גנטיקה

ההשפעה של שמן דגים על הסיכון להתפתחות ממאירות של הערמונית (J Natl Cancer Inst)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Journal of the National Cancer Institute, עולה כי צריכה רבה של חומצות שומן אומגה-שלוש, המצויות בשמן דגים, עשויה להביא לעליה משמעותית בסיכון להתפתחות ממאירות של הערמונית.

החוקרים כותבים כי בגברים עם ריכוז גבוה בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות, ארוכות-שרשרת, נרשמה עליה משמעותית של 43% בסיכון לממאירות של הערמונית, בכל דרגותיה, בהשוואה לגברים עם הריכוזים הנמוכים ביותר. הסיכון למחלה בדרגה גבוהה עלה בהיקף של 71%.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין רמות חומצות שומן בדם ובין הסיכון לסרטן ערמונית בגברים שלקחו חלק במחקר SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial), מחקר אקראי גדול, מבוקר-פלסבו, שנועד לבחון אם סלניום וויטמין E, לבד או בשילוב, עשויים להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית.

מדגם המחקר כלל כ-35,000 גברים שחורים, בגילאי 50 שנים ומעלה, או גברים מגזע אחר, בגילאי 55 שנים ומעלה, ללא היסטוריה של סרטן ערמונית ורמות PSA (Prostate-Specific Antigen) של 4 ננוגרם למ”ל.

קבוצת המקרים כללה גברים עם דגימות דם בסיסיות שהיו זמינות להערכה ואובחנו עם סרטן ראשוני של הערמונית לפני 31 ביולי, 2009. ניתוח נתונים זה היה אחד מהיעדים המשניים של המחקר המקורי.

במודלים מצאו החוקרים כי כל עליה של 50% בריכוז חומצות שומן אומגה-שלוש ארוכות שרשרת לווה בעליה של 22-25% בסיכון לממאירות. התוצאות באשר לחומצות שומן אומגה-שלוש פרטניות היו דומות, אך גודל ההשפעה נטה להיות קטן יותר, ולא כולן הגיעו למובהקות סטטיסטית.

מבין חומצות שומן אומגה-שש המג’וריות, רמות גבוהות יותר של Linoleic Acid לוו בירידה של 25% בסיכון לממאירות בדרגה נמוכה וירידה של 23% בסיכון לכלל הממאירויות, אך ללא קשר מנה-תגובה.

החוקרים בחנו את האפשרות כי קיים סיכון מוגבר לסרטן ערמונית עקב בדיקות סקירה מוגברות באלו שצרכו כמות רבה של חומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות. בניתוח נפרד של הנתונים, החוקרים מצאו כי יחסי הסיכון לקשרים בין חומצות שומן אומגה-שלוש, רב-בלתי-רוויות, ארוכות-שרשרת ובין כלל מקרי סרטן ערמונית, סרטן ערמונית בדרגה נמוכה וסרטן ערמונית בדרגה גבוהה, עמדו על 1.44, 1.44 ו-1.67, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מאשרים דיווחים קודמים אודות סיכון מוגבר לממאירות של הערמונית בגברים עם ריכוז גבוה בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש.

J Natl Cancer Inst. Published online July 11, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה