גנטיקה

מוות פתאומי במהלך פעילויות ספורט נפוץ יותר בגברים (JAMA)

בגברים הנוהגים לרוץ, לרכב על אופניים או לעסוק בפעילויות ספורט אחרות, נרשמה עליה של פי עשרים בסיכון לתמותה בשל בעיות לבביות פתאומיות, בהשוואה לנשים העוסקות בספורט בשעות הפנאי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת JAMA.

למרות שידוע כי מקרי תמותה פתאומית על-רקע פעילויות ספורט נפוצים יותר בגברים, חלק מהחוקרים מאמינים כי הסיבה לכך היא שפחות נשים עוסקות בספורט מלכתחילה. הם מאמינים כי זהו המחקר הראשון שהדגים כי ההיארעות הנמוכה של תמותה פתאומית בקרב נשים באוכלוסיה הכללית אינה נובעת רק מהשתתפות מעטה בפעילויות ספורט.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את מקרי התמותה הפתאומית על-רקע פעילויות ספורט בקרב מבוגרים בצרפת, בין השנים 2005-2010. מקרי תמותה אלו נבעו מדום לבבי.

החוקרים השוו את מספר מקרי התמותה בכל מקצוע ספורט למספר הכולל של גברים ונשים שלקחו חלק בפעילויות אלו, על-בסיס סקר ארצי משנת 2000.

במהלך תקופת המחקר תועדו 775 מקרי תמותה פתאומית על-רקע פעילויות ספורט, כולל 42 מקרי תמותה בנשים. ממצאים אלו תורגמו לשיעור של מקרה תמותה אחד לכל שתי מיליון נשים העוסקות בפעילויות ספורט בכל שנה, בהשוואה לכמקרה תמותה אחד לכל 100,000 גברים העוסקים בפעילויות ספורט.

הסיכון השתנה לפי מקצוע הספורט בגברים, אך לא בנשים. לדוגמא, שיעורי התמותה בגברים עמדו על כחמישה מכל מיליון גברים שנהגו לרוץ וכאחד מכל מיליון גברים שנהגו לשחות. בקרב נשים, שיעור זה היה קטן ממקרה תמותה אחד לכל מיליון משתתפים בשני המקצועות.

מומחים בתחום מציעים שני הסברים אפשריים לממצאים אלו. הראשון נוגע לכך שגברים מתחילים בפעילות מהר יותר ומגיעים ל-100% באופן מיידי, במקום להגביר את עצימות הפעילות בהדרגה, בשכיחות גבוהה יותר בהשוואה לנשים. ההשערה השניה היא שגברים נוטים יותר לפתח טרשת עורקים, ועל-כן מצויים בסיכון מוגבר מלכתחילה.

החוקרים כותבים כי הממצאים הללו מעלים לראשונה שאלות הנוגעות לצורך בביצוע בדיקות סקירה של האוכלוסיה הכללית לפני השתתפות בפעילויות ספורט, כאשר ניתן לצפות כי בדיקות אלו יהיו שונות בנשים ובגברים.

JAMA 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה