גנטיקה

ה-OECD מפרסם נתונים השוואתיים בין ישראל לבין מדינות החברות בארגון לשנת 2011 : תוחלת חיים גבוהה יחסית, השקעה נמוכה בתשתיות

משרד הבריאות מפרסם היום את עיקרי דו”ח ה-OECD על מערכת הבריאות בישראל בהתבסס על נתונים השוואתיים של ישראל מול מדינות ה-OECD לשנת 2011 .

לפניכם הדיווח שפורסם באתר משרד הבריאות:

אוכלוסייה ומצב בריאות:



  • אוכלוסיית ישראל הינה צעירה בהשוואה למדינות אחרות החברות ב- OECD. אחוז בני 65 ומעלה באוכלוסייה עומד בישראל על 10.0 אחוז לעומת 15.4 שהוא הממוצע במדינות ה- OECD.

  • אחוז הילדים מתחת לגיל 14 בישראל הינו 28.0 והוא השני בגבוהו בקרב מדינות ה- OECD.

  • היחס בין שתי קבוצות הגיל הנ”ל (עד 14 ומ-65 ומעלה) לבין שאר תושבי ישראל (בגיל 15-64) מבטא את מה שמכונה ‘יחס תלות’ היחס בין האוכלוסייה בגיל עבודה לבין האוכלוסייה שבאופן כללי זקוקה יותר לרשת הביטחון החברתית. מדד זה מבטא את הנטל הקיים על האוכלוסייה בגיל העבודה. יחס התלות בישראל הוא 61.8 אחוז והוא הגבוה ביותר בקרב המדינות החברות בארגון

  • תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע במדינות ה- oecd. תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי גבוהה בשנתיים וחצי בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה- oecd (79.9 בישראל לעומת ממוצע של 77.3) והינה הרביעית בגובהה בכל מדינות הארגון. בקרב נשים הפער נמוך יותר ועומד על כחצי שנה (83.6 לעומת 83.1). תוחלת החיים של הנשים בישראל הינה במקום ה-13 בקרב מדינות הארגון.
  • שיעור תמותת תינוקות בישראל נמוך מהממוצע הקיים במדינות החברות בארגון ועמד בישראל בשנת 2011 על 3.5 פטירות לאלף לידות חי לעומת 4.0  בממוצע בקרב מדינות ה- OECD. שיעור התמותה בישראל נמוך יותר מאשר ארה”ב ובריטניה למשל, אך גבוה בהשוואה לספרד, יוון ומדינות סקנדינביה. יש להדגיש כי בנושא זה קיימים הבדלים בין קבוצות אוכלוסייה שונות בישראל.

תשתיות במערכת הבריאות


  • שיעור המיטות לאשפוז כללי בישראל נמוך יחסית למדינות אחרות החברות בארגון (מתחת לישראל רק 2 מדינות) ועומד על כ- 1.9 מיטות לאלף נפש לעומת ממוצע של 3.4 במדינות החברות ב- OECD. כתוצאה מכך ניצולת המיטות בישראל גבוהה ביותר, דבר המשתקף מנתונים כגון שהייה ממוצעת נמוכה יחסית (ישראל 4.3 ימים, הממוצע בארגון-6.5) ושיעורי תפוסה גבוהים יחסית (ישראל 98 אחוז- הגבוה ביותר בארגון, לעומת 77 אחוז בממוצע בקרב המדינות החברות בארגון). ארגון ה-OECD  מציין לחיוב את שיעור הרופאים לאלף נפש בישראל הגבוה ביחס לממוצע ה- OECD (3.3 לעומת 3.2 בהתאמה). יחד עם זאת, חשוב לציין כי לפי תחזיות משרד הבריאות, שיעור הרופאים צפוי לרדת בשנים הבאות אל מתחת לממוצע ה- OECD. זאת, בניגוד למגמת עלייה בשיעור הרופאים הקיימת מדינות החברות בארגון.

  • שיעור אחיות לאלף נפש בישראל נמוך מאוד בהשוואה למדינות החברות ב- OECD והוא עמד בשנת 20110 על 4.8 בהשוואה לממוצע של 8.8 בקרב מדינות ה- OECD.

ההוצאה הלאומית על בריאות


  • ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל כאחוז מהתוצר המקומי הגולמי (תמ”ג) הינה נמוכה ביחס למדינות ה- OECD ועומדת על 7.7 אחוז, לעומת ממוצע של 9.3 אחוז במדינות החברות בארגון.

  • אחוז ההוצאה הציבורית (במימון ציבורי) מתוך כלל ההוצאה על בריאות הוא מהנמוכים בהשוואה למדינות החברות בארגון . בשנת 2011 היא עמדה בישראל על 60.8 אחוז בלבד לעומת 72.7 אחוז במדינות החברות ב-OECD.

  • בחינה של שיעור האזרחים המבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים מראה כי ישראל נמצאת במקום השלישי בארגון בשיעור מחזיקי הביטוחים הפרטיים (שב”ן בקופות החולים וביטוחים מסחריים) עם שיעור של כ- 80 אחוז.

הערת המערכת: נראה שאפשר לאמר שמערכת הבריאות בישראל מצליחה עדיין לייצר מדדים סבירים ואפילו טובים בהשוואה למדינות ה-OECD , למרות שההשקעה בתשתיות והיקף המשאבים הניתנים למערכת היא מהנמוכות ביותר באירגון. ה”פלא” הזה קורה או בגלל שאנחנו מאוד מאוד יעילים..(?) , או שאנו נהנים מכך שהאוכלוסיה בישראל עדיין צעירה יחסית. עם זאת נראה שיש הסכמה בין מרבית המומחים והגורמים המרכזיים במערכת הבריאות שיהיה מאוד קשה להמשיך להשיג מדדים טובים כאלה ללא שינוי משמעותי בתשתיות ובמשאבים.. מה שברור שכבר היום שיעור המימון הפרטי, כולל שימוש בביטוחי בריאות משלימים ופרטיים הוא גבוה מאוד בהשוואה לממוצע ה-OECD , אפרופו הנטל על מעמד הביניים שכל כך מוזכר ומודגש לאחרונה בשיח הציבורי…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה