גנטיקה

מטופלים רבים נוטלים על-דעת עצמם טיפול באספירין למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם (Can Fam Physician)

מתוצאות סקר חדש עולה כי נטילת אספירין כל יום הינה גישה יעילה למניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם.

מבין מטופלים בחדרי המתנה של שתי מרפאות בקנדה, כ-40% דיווחו כי נטלו אספירין על-בסיס קבוע, בעיקר למניעה של מחלות לב וכלי דם. מבין אלו, רק 47% נטלו את התרופה למניעה שניונית של מחלות לב וכלי דם, בעוד ש-53% נטלו את הטיפול למניעה של אירוע קרדיווסקולארי ראשון. יתרה מזאת, רבע מהחולים שנטלו אספירין למניעה ראשונית דיווחו כי החלו בטיפול על-דעת עצמם, ולא בהוראת הרופא המטפל שלהם.

ברקע למחקר, מספר החוקרים כי איגודים מקצועיים כעת אינם תומכים במתן אספירין לחולים ללא מחלות לב וכלי דם, לאור המספר הרב של מחקרים גדולים שהדגימו פרופיל שלילי למאזן עלות/תועלת בחולים ללא מחלות לב וכלי דם. בעוד שהמסר לא הגיע במהירות לקרדיולוגים, העברת המסר לרופאים ראשוניים ומטופליהם הייתה איטית עוד יותר.

אוכלוסיית החולים שנבדקים ע”י קרדיולוגים שונה מאוכלוסיית המטופלים במרפאות ראשוניות. רופאים ראשוניים פוגשים לא מעט מטופלים בריאים, ואילו קרדיולוגים פוגשים בעיקר מטופלים עם אבחנה של מחלות שונות.

בסה”כ, 906 מטופלים הוזמנו לקחת חלק בסקר, 807 משתתפים השלימו את השאלונים. כ-30% מהמטופלים סבלו ממחלת לב קודמת. החוקרים מצאו כי בקרב מטופלים מבוגרים יותר (70-79 שנים) תועדה שכיחות גבוהה יותר של טיפול באספירין, בהשוואה למטופלים בגילאי 50-59 שנים, ובגברים תועדה שכיחות גבוהה יותר בהשוואה לנשים. השימוש באספירין היה דומה במטופלים באזורים כפריים או עירוניים.

עם זאת, אחד הממצאים הבולטים של המחקר היה כי 67% מהמטופלים באספירין דיווחו כי קיבלו המלצה לעשות כן מרופא המשפחה, ורופאי המשפחה נטו להמליץ על הטיפול באספירין באופן דומה לצורך מניעה ראשונית או מניעה שניונית. עם זאת, מומחים המליצו על מתן אספירין למניעה ראשונית ב-8.5% מהמקרים ולמניעה שניונית ב-25.4%.

מבין המטופלים שהחליטו על דעת עצמם להתחיל בטיפול באספירין, 26.4% עשו זאת במסגרת מניעה ראשונית, זאת בהשוואה ל-3.5% מאלו שהחלו בטיפול באספירין למניעה שניונית.

החוקרים מצאו עוד כי מטופלים שנטלו אספירין נטו הרבה יותר לדווח כי האמינו כי התועלת של אספירין עולה על הסיכונים, בעוד שאלו שלא נטלו אספירין נטו יותר לדווח כי לא היו בטוחים אם התועלת עולה על הסיכונים. הם מציינים כי מעט מאוד מטופלים, בין אם נטלו אספירין או לאו, האמינו כי הסיכון האפשרי עשוי לעלות על התועלת האפשרית.

החוקרים קובעים כי על רופאים לעשות עבודה טובה יותר בהדרכת המטופלים, אך המשמעות היא כי עליהם להבין בעצמם כי במרבית המטופלים, אין עוד מקום לאספירין במסגרת מניעה ראשונית של מחלות לב וכלי דם.

Can Fam Physician 2013; 59:55-61

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה