גנטיקה

בדיקות גנטיות עשויות להביא לשיפור בדיקות סקירה לסרטן מעי גס (Cancer Prev Res)

במאמר חדש שפורסם במהדורת ספטמבר של כתב העת Cancer Prevention Research מדווחים חוקרים כי בדיקות גנטיות רגישות לזיהוי מוטאציות המביאות להתפתחות סרטן מעי גס עשויות לסייע באבחנה מוקדמת של המחלה, באמצעים לא-פולשניים.

לדברי החוקרים, גישה זו מזהה מוטאציות בשני גנים המעורבים בהתפתחות סרטן מעי ס, למרות נוכחות דנ”א תקין בכמות גדולה. גישה המבוססת על שתי טכניקות ידועות זיהתה מוטאציות קרצינוגניות בדגימות רקמה ממארת וגם באדנומות ובנגעים משוננים.

גישה זו מאפשרת לזהות וריאנט גנטי יחיד, ספציפי לסרטן, השוכן בין רקמת דנ”א תקינה.

לדברי החוקרים, מאחר שמטופלים רבים נרתעים מבדיקת קולנוסקופיה, בדיקות סקירה לא-פולשניות לסרטן מעי גס זוכות לעניין רב, כולל בדיקות גנטיות ובדיקות דוגמת הדמיה בתהודה מגנטית. מוקדם יותר השנה, חוקרים דיווחו כי בדיקות גנטיות היו טובות בזיהוי ממאירות של המעי הגס והרקטום, אף פחות יעילות לזיהוי אדנומות.

ייתכן וניתן להתגבר על כך באמצעות הגישה החדשה, עם אפשרות לאבחנה מוקדמת של נגעים מקדימים למחלה זו. תאי גידול משתחררים לצואה אך משטח הפנים של נגעים קדם-ממאירים וממאירויות מוקדמות של המעי הגס. עם זאת, זיהוי מוטאציות גנטיות המביאות להתפתחות מחלות ממאירות מבין רקמת DNA תקינה בצואה של חולים דומה למציאת מחט בערמת שחת.

בכדי להתגבר על בעיה זו, החוקרים התבססו על בדיקות PCR להגברת DNA מ-80 נבדקים 17 עם ממאירות של המעי הגס והרקטום, 50 עם אדונומות, שמונה עם נגעים משוננים וחמישה עם רירית תקינה. הרעיון היה ראשית להשתמש בחסמי LNA (Locked Nucleic Acid), הקושרים דנ”א ללא מוטאציות.

החוקרים התבססו על השיטה להערכת אזור צבר מוטאציות בגן APC (Adenomatous Polyposis Coli), הכולל כ-1,000 זוגות בסיסי דנ”א הכוללים מספר אתרים נפוצים למוטאציות הקשורות בסרטן מעי גס. מוטאציות בגן מופיעות ב-60% מהחולים עם ממאירות של המעי הגס.

לאחר חסימת הדנ”א התקין בדגימות, החוקרים התבססו על שיטה בשם High Resolution Melting להגברת היכולת לזהות דנ”א מוטנטי. הם הצליחו לזהות שינויים בגן APC ב-41 מבין 80 דגימות, כולל מספר מוטאציות שלא היו מוכרות קודם לכן. מנגד, ריצוף ישיר זיהה מוטאציות רק ב-28 דגימות.

הגישה הדו-שלבית זיהתה תשע מוטאציות בדגימות קרצינומה, 25 בדגימות אדנומות וחמש בנגעים משוננים, בהשוואה ל-5, 21 ו-2, בהתאמה, שזוהו עם ריצוף ישיר. לא זוהו מוטאציות בדגימות תקינות.

החוקרים בחנו 22 דגימות צואה מאנשים עם וריאציות בגן APC בדגימות המעי הגס ותשע דגימות צואה מביקורות ללא וריאציות בגן APC. הם זיהו מוטאציות בגן APC ב-21 מבין 22 דגימות חיוביות למוטאציות, אך באף אחת מהדגימות התקינות.

נגעים קדם-ממאירים במעי הגס, הנושאים את השינויים הגנטיים הללו מופרשים בדגימות צואה, אך ניתן לזהות תאים אלו בדם רק לאחר התקדמות הממאירות, ולכן הצואה עדיפה על הדם במידה ומעוניינים לזהות את הממאירויות בשלב מוקדם מאוד.

באמצעות הטכניקה הנ”ל, ניתן לזהות את השלבים המוקדמים מאוד של סרטן מעי גס ואף נגעים קדם-ממאירים, בדגימות צואה. באופן זה, ניתן למנוע התפתחות מחלות ממאירות במקרים רבים. עם זאת, החוקרים מזהירים כי יש לערוך מחקרים נוספים לאישור ממצאי המחקר.

Cancer Prev Res 2013; 6(9): 898-907

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה