גנטיקה

עדכון ההנחיות לבדיקות סקירה לסוכרת מסוג 2 (CMAJ)

בדיקות סקירה שגרתיות לסוכרת מסוג 2 מומלצות למבוגרים א-תסמיניים בסיכון גבוה עד גבוה-מאוד, אך לא באלו בסיכון נמוך עד בינוני, כך לפי עדכון ההנחיות מטעם ה-Canadian Task Force on Preventive Health Care. עדכון זה להמלצות משנת 2005 מיועד לרופאים וכן לאלו המעורבים בקביעת המדיניות הרפואית ומתפרסם במהדורת 16 באוקטובר של כתב העת Canadian Medical Association Journal.

ההנחיות החדשות כוללות מידע מדויק ונוח עם מחשבוני סיכון מבוססי-רשת וערכי HbA1c לא-בצום לבדיקות סקירה לסוכרת. באמצעות כלים אלו ניתן לשפר את התוצאות ע”י העצמת החולים לקחת חלק פעיל בטיפול ובשינוי גורמי הסיכון שלהם, דרך שינויי הרגלי התזונה ופעילות גופנית.

צוות המשימה כללה 14 מומחים בטיפול ראשוני ומניעה, שסקרו את הממצאים של מחקר אקראי גדול ומחקרים אחרים שפורסמו לאחרונה. מנתונים אלו לא עלו עדויות כי בדיקות סקירה לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מתחת לגיל 40, בסיכון נמוך עד בינוני לסוכרת, הביאו להפחתת היארעות, תמותה או סיבוכי סוכרת.

עם זאת, יש עדויות מהן עולה כי בדיקות סקירה במבוגרים בסיכון גבוה או גבוה מאוד לסוכרת, עשויות להפחית את שיעורי אוטם לבבי, סיבוכים מיקרווסקולאריים ותמותה.

ההנחיות מדגישות את הצורך להתמקד בחולים בסיכון גבוה וגבוה מאוד. גם בקבוצה זו יש מעט מאוד עדויות לפיהן ישנה תועלת לבדיקות סקירה תכופות, בעיקר להפחתת תמותה. בדיקת הסקירה המומלצת הינה בדיקת A1c ללא צום, המאפשרת לרופאים להתבסס על אותה בדיקה לבדיקת סקר וניטור ועשויה לשפר את ההיענות של החולים ע”י ויתור על הצורך בצום לפני הבדיקה.

להלן ההמלצות העיקריות של צוות המשימה:

·         להערכת רמת הסיכון באוכלוסיה הכללית, יש להתבסס על מחשבון סיכון תקף ולא על בדיקות דם שגרתיות בשלב הראשון של הסקירה.

·         כלי הסקירה המועדף הוא מדד Finnish Diabetes Risk Score, אם כי שאלון Canadian Diabetes Risk Assessment Questionnaire הינו חלופה מקובלת. מחשבוני סיכון אלו עשויים לחנך את החולים בנוגע לגורמי הסיכון שלהם.

·         שני המדדים האמורים מקצים ערכי סיכון המבוססים על גיל, השמנה, היסטוריה של היפרגליקמיה, היסטוריה של יתר לחץ דם, היסטוריה משפחתית של סוכרת, רמת פעילות מוגבלת וצריכה תזונתית מוגבלת של ירקות ופירות.

·         בדיקת הדם המועדפת לסקירה היא A1c, אם כי הערכת רמות סוכר בצום ומבחן העמסת סוכר מהווים חלופות מקובלות.

·         הסף המומלץ לאבחנה של סוכרת הוא A1c של 6.5% ומעלה, אך ערכים נמוכים יותר אינם שוללים אבחנה של סוכרת על-פי רמות סוכר. יש למדוד את ערכי A1c בשיטות סטנדרטיות ותקפות.

·         אין לערוך בדיקות דם שגרתיות לסקירת מבוגרים א-תסמיניים מתחת לגיל 40, למעט אלו בסיכון גבוה או גבוה מאוד לסוכרת. זוהי המלצה חלשה המבוססת על עדויות באיכות ירודה.

·         יש לערוך בדיקות סקירה המבוססת על רמות A1c בדם כל 3-5 שנים במבוגרים בגילאי 40 ומעלה, ובסיכון נמוך-עד-בינוני ובכל גיל באלו בסיכון גבוה. זוהי המלצה חלשה, המבוססת על עדויות באיכות ירודה.

·         יש לערוך בדיקות דם  להערכת רמת A1c כל שנה במבוגרים בכל גיל, המצויים בסיכון גבוה מאוד לסוכרת. זוהי המלצה חלשה המבוססת על עדויות באיכות ירודה.

צוות המשימה מסכם וכותב כי לא נמצאו עדויות התומכות בבדיקות סקירה שגרתיות עם בדיקת דם לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בסיכון נמוך או בינוני לסוכרת. בדיקות סקירה של אוכלוסיה זו עשויות להוביל לאבחנת-יתר, בירור וטיפול מיותרים ועלויות פסיכו-סוציאליות וכלכליות מיותרות.

CMAJ. 2012;184:1687-1696

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה