גנטיקה

אופיואידים עומדים בראש רשימת התרופות בשימוש לא-חוקי (Lancet)

מההערכה הראשונה מסוגה לבחינת השכיחות האזורית והגלובאלית של תלות בארבע קטגוריות מג’וריות של תרופות אמפטמינים, קוקאין, קנאביס ואופיואידים עולה כי מבין כל מקרי התמותה על-רקע שימוש אסור בתרופות בשנת 2010, למעלה ממחצית מהמקרים (55%) נבעו מתלות באופיואידים.

יתרה מזאת, ברחבי העולם, המקור הגדול ביותר לנטל המחלה היה תלות באופיואידים, לאחריו תלות באמפטמינים. תלות בקנאביס וקוקאין תרמה הרבה פחות לנטל המחלה מאחר ומדובר היה באוכלוסיות קטנות יותר, והמגובלות הקשורה בשימוש בתרופות אלו היא קטנה יותר.

הנטל הגלובאלי המשוער הגבוה יותר יוחס לתלות באופיואידים (נמדד לפיDisability-Adjusted Life-Years או DALY של 9.2 מיליון, או כמחצית מהנ”ל הישיר של שימוש אסור בתרופות). ממצא זה יוחס לתרומה המשמעותית של אופיואידים לתמותה מוקדמת ומוגבלות משמעותית, ולאור האוכלוסיה הגדולה של חולים עם תלות באופיואידים.

לדברי החוקרים, לא נערכה סקירה סיסטמית להערכת השכיחות הגלובאלית והאזורית של תלות באמפטמינים, קנאביס, קוקאין ואופיואידים, במונחים של שנות חיים עם מוגבלות, שנות חיים שאבדו ו-DALY.

מהתוצאות עולה כי תלות בסמים אסורים הייתה אחראית ישירות ל-20 מיליון DALY בשנת 2010. הנטל הגדול ביותר של שימוש בסמים אסורים תועד במדינות בעלות הכנסה גבוהה, כולל ארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה, עם סיכוי גבוה פי 20.

מניתוח הנתונים לפי אזורים עלה כי השכיחות הגבוהה יותר של תלות בקוקאין הייתה בצפון אמריקה ואמריקה הלטינית. באזור אוסטרליה ומערב אירופה תועדו הרמות הגבוהות ביותר של תלות באופיואידים.

החוקרים מציינים כי אעפ”י שקנאביס הינו הסם הלא-חוקי הנפוץ ביותר בשימוש ברחבי העולם, בפער ניכר, השכיחות של תלות בקנאביס (13 מיליון) הייתה נמוכה יותר משכיחות תלות באמפטמינים (17.2 מיליון) או אופיואידים (15.5 מיליון). השכיחות הנמוכה ביותר של תלות בקוקאין תועדה בצפון ודרום אמריקה.

מהנתונים עולה עוד כי כל צורות תלות בסמים ונטל המחלה היו הגבוהות ביותר בגברים בגילאי 20-29 שנים. למעלה משני-שליש מהחולים עם תלות היו גברים (64% מאלו עם תלות בקנאביס ואמפטמינים ו-70% מאלו עם תלות באופיואידים וקוקאין). ברמה העולמית, תלות בסמים אסורים הייתה הגורם השמיני בשכיחותו שתרם למוגבלות בגברים, עם עליה מהמקום העשירי משנת 1990.

החוקרים מצאו עוד כי חלה עליה של למעלה מ-50% בשיעורי מוגבלות ותחלואה בעקבות שימוש בארבע התרופות שנבחנו במחקר בין השנים 1990 ו-2010. למרות שחלק מהעליה הנ”ל נובע מעליה בגודל האוכלוסייה, הם מעריכים כי 22% מהעליה נובע מעליה בשכיחות הפרעות שימוש בתרופות, בעיקר תלות באופיואידים.

Lancet. Published online August 29, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול קו-ראשון במשלב Lazertinib עם Amivantamab כנגד NSCLC (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי א(Food and Drug Administration) אישר את משלב Lazertinib עם Amivantamab כקו-טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם-מקומית או גרורתי מסוג NSCLC (או Non Small Cell Lung Cancer) עם מוטציות EGFR מוכחות בבדיקה המאושרת ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי. מדובר באישור הראשון של Lazertinib. הטיפול ב- Amivantamab אושר לראשונה ע”י מנהל המזון […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    מהיסוס לחיסון: התמודדות עם היסוס להתחסן (Pharmacy Times)

    כדי להתכונן למגפה ויראלית נוספת, על הרוקחים להיות מוכנים להתמודד עם היסוס להתחסן, כך עולה ממאמר על תפקיד הרוקחים בהתמודדות עם חשש להתחסן שפורסם ב- Pharmacy Times. יהונתן ניסן משתף את המאמר בהמלצתו של פרופ’ אייל שוורצברג.

  • האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם מעכבי SGLT-2 מספקים הגנה טובה יותר לכבד ממעכב DPP-4 בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד שומני על-רקע הפרעה מטבולית, הסיכון לסיבוכים בכבד דומה עם טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4 או מעכבי SGLT-2, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עלו דיווחים שהציעו כי מעכבי SGLT-2 עשויים להגן על חולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלת כבד […]

  • טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב-Elinzanetant עשוי להקל על תסמיני מנופאוזה (JAMA)

    טיפול ב- Elinzanetant הפחית משמעותית את תדירות וחומרת תסמינים וזומוטוריים בנשים לאחר-מנופאוזה, כאשר התרופה לוותה בשיפור הפרעות שינה ואיכות חיים על-רקע מנופאוזה, לצד פרופיל בטיחות חיובי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, כפלי-סמיות, מבוקרי-פלסבו, בשלב 3 (OASIS 1 ו-OASIS 2) לאורך 77 אתרים בארצות הברית, אירופה, קנדה וישראל. […]

  • האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    האם טיפול הורמונאלי כנגד סרטן שד עשוי להפחית את הסיכון לדמנציה? (JAMA Netw Open)

    בנשים עם סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונאלי תועד סיכון מופחת לאבחנה של מחלת אלצהיימר ודמנציה, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול הורמונאלי מהווה טיפול מקובל בנשים עם סרטן שד חיובי לקולטנים להורמונים, למרות ההשפעה הקוגניטיבית האפשרית של הטיפול, כולל קשר אפשרי עם מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה