גנטיקה

יישום חוקים למניעת עישון הביא לשיפור המצב הלבבי של אנשים לא-מעשנים (Circulation)

מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמה ב-Circulation עולה כי בקרב אנשים המתגוררים ברחבי העולם בקהילות בהן מיושמת חקיקת למניעת עישון חלה ירידה בסיכון למחלות שונות על-רקע עישון, כולל מחלות לב, מחלות צרברווסקולאריות ומחלות ריאה. יתרה מזאת, ככל שהחקיקה נוקשה יותר כל הירידה בסיכון דרמטית יותר.

במחקר אחר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine מצאו חוקרים ירידה של 33% בשיעור האוטמים הלבביים לאחר שכל מקומות העבודה במחוז Olmsted County במינסוטה הקפידו על מקום עבודה ללא-עישון.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בשנים האחרונות הופיע גל של חקיקות כנגד עישון ברחבי ארצות הברית ובמדינות אחרות, עם הגבלת העישון במקומות עבודה, מסעדות ופאבים, תוך הפחתת החשיפה לעישון פאסיבי. בעקבות זאת חלה ירידה בשיעורי האשפוזים ומקרי התמותה עקב מחלות לב וכלי דם ומחלות ריאה.

במטה-אנליזה, החוקרים ביקשו לקבוע את הקשר בין חקיקה כנגד עישון ובין אשפוזים ומקרי תמותה עקב מחלות לב, מחלות צרברווסקולאריות ומחלות ריאה. הם ערכו חיפוש אחר מחקרים שפורסמו לפני 30 בנובמבר, 2011, וכללו 45 מחקרים של 33 חוקים כנגד עישון עם חציון מעקב של 24 חודשים.

החוקרים מדווחים כי חקיקה מקיפה כנגד עישון לוותה בשיעורים נמוכים משמעותית של אשפוזים או מקרי תמותה בכל ארבע הקבוצות האבחנתיות: אירועים כליליים (סיכון יחסי של 0.848), מחלות לב אחרות (סיכון יחסי של 0.610), אירועים מוחיים (סיכון יחסי של 0.840) ומחלות ריאה (סיכון יחסי של 0.760).

החוקרים זיהו דפוס לפיו חקיקה מקיפה כנגד עישון לוותה בירידה גדולה יותר באשפוזים לבית החולים. הם גם זיהו קשר בין חקיקה מקיפה כנגד עישון ובין ירידה של 15% באשפוזים בשל אוטם לבבי חד, ממצא ששיקף את הירידה המשמעותית באוטמים לבביים חדים במטה-אנליזה מוקדמת. עם זאת, בניגוד למחקרים מוקדמים, החוקרים לא מצאו כי הירידה בסיכון עלתה עם מעקב ממושך יותר.

החוקרים מזהירים כי החקיקה עצמה אינה מביאה לתוצאות שנצפו, אלא, נובעת מהירידה בחשיפה לעישון פאסיבי ועליה בשיעורי הפסקת עישון בעקבות החקיקה. הם כותבים כי ממצאי הסקירה מספקים עדות לפיה חקיקה כנגד עישון מובילה להפחתת אשפוזים והוצאות רפואיות הקשורות בטיפול במגוון רחב של מחלות.

במחקר השני, החוקרים בחנו את ההשפעה של חקיקה כנגד עישון על בריאות האוכלוסייה במחוז Olmsted County במיניסוטה. בשנת 2002, הוחלט על ישום החקיקה שאסרה על עישון במסעדות. בשנת 2007 הורחבה ההגבלה לכלל מקומות העבודה, כולל בארים.

במהלך תקופת המחקר, תוך השוואת 18 החודשים לפני החקיקה הראשונה ו-18 החודשים לאחר החקיקה השנייה, זוהתה ירידה של 33% בשיעורי היארעות אוטמים לבביים (סיכון יחסי מתוקן של 0.67, p=0.001). נרשמה ירידה של 17% בהיארעות מוות לבבי פתאומי במהלך כלל תקופת המחקר, בהשוואת 18 החודשים לפני החקיקה הראשונה עם 18 החודשים לאחר החקיקה השנייה (סיכון יחסי מתוקן של 0.83).

המחקר משקף את הניסיון באוכלוסיה לבנה בעיקרה; החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים באוכלוסיות מגוונות יותר מבחינה גזעית ואתנית.

לסיכום, יישום חקיקה כנגד עישון במקומות העבודה לוותה בירידה משמעותית בשיעור האוטמים הלבביים, כאשר היקף הירידה אינו מוסבר ע”י התערבויות אחרות או שינויים בגורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם, למעט שכיחות המעשנים באוכלוסייה. עישון פאסיבי הינו גורם סיכון הפיך לאוטמים לבביים.

Circulation. 2012;126:2177-2183

Arch Intern Med. Published online October 29, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pain and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Rimegepant (נורטק) מהווה טיפול בטוח ונסבל היטב במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל אלו בסיכון בינוני-עד-גבוה למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עלולים להגביל את אפשרויות הטיפול כנגד מיגרנה. […]

  • גורמי סיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם לימפומה מסוג DLBCL (מתוך Leuk Lymphoma)

    גורמי סיכון לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם לימפומה מסוג DLBCL (מתוך Leuk Lymphoma)

    במאמר שפורסם בכתב העת Leukemia & Lymphoma מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי גיל מתקדם, מין זכר, שלב מוקדם יותר של הגידול באבחנה, כימותרפיה, קרינה וניתוח מלווים כולם בסיכון מוגבר לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם בחולים עם אבחנה של לימפומה מסוג DLBCL (או Diffuse Large B Cell Lymphoma). מטרת המחקר […]

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה