גנטיקה

התועלת של פעילות גופנית על הנזק המוחי עקב צריכת אלכוהול מופרזת (Alcohol Clin Exp Res)

פעילות אירובית עשויה לסייע במניעת חלק מהנזקים המוחיים עקב השפעות צריכת אלכוהול רבה, כך עולה מתוצאות ראשוניות של מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

ממחקר במבוגרים שנהגו לשתות אלכוהול בכמות רבה עלה כי באלו שהקפידו על פעילות גופנית אירובית ברמה נמוכה נרשמה ירידה בשלמות החומר הלבן באזור הקפסולה החיצונית במוח ובאזור ה-SLF (Superior Longitudinal Fasciculus) אזורים החשובים לתפקוד הקוגניטיבי, התנהגותי ורגשי.

עם זאת, הקשר בין צריכת אלכוהול ובין בריאות החומר הלבן לא היה משמעותי באלו שדיווחו כי הקפידו על פעילות גופנית ברמה גבוהה.

לדברי החוקרים, התוצאות מהוות צעד ראשון בהבנה טובה יותר של הקשר בין המוח, פעילות גופנית וצריכת אלכוהול. על-בסיס המחקרים נראה כי פעילות אירובית הינה גישה מבטיחה להפחתת נזקים מוחיים על-רקע צריכת אלכוהול.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 60 מבוגרים בגילאי 21-55 שנים, שלקחו חלק באחד ממספר מחקרים קודמים להערכת צריכת אלכוהול וניקוטין. כל המשתתפים עברו בדיקות Diffusion Tensor Imaging והשלימו את שאלון Voluntary Aerobic Exercise Questionnaire; מדד AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test); מדד TLFBI (Time Line Follow Back) בו המשתתפים תיעדו את מספר המשקאות שצרכו במהלך שישים הימים האחרונים; ומדד Impaired Control Scale, המהווה מדד לאובדן השליטה במהלך שתיית אלכוהול.

הקשר בין גורמים אלו נבחן באמצעות הערכת אנאיזוטרופיה חלקית (Fractional Anisotropy) ב-SLF, בקפסולה החיצונית, בפורניקס ובקורונה רדיאטה. מסלולים אלו נבחרו על-בסיס הקשר שהודגם עם צריכת אלכוהול במספר מחקרים קודמים.

מהתוצאות עולה קשר משמעותי בין רמת הפעילות האירובית ובין צריכת אלכוהול על מדדי אנאיזוטרופיה חלקית הן בקפסולה החיצונית והן ב-SLF. החוקרים זיהו קשר משמעותי בין פעילות בהיקף קטן ובין ירידה בשלמות החומר הלבן בשני האזורים המוחיים, והקשר הנ”ל לא השתנה משמעותית לאחר תקנון לעישון סיגריות או קנאביס.

לא זוהה קשר בין צריכת אלכוהול ובין בריאות החומר הלבן באלו שעסקו בפעילות גופנית בהיקף ממוצע על מעל לממוצע. בנוסף, באלו שעסקו בפעילות גופנית בהיקף קטן, זוהה קשר משמעותי יותר בין צריכת אלכוהול ובין אובדן השליטה על צריכת אלכוהול, בהשוואה לאלו שהתאמנו בהיקף רב (P<0.01). עם זאת, הקשר זוהה רק במדד AUDIT ולא ב-TLFB.

החוקרים מתכננים מחקרים נוספים במטרה להעריך את היקף הפעילות האירובית (כולל סוג, משך, עצימות ותדירות) וההשפעה על החומר הלבן.

Alcohol Clin Exp Res. Published online April 2, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה