2010 .

על בסיס הנתונים שנאספו הורץ מודל רגרסיה מסוג COX ורגרסיה לוגיסטית בכדי להעריך את השפעת הפרמטרים המתווכים על התוצאות.

מכיוון שלא נמצא קשר מובהק בין גישה חיובית לאישפוזים קרדיאליים, בנו החוקרים מודל רגרסיה  ללא תיווך עבור אישפוזים. הם מדגישים כי מטופלים עם גישה חיובית בציון גבוה היו בסיכון מובהק נמוך יותר לתמותה מכל סיבה (סיכון יחסי 0.58, ברווח בר סמך של בין 0.37-0.92 , באנליזה לא מתואמת), ונטו יותר לבצע פעילות גופנית סדירה (סיכוי יחסי של 1.99 , ברווח בר סמך של בין 1.44-2.76 , באנליזה לא מתואמת).

ביצוע התאמות למשתנים רלבנטים נוספים הראה שמטופלים עם  גישה חיובית שהשתתפו בפעילות גופנית היו בסיכון מופחת לתמותה במהלך תקופת המעקב: סיכון יחסי של 0.5 ברווח בר סמך של בין 0.31-0.8 , p=0.004 . הם מדגישים כי הפעילות הגופנית היוותה גורם מתווך בין החשיבה החיובית והסיכון לתמותה.

מסקנת החוקרים היא שמטופלים הסובלים ממחלת לב איסכמית אך עם גישה חיובית נוטים יותר לבצע פעילות גופנית ונמצאים בסיכון מופחת לתמותה במהלך 5 שנות מעקב, כשהפעילות הגופנית מהווה את הגורם המתווך בין חשיבה חיובית לסיכון לתמותה.

לכן, הם סבורים שהתערבויות העשויות להשפיע לטובה הן על החשיבה החיובית והן על השתתפות בפעילות גופנית עשויות להתבטא בפרוגנוזה טובה יותר למטופלים ולאיכות החיים הפסיכולוגית שלהם, בהשוואה להתערבויות שמתמקדות רק בגורם אחד בלבד (חשיבה חיובית בלבד או פעילות גופנית בלבד).

” Circ Cardiovasc Qual Outcomes 2013; DOI: 10.1161/circoutcomes.113.000158.

הערת המערכת: אנחנו תמיד שמחים לדווח על מחקרים המראים שאימוץ סגנון חיים הכולל חשיבה חיובית, פעילות גופנית , תזונה , המנעות מעישון וכד’ קשורים באופן מובהק ומשמעותי בתוצאות קליניות משופרות… רק אתמול דיווחנו על כך שמטופלים עם קדם סוכרת ששינו הרגלי תזונה והגבירו פעילות גופנית גם סבלו פחות מאירועים קרדיווסקולרים. בימים אלה שמחקרי ענק עם תרופות חדישות ואינסולינים מתקדמים לא מצליחים להראות אפקט קרדיווסקולרי מגן צריך להעריך עוד יותר את האפקט הגדול (שלעיתים מטופלים ורופאים נוטים לשכוח..) וחסר התחליף שיש לדברים הפשוטים של לחיות נכון, לאכול נכון, לזוז נכון ולחשוב נכון…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה