גנטיקה

ההשפעה של חשיפה לאלכוהול במהלך ההיריון על התפתחות המוח (J Neurosci.)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Neuroscience עולה כי חשיפה ניכרת לאלכוהול במהלך ההיריון עשויה לפגוע בהתפתחות תקינה של המוח במהלך הילדות וההתבגרות.

המחקר הבינלאומי, רב-מרכזי, כלל 133 ילדים וצעירים, ומצא באמצעות בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית כי בילדים לאימהות ששתו אלכוהול בכמות גדולה במהלך ההיריון נרשמה ירידה משמעותית בפלסטיות של המוח, בהשוואה לילדים לאימהות שלא שתו אלכוהול.

הפלסטיות של המוח חשובה לרכישת כישורים חדשים ולהתאמה לסביבות שונות במהלך החיים.

בנוסף, המשתתפים שנחשפו לאלכוהול בכמות רבה במהלך החיים העובריים, זכו לציונים נמוכים יותר במבחני אינטליגנציה וסבלו מאבנורמליות חמורה יותר באזור הפנים.

המחקר כלל 70 ילדים ומתבגרים בגילאי 5-15 שנים עם חשיפה משמעותית לאלכוהול במהלך החיים העובריים ו-63  ביקורות בריאות משלושה אתרים: לוס אנג’לס, קליפורניה; סן דיאגו, קליפורניה; וקייפ-טאון, דרום אפריקה.

כל המשתתפים עברו שתי בדיקות הדמיה בתהודה מגנטית להערכת שינויים בנפח הקורטקס. הסריקה השנייה נערכה כשנתיים לאחר הראשונה.

חשיפה כבדה לאלכוהול לפני ההיריון הוגדרה כלמעלה מארבעה משקאות בכל פעם, לפחות פעם בשבוע, או למעלה מ-13 משקאות בשבוע במהלך ההיריון. החוקרים התבססו על מבחני Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-IV) להערכת התפקוד הקוגניטיבי.

מהתוצאות עולה כי במשתתפים שלא נחשפו לאלכוהול לפני הלידה, זוהה דפוס גדילה מהירה וירידה אופיינית בקורטקס המוח. עם זאת, באלו שנחשפו לאלכוהול לפני הלידה זוהה רק אובדן נפח קורטקס, עם שינוי קל ביותר בין הבדיקות.

דפוס הגדילה הסטטית בילדים אלו היה הבולט ביותר באזורים האחוריים במוח בעיקר האונה הפריאטלית, המעורבות בקשב סלקטיבי ותכנון תנועה.

בילדים שנחשפו לאלכוהול בכמות רבה זוהו אבנורמליות משמעותיות יותר באזור הפנים, בהשוואה לילדים שלא נחשפו לאלכוהול.

מכאן עולה כי רמת האינטליגנציה ופגיעה מורפולוגית במראה הפנים מנבאים, במידה מסוימת, את ההתפתחות המבנית של המוח המופיעה לאחר שנים.

בהערכה נוספת שכללה את 37 הילדים עם חשיפה משמעותית לאלכוהול לפני הלידה, שעברו הערכה לתסמונת Fetal Alcohol Syndrome, 23 אובחנו עם התסמונת.

החוקרים מציינים כי הסביבה עשויה לשחק תפקיד משמעותי בהתפתחות האבנורמלית בחלק מהמשתתפים. ההבדלים בהבשלה של המוח עשויים לנבוע גם מהפרעות ממושכות בתפקוד לאורך תקופת הילדות וגיל ההתבגרות.

המסר העיקרי העולה מהמחקר הוא כי סיבוכים אלו ניתנים למניעה באופן מלא. לא ידוע מהי כמות האלכוהול הנדרשת לגרימת נזק ולכן העצה הטובה ביותר לנשים הרות או אלו המנסות להרות, היא להימנע כליל מצריכת אלכוהול.

J Neurosci. 2012;32:15243-15251

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה